تحریم حزب الله لبنان از سوی آلمان، واکنش‌ها و تحلیل‌های بسیاری را به همراه داشته است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، هفته گذشته برلین اعلام کرد که حزب الله لبنان را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده و تمامی فعالیت‌های آن را در خاک آلمان ممنوع کرده است. 

سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان در سخنرانی روز دوشنبه خود این اقدام آلمان را " قابل پیش‌بینی" توصیف کرد، چراکه پیش از این دولت‌های اروپایی دیگری هم تصمیم مشابهی اتخاذ کرده بودند، با این تفاوت که فرانسه، اتریش و اتحادیه اروپا تنها "شاخه نظامی" حزب الله را ممنوع الفعالیت کرده بودند و به "شاخه سیاسی" این سازمان اجازه فعالیت داده بودند.

این در حالی است که انگلیس، آمریکا، هلند، ژاپن، اتحادیه عرب و کانادا و همچنین برخی از کشور‌های آمریکای لاتین و رژیم صهیونیستی کل سازمان حزب الله را نهادی "تروریستی" در نظر می‌گیرند.

همزمان با تروریستی‌اعلام‌کردن حزب‌الله، نیروهای پلیس آلمان به مساجد و مراکز فرهنگی مسلمانان در این کشور یورش برده و آنها را تعطیل کردند.

انگ تروریست، وصله نچسب به حزب الله

تروریسم چیست؟ تروریسم از ریشه لاتین Terror به معنای ترس و وحشت گرفته شده است و  عموما زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فرد یا گروهی با ایجاد هراس و تنش درصدد دستیابی به هدف‌های سیاسی خود باشند. تروریست ها با اعمال خشونت‌ و اقدامات غیرقانونی دست به سرکوب مخالفان خود زده و از این طریق مسیر را برای دستیابی به اهداف سیاسی خود هموار می کنند.

برلین از میانجیگری برای تحویل اسرا تا تحریم حزب الله

اما امروز با نگاهی به عرصه سیاست بین‌الملل می‌توان دریافت که مقامات کشورهای سلطه‌گر و مرتجعان منطقه، بنابر منافع مقطعی و مصالح کوته‌نظرانه خود، در مفهوم تروریسم اغتشاش ایجاد می‌کنند. در طول سال‌های گذشته نام گرو‌ه‌های افراطی مانند طالبان، القاعده و داعش به کرات در رسانه‌های جمعی به گوش رسیده است. نکته قابل توجه در این زمینه به استفاده ابزاری برخی از رسانه‌ها و دولت‌های غربی از واژه "تروریست" باز می گردد. در موارد بسیاری مشاهده شده که اگر حملات تروریستی به کشته‌شدن اروپایی‌ها منجر شود یا در خاک آنها رخ بدهد از واژه اقدام تروریستی برای آن استفاده می شود، حال اگر همان گروه برای مثال در عراق یا سوریه مرتکب جنایتی بشوند نام " حمله مسلحانه" روی آن گذاشته می شود.

این سیاست یک بام و دو هوای آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی که از یک سو  داعیه مقابله با گروه‌های افراطی را دارند و از سوی دیگر به حمایت از آنها می پردازند هر روز نمودی تازه پیدا می کند. آخرین مورد از رویکرد متناقض آنها تروریستی اعلام کردن حزب الله  در لبنان است.  

فارغ از اتهام نچسبِ تروریستی‌بودن حزب‌الله، پرسش این است که آیا این اقدام مقامات برلین در راستای منافع مردم آلمان و یا لبنان صورت گرفته یا نتیجه سردرگمی و سنگینی باری است که  لابی‌های آمریکایی و صهیونیستی بر آنها تحمیل می کنند. به ویژه اینکه با روی‌کار آمدن ترامپ، امید اسرائیل برای بیشتر کردن ضربات بر بدنه مقاومت و حزب‌الله بیشتر شده و این موضوع را می توان در توئیت‌ها و اظهارات مکرر مقامات ارشد آمریکا و همسویی آنها با مقامات رژیم صهیونیستی علیه گروه‌های مقاومت مشاهده کرد.

 در رابطه با اهداف واشنگتن و تل آویو برای تحت فشار قرار دادن آلمان جهت رودرو قرار گرفتن با لبنان هم گمانه زنی‌های بسیاری وجود دارد که وجه اشتراک اغلب آنها، فقدان شناخت از رفتار و فرهنگ مردم لبنان است. به زعم واشنگتن و متحدان آن اعمال فشار بر مردم لبنان، آن‌ها را علیه نیرو‌های مقاومت و حزب الله تحریک کرده و فضا را برای انجام تظاهرات و اغتشاش و ناآرامی فراهم کرده تا به دنبال آن مقاومت جایگاه مردمی خود را از دست دهد و از سوی دیگر مسئولیت تمام کاستی‌ها و مشکلات معیشتی در لبنان هم به گردن این گروه بیفتد.

برلین از میانجیگری برای تحویل اسرا تا تحریم حزب الله

دبیرکل حزب الله در سخنرانی روز دوشنبه یکی از برنامه‌های وزارت خارجه آمریکا را تعقیب و پیگرد جنبش‌های مقاومت دانست که به گفته او تنها متوجه حزب الله نشده و جنبش‌های مقاومت در منطقه از جمله در فلسطین، سوریه، عراق و یمن و... را نیز شامل می‌شود. در این زمینه سید حسن نصرالله در ادامه تاکید کرد: «به باور آمریکا این جنبش‌ها باید محاصره، محکوم و منزوی شده و گرسنه نگه داشته شوند و همچنین منابع مالی آنها خشکانده و بدنام شوند؛ چراکه این رویکرد بخشی از جنگ آمریکایی _ اسرائیلی علیه جنبش‌های مقاومت در منطقه است».

ترجیح مصلحت ملی بجای رویارویی حزبی

مهر ماه سال گذشته  بود که دولت سعد حریری، نخست وزیر وقت لبنان برای در پیش گرفتن "سیاست ریاضت اقتصادی" تصمیم به  اخذ مالیات از پیام‌رسان‌های اجتماعی گرفت و این اقدام  آتش خشم مردم این کشور  را شعله‌ور کرد. خشم و اعتراضی  که به گفته تحلیلگران ریشه در افزایش مالیات‌ها و اوضاع بد اقتصادی داشت و آنقدر گسترده شد که موقعیت سعد حریری را به مثابه راه رفتن روی لبه تیغ می دانستند. هرچند در نهایت گام‌های حریری او را به سمت کناره‌گیری از سِمتش برد، اما در چنین شرایطی حزب الله از به حاشیه‌ راندن  تجمعات مردمی جلوگیری کرد و سید حسن نصرالله ضمن حمایت از مطالبات به‌حق مردم و تأکید بر رسیدگی فوری به مشکلات معیشتی، نه تنها نیرو‌های حزب‌الله را به حضور در تظاهرات  و ایجاد ناآرامی تشویق نکرد، بلکه معترضین را از حمله به نیرو‌های امنیتی بر حذر کرده و از جریان‌های سیاسی خواست تا از موج سواری بر جریان نارضایتی مردم پرهیز کنند.

حزب الله

علاوه بر این در بحران ناشی از استعفای سعد حریری، نخست‌وزیر وقت لبنان در سال ۲۰۱۷ هم حزب‌الله عملکردی معنادار داشت. حریری در حالیکه به دعوت مقام‌های عربستان سعودی به این کشور رفته‌ بود، از سمت خود استعفا کرد. این اقدام از سوی یکی از اصلی‌ترین رقبای حزب الله انجام شد و با توجه به نارضایتی‌های داخلی زمینه مناسبی برای تسویه‌حساب‌های سیاسی فراهم شد؛ در لبنان آب حسابی گل‌آلود شده بود.

برخی احزاب و دولت‌های بیگانه، موقعیت را برای ماهیگیری مناسب می دیدند؛ اما سید حسن نصرالله با وجود انتقادهای بسیاری که به واسطه نزدیکی حریری با ریاض داشت، مصلحت ملی را جایگزین رویارویی حزبی کرده و خطاب به مقامات این کشور تاکید کرد که همه باید مسئولیت‌پذیر باشند و از تسویه‌حساب‌های شخصی خودداری کنند. زیرا این اقدام، لبنان را از نظر امنیتی و سیاسی به سمت نامعلومی سوق می‌دهد، روند تحولات بعدی نشان داد  مواضع او نقش مهمی در تسریع روند بازگشت حریری به لبنان و پس‌گرفتن استعفایش داشت. 

مشروعیت اجتماعی حزب الله در لبنان

حزب‌الله لبنان در خارج از مرزهای این کشور بیشتر به واسطه مقاومت نظامی در برابر رژیم صهیونیستی و مقابله با داعش شناخته می شود. برای مثال در جریان پاکسازی ارتفاعات "القلمون غربی" واقع در مرز سوریه و لبنان، تعداد ۴۰۰ داعشی به محاصره رزمندگان حزب الله لبنان درآمدند، که در جریان مذاکره‌ای از سوی حزب الله حاضر شدند بدون درگیری در قبال تحویل ۵ پیکر از نظامیان ارتش لبنان، یک اسیر حزب الله و پیکر شهید حججی منطقه را  ترک کنند.

همچنین روز ششم مارس سال ۲۰۱۶،  سید حسن نصرالله اعلام کرد که حزب‌الله با اعزام مشاوران و تعلیم‌دهندگان نظامی جهت کمک به عراقی‌ها برای جنگ با داعش، مشارکت داشته است. اما در داخل خاک لبنان، حزب الله برای مردم مفهومی فراتر داشته و در کنار مبارزات نظامی، در صحنه سیاسی و همچنین اقدامات فرهنگی، خدمات اجتماعی، اقتصادی و رسانه‌ای حضوری پررنگ دارد که همین امر هم  در مشروعیت بخشی بیشتر به آن  موثر بوده است.

برلین از میانجیگری برای تحویل اسرا تا تحریم حزب الله

تاکید بر خدمات اجتماعی در ساختار سازمانی حزب‌الله و اختصاص حجمی قابل توجه از بودجه برای بهبود معیشت مردم همواره از اولویت‌های  حزب الله بوده است. خدمات اجتماعی این حزب از بخش‌های مختلفی تشکیل می شود. «جهاد البناء»،  یکی از بخش‌هایی است که فعالیت‌های عمرانی، کشاورزی، حوزه آب‌رسانی و برق‌رسانی، از میان‌بردن زباله‌ها و ... را برعهده دارد.

همچنین مؤسسه «قرض الحسن» در زمینه ارائه وام‌های قرض‌الحسنه به مردم نیازمند، فعال است و جمعیت «الإمداد الخیریة الإسلامیة» برای کمک به خانواده‌های نیازمند به‌منظور نگهداری از معلولان، یتیمان و ... ایجاد شده ‌است؛ حزب‌الله همچنین بنیادی برای ساخت مدارس در مناطق مختلف لبنان تاسیس‌کرده‌ است و علاوه‌بر موارد گفته شده در حوزه ورزشی و فرهنگی هم موسساتی در لبنان را حمایت می کند.

پیروزی در انتخابات ۲۰۱۸ از دیگر نمونه‌های مشروعیت اجتماعی حزب الله در میان مردم لبنان است. در این انتخابات آنها بیش از نیمی از کرسی‌های پارلمان را از آن خود کردند و برای نیل به این منظور قطعا نظر مسیحیان و اقوام مختلف در این کشور را با خود همراه کرده بودند. اما حزب الله در میان مسیحیان لبنان چه جایگاهی دارد؟ بسیاری از مسیحیان لبنانی هوادار آنها هستند، چراکه این گروه تعصبات فرقه‌ای نداشته و از مسیحیان هم مانند سایر اقوام حمایت می‌کند.

زمانی که حزب الله  روستای مسیحی نشین «مالولا» در لبنان را از دست گروه‌های تروریستی مانند داعش آزاد کرد و به مردم محلی کمک کرد تا جهت مقابله با تروریست ها و دفاع از خانواده هایشان مسلح شوند، محبوبیتی به مراتب بیش از گذشته در بین مسیحیان پیدا کرد. 

پیروزی در انتخابات و حمایت‌های مردمی از حزب الله مواردی هستند که علاوه بر رژیم صهیونیستی برخی دولت های غربی هم چشمهایشان را بر روی آن بسته اند و به تبعیت از یکدیگر بر آن انگ تروریستی‌بودن می زنند.

چرا آلمان در قبال حزب الله مستقل عمل نکرد؟

برلین همواره در سیاست خاورمیانه ظاهرا دیپلماسی مستقلی داشته و به دنبال منافع خود بوده است. در لبنان هم دولت آلمان در کنار برخی کشورهای دیگر به ویژه در تبادل اسرا با رژیم صهیونیستی نقش خوبی ایفا کرده بود و حتی ارتباط قوی با حزب الله لبنان داشت. در زمینه تبادل اسرا در بسیاری موارد، مقاومت در لبنان روی دیپلماسی امنیتی برلین حساب کرده و در مواردی گروه‌های مقاومت برای واسطه‌گری و مذاکرات دیپلماتیک، آلمان را انتخاب کرده بودند. باتوجه به این امر می‌توان گفت که برلین از نظر دیپلماتیک در خاورمیانه و به ویژه لبنان از جایگاه خوبی برخوردار بوده  و این روابط با روی کارآمدن دولت‌های مختلف در دو کشور همچنان دنبال می‌شد.

حزب الله

برای مثال فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس دولت آلمان در دیدار با "میشل عون" همتای لبنانی خود  وعده‌های بسیاری برای کمک به بازسازی لبنان داده بود و روابط دو کشور را رو به جلو ارزیابی کرده بود. این رویکرد ادامه داشت، اما به یک‌باره سیاست‌های این کشور اروپایی در قبال بیروت و مقاومت دستخوش تغییر می‌شود.

با این حال دنباله‌روی برلین از سیاست‌های آمریکا و دولت ترامپ منحصر به این اقدام علیه حزب‌الله نیست. پیش از این نیز مقامات آلمان و اتحادیه اروپا در زمینه خروج  واشنگتن از توافق بین‌المللی و چندجانبه برجام، با آنکه ظاهراً اقدام یک‌جانبه دولت ترامپ را تقبیح می‌کردند، اما سرانجام همراه با آمریکا، ایران را سرزنش کرده و به دلیل تهدید واشنگتن هیچ‌کدام از تعهدات برجامی خود را عملی نکردند.

در همین رابطه سیدحسن نصرالله تاکید کرد که آلمان هیچ دلیلی برای تروریستی‌بودن فعالیت‌های حزب الله ارائه نکرده و تصمیم آنها کاملا سیاسی بوده و تحت فشار آمریکا و در راستای رضایت رژیم اشغالگر گرفته شده است. 


بیشتر بخوانید: سید حسن نصرالله: تصمیم اخیر آلمان علیه حزب‌الله کاملاً سیاسی و تحت فشار آمریکا بود


پیوستن برلین به جبهه آمریکا علیه حزب الله، تلاشی برای افزایش مشکلات سیاسی و اقتصادی حزب الله و متحدان آنها در لبنان است. اما باید دید به جز زیر نظرگرفتن شهروندان لبنانی در آلمان، سیاست اتخاذی جدید برلین چه تاثیری بر حزب الله دارد.

مقاومت اسلامی حزب الله در لبنان نه فقط در میان شیعیان بلکه بین همه مذاهب از محبوبیت و پایگاه مردمی بسیار گسترده و قدرتمندی برخوردار است. چرا که به عنوان نیروی مقاومت ملی لبنان همواره از حاکمیت این کشو ر دفاع کرده و نگاه آنها صرفا متوجه شیعیان یا مسلمانان نبوده است و به همین دلیل به باور تحلیلگران، اقدام اخیر آلمان یک اشتباه محاسباتی و صرفا جهت همسویی با سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده است.

نقش موساد در اقدام آلمان علیه حزب‌الله لبنان

شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل در خبری گفت که سازمان جاسوسی موساد، اطلاعات "حساسی" را از فعالیت‌های ادعایی حزب‌الله لبنان در آلمان، در اختیار برلین قرار داده است که به دنبال ارائه این اطلاعات، برلین فعالیت‌های حزب‌الله را ممنوع و آن را یک گروه "تروریستی" اعلام کرد.

حزب الله

در بخشی از این اطلاعات ادعا شده که تعدادی از بازرگانان در زمینه تجارت و پولشویی فعالیت کرده و صد‌ها میلیون یورو را به حساب‌های بانکی وابسته به حزب‌الله انتقال داده‌اند. این رسانه عبری زبان مدعی شد که این پول‌ها در زمینه فعالیت‌های گروه‌های حزب الله  استفاده شده است. این اظهارات تاکنون تایید نشده واکنش دبیر کل حزب الله را به دنبال داشته است.

سید حسن نصرالله در سخنرانی خود گفت: "آلمان هیچ دلیلی برای تروریستی بودن فعالیت‌های حزب‌الله ارائه نکرده است. تصمیم آلمان یک تصمیم کاملا سیاسی بوده و تحت فشار آمریکا و در راستای رضایت رژیم اشغالگر انجام شده است.

واکنش‌ها به تروریستی اعلام کردن حزب الله از سوی آلمان

با وجود اینکه مهاجران لبنانی بسیاری در اروپا، آمریکای لاتین و کانادا زندگی می‌کنند، حزب الله اعلام کرده است که این گروه فعالیتی در این کشور‌ها ندارد. دبیرکل این گروه در این ارتباط تاکید کرد که " وقتی می‌گوییم در آلمان فعالیت نداریم، صد در صد صادق هستیم. سال‌هاست سازمانی در کشور‌های جهان بویژه اروپا یا آمریکای لاتین نداریم. از سال‌ها پیش دریافته‌ایم که نمی‌خواهیم عزیزان‌مان در خارج را به دلیل وجود ارتباطی به دردسر بیندازیم".

دبیر کل حزب‌الله لبنان همچنین گفت با وجود اینکه حزب الله سالهاست فعالیت‌هایش در اروپا و دیگر نقاط جهان را متوقف کرده است، با این حال دور از انتظار نیست که کشور‌های بیشتری در اتحادیه اروپا روش آلمان را در ممنوع کردن فعالیت‌های سیاسی حزب‌الله پیش بگیرند.

برلین از میانجیگری برای تحویل اسرا تا تحریم حزب الله

روز سه شنبه هم لبنان در اعتراض به اقدام آلمان در «تروریستی» خواندن جنبش حزب‌الله سفیر آلمان در بیروت را احضار کرد. علاوه بر این رویکرد برلین  در قبال گروه مقاومت در عرصه بین الملل هم بی پاسخ نبوده و با مخالفت‌های بسیاری روبرو شده است.

سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اقدام دولت آلمان در قرار دادن حزب‌الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی را محکوم کرد و گفت: "برخی کشور‌ها در اروپا مواضع خود را بدون در نظر گرفتن واقعیات منطقه غرب آسیا و تنها با در نظر گرفتن اهداف آمریکا و اسرائیل اتخاذ می‌کنند. "

جنبش انصارالله یمن هم اقدام آلمان مبنی بر قرار دادن نام حزب‌الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی را محکوم کرد.

انصارالله یمن این اقدام را در راستای منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی و پروژه‌های مخرب آن‌ها در منطقه توصیف و بر حمایت کامل خود از حزب‌الله لبنان و همبستگی خود را با این گروه تاکید کرد.

وزارت خارجه سوریه اقدام آلمان علیه حزب‌الله لبنان را به شدت محکوم کرد و این تصمیم دولت آلمان را تحتِ فشار و دیکته‌های صهیونیسم جهانی و تبعیت حقیرانه از سیاست‌های آمریکا دانست و گفت که برلین هیچ استقلالی در سیاست‌های داخلی و خارجی خود ندارد.

سوریه بار دیگر بر نقش بارز حزب‌الله به عنوان یکی از مهم‌ترین جنبش‌های مقاومت علیه اشغالگران تاکید و  این تصمیم ظالمانه دولت آلمان را اعتراف آشکار به این نقش دانست.

در مقابل انتقادات گسترده در میان دولت های مختلف، آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان از طرح آلمان در مقابله با گروه مقاومت لبنان استقبال کردند.

همچنین هانی الثوابته، از رهبران جبهه مردمی برای آزادی فلسطین نیز در واکنش به اقدام آلمان در قرار دادن نام حزب الله لبنان در فهرست گروه‌های تروریستی ضمن تاکید بر ضرورت جبهه گیری همه گروه‌های مقاومت علیه این تصمیم دولت آلمان و مقابله و محکومیت آن، گفت: این حقانیت گروه‌های مقاومت در مقابله با سیاست‌های رژیم صهیونیستی و آمریکا در منطقه را نشان می‌دهد.

او مبارزه با این هجمه و پروژه آمریکایی در منطقه را حق مشروع همه گروه‌های مقاومت و همه جنبش‌های آزادی بخش در منطقه دانست.

تلاش برای تضعیف حزب الله، آبی که آلمان در هاون می‌کوبد

دولت آلمان در اواخر ماه سپتامبر سال گذشته میلادی رویکرد خصمانه خود نسبت به حزب‌الله در این کشور را تشدید  و با صدور مجوزی دادستانی آلمان را موظف به تعقیب و پیگرد فعالان حزب‌الله در این کشور کرد. هرچند آمریکا و رژیم صهیونیستی مدت‌هاست که از آلمان درخواست کرده‌اند فعالیت نیرو‌های حزب‌الله را در کشور خود ممنوع کند، اما این فشارها در ماه‌های گذشته به وضوح افزایش  یافته بود.

برلین از میانجیگری برای تحویل اسرا تا تحریم حزب الله

به نظر می‌رسد تصمیم اخیر آلمان در ارتباط با حزب‌الله لبنان حرکتی تبلیغاتی جهت راضی‌ کردن آمریکا و رژیم صهیونیستی و همچنین کاهش فشارها بر برلین بوده، چراکه حزب‌الله به صورت رسمی و غیررسمی تشکیلات و یا دفتری در آلمان ندارد. علاوه بر این دولت لبنان به طور جدی پشت این گروه مقاومت ایستاده است و در چنین شرایطی تقابل با حزب الله به منزله مقابله با دولت لبنان خواهد بود.

با وجود تمام تبلیغات منفی سیاسی و رسانه ای غرب، محبوبیت حزب‌الله حتی کمرنگ هم نشده است. دلیل این امر را به صورت عمده می توان در دو موضوع رویت کرد. یکی ارائه خدمات اجتماعی مانند کمک در حوزه‌های سلامت و بهداشت، حمایت‌های آموزشی و دیگری دفاع از مرز‌ها و تمامیت ارضی لبنان که برای دهه‌ها برعهده این حزب و طرفدارانش بوده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۸ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹
من نمیدونم وزارت خارجه ما تو چه خوابی فرو رفته بود که کوچیکترین موضعگیری نکرد. اروپاییها الآن بهتر میفهمند برجام و اینستکس چقدر براشون ارزشمنده!
آخرین اخبار