به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، «سعود السبعانی»، در کتاب «عربده کش ریاض» تلاش میکند، زوایای تاریک زندگی «سلمان بن عبدالعزیز»، پادشاه عربستان و فرزندش، «محمد بن سلمان»، ولیعهد این کشور را روایت کند.
تاکنون هشت قسمت از این کتاب منتشر شده که طی آنها به دوران کودکی «سلمان» و پیشینهی پدر (ملک عبدالعزیز) و مادرش (حصه السدیری) و انتصاب به امارت ریاض در ۱۹ سالگی (قسمت اول)؛ دورهی جوانی و غرق شدن در «شراب خواری و زن بارگی» (قسمت دوم)؛ قربانی کردن «فلاح بن سلطان»، پدر بزرگ مادری «محمد بن سلمان» برای فرار از یکی از رسوایی (قسمت سوم)؛ سرقت اموال جمعیتهای خیریه (قسمت چهارم)؛ ورود به عرصه «فرهنگ و هنر و رسانه» دنبال کردن اهدافش در این حوزه (قسمت پنجم)؛ وسواس مفرط برای جوانتر دیده شدن باعث روی آوردن «سلمان» که حالا به سلطنت رسیده بود، به عملهای زیبایی، تزریق بوتاکس و بزک کردن میشود (ششم)؛ همچنین گفتیم، چگونه «محمد» توانست دل «سلمان» را به دست آورد و چرا «بن سلمان» از «ملک عبدالله» کینه و نفرت داشت و از عموزاده هایش انتقام میگیرد (هفتم) و سرانجام در قسمت هشتم که به زندگینامه «محمد بن سلمان» میپردازد، گفته شد که، ولی عهد سعودی چگونه از کودکی مبتلا به «صرع» و بیماریهای روحی و روانی است.
در ادامه نویسنده کتاب «عربده کش ریاض» به زوایای پنهان دیگری از شخصیت محمد بن سلمان میپردازد.
کتاب عربده کش ریاض نوشته سعود السبعانی
و حالا ادامه داستان:
«بن هوبارد»، سر دبیر روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در بیروت که از نزدیک با محمد بن سلمان، ولی عهد عربستان سعودی در ارتباط بوده و از زوایای تاریک زندگیش به ویژه پس از رسیدن به قدرت آگاه میباشد، درباره وی چنین میگوید:
محمد بن سلمان پسر ششم پسر بیست و پنجم ملک عبد العزیز است که اگر بخواهم او را در یک جمله توصیف کنم، باید بگویم «تا زمان منصوب شدن به، ولی عهدی عربستان هیچ گاه دیده نشده بود»، اما همان طور که بن هوبر میگوید، اوضاع اینگونه پیش نرفت و میافزاید:
سخنرانی محمد بن سلمان در معرفی طرح نیوم و جذب سرمایه گذاران خارجی
وقتی نوبت به سخنرانی شاهزاده جوان رسید که حالا ثروتمندترین کشور جهان عرب را اداره میکرد، سالن بزرگ و با شکوه مملو از بزرگترین و مشهورترین سرمایه گذاران و بازرگانان و میلیاردهای جهان بود که زیر لوستر کریستال بسیار بزرگی ایستاده بودند که از سقف سالن آویزان بود.
سخنرانی محمد بن سلمان در معرفی طرح نیوم و جذب سرمایه گذاران خارجی
پاییز سال ۲۰۱۷ بود و همه به شهر ریاض، پایتخت عربستان آمده بودند، تا در گردهمایی بزرگی که برای سرمایه گذاران جهان تدارک دیده شده بود، شرکت کنند. به صورت غیر رسمی نام این گردهمایی را «دافوس صحرا» گذاشته بودند که برگرفته از نشست سالیانه «دافوس» بود که در سوئیس برگزار میشد، اما آن کنفرانس کجا و این کجا ... این گردهمایی به این جهت برگزار شده بود، تا سرمایه گذاران جهان را به سرمایه گذاری در عربستان تشویق کند.
به همین منظور از چند روز قبل مسئولان سعودی تمام سعی و تلاش خود را بکار برده بودند، تا هزاران میهمان گردهمایی را به هر طریق ممکن قانع کنند که هرگونه برداشت و پیش زمینه منفی که درباره عربستان دارند، کاملا اشتباه است یا درحال اصلاح و تغییر است، چون کشور درحال انجام اصلاحات گسترده است تا از گذشته خود به عنوان سرزمینی اسلامی و بسیار محافظه کار و خیلی بسته و متعصب جدا شود.
تصاویری از طرح نیوم و شهر رویایی، ولی عهد سعودی
تاکنون عربستان سعودی به دو چیز معروف بود: نفت و اسلام. درباره مورد اول باید گفت که زیر شنهای بیابانهای عربستان دریاچه بزرگی از نفت خام قرار داشت. همان مادهای که به لطف آن خاندان پادشاهی یا همان آل سعود به یکی از ثروتمندترین خاندانهای جهان تبدیل شدند و این کشور اهمیت ژئو سیاسی پیدا کرد که بدون نفت غیر ممکن بود، چنین اهمیتی را در عرصه بین الملل بیابد. درآمد حاصل از نفت پایه و اساس اقتصاد عربستان را تشکیل داد و به طبقه حاکمه ثروت هنگفتی عطا کرد و همین ثروت باعث شد تا هرانچه را که بخواهند بی زحمت به دست آورند.
تصاویری از طرح نیوم و شهر رویایی، ولی عهد سعودی.
اما دین رسمی کشور عربستان برخلاف آنچه که همه تصور میکنند، «اسلام» نیست، بلکه آیینی به نام «وهابیت» است که برداشت محافظه کارانه و بسیار سختگیرانه و متعصبانه از دین اسلام است و در تار و پود تاریخ این کشور رسوخ کرده است. وهابیت همان دینی است که به پیروانش القا کرده که باید از غیر مسلمانان اجتناب کنند، چون «کافر» هستند. همان دینی که حکم به قطع سر قاتلان و تجار مواد مخدر در ملاء عام میدهد و زنان را از حقوق اساسی اشان محروم میکند.
عربستان از بسیاری از دیگر از کشورهای اسلامی متعصبتر و تندروتر بود، اما وجود اماکن مقدس جهان اسلام در مکه و مدینه به این کشور نفوذ و قدرت بی مانندی در میان ۱.۸ میلیارد مسلمان در سرتاسر جهان داده بود.
تصاویری از طرح نیوم و شهر رویایی، ولی عهد سعودی
رهبران عربستان میدانستند که کشورشان در عرصه بین الملل وجهه خوبی ندارد، به همین دلیل آن گردهمایی را ترتیب دادند و برای آن به دقت برنامه ریزی کردند تا شرکت کنندگان طی مدت حضورشان در عربستان با صحنهای مواجه نشوند که تداعی کننده برداشتها و تصورات منفی قبلی اشان از این کشور باشد.
در مراسمهای شامی که مسئولان و شاهزادگان سعودی به افتخار مهمانان ترتیب میدادند، چندین مدل غذا و گوسفندهایی که درسته بریان و کباب شده بودند، سرو میشد ... دسرها و شیرینیها از مرغوبترین مواد اولیه و بهترین شکلاتها تهیه میشد ... و مراسم در خانههای مجللی برگزار میشد که به استخر شنا و سالنهای سینما و بارهای مخفی انواع مشروبات الکلی و البته از مرغوبترین آنها مجهز بودند.
تصاویری از هتل ریتز کارلتون
ویژگی بارز این نوع از مهمانی ها، حضور زنان در آنها در سرتاسر بود. آنها آزادانه در کافه تریای هتل «ریتز کارلتون» با مردانه در ارتباط بودند، بدون اینکه کوچکترین قید و بندی در این روابط بر آنها اعمال میشد. حتی از آنها خواسته نمیشد، دستکم موهای خود را بپوشانند.
پیشنهادها بسیار حساب شده و کم کم و به شکلی خوشایند به سرمایه گذاران داده میشد، تا آنها را به سرمایه گذاری در طرحهای بزرگتر تشویق و ترغیب کند. به آنها گفته میشد که عربستان به مرکز حمل و نقل و انبار دنیا تبدیل میشود و در آن مراکز خدماتی و رفاهی و تفریحی دایر خواهد شد که به ۲۲ میلون شهروند کشور خدمات مورد نیاز را ارائه دهد. افتتاح کلوپهای شبانه و سالنهای سینما و برگزاری کنسرتها در انواع و اقسام آن از جمله این وعدهها بود، درحالی که دین و آیین آنها دایر کردن همه اینها را حرام اعلام و منع کرده بود.
تصاویری از هتل ریتز کارلتون
مسئولان سعودی همچنین وعده شکوفایی و رشد و پیشرفت صنعت گردشگری را با اجرای طرحهای جدید و توجه به مراکز و اماکن تاریخی دادند که تاکنون مورد بی توجهی قرار گرفته بودند، از جمله وعده داده شد که در سواحل دریای سرخ یک منطقه تفریحی گردشگری درجه یک برپا شود و برای اینکه شک و تردیدها درباره صدق گفتهها و صحت وعده هایشان را از بین ببرند، مقرر شد که اندکی از قید و بندهای اعمال شده بر زنان عربستانی را بکاهند و از ماه ژوئن سال ۲۰۱۸ اجازه رانندگی به آنها را بدهند.
پیام شفاف و رسا بود و میگفت که عربستان در آستانه تغییرات و تحولات بزرگی قرار دارد و آنکه این طرحهای اصلاحی را پیش میبرد، پسر پادشاه عربستان است ... جوان مرموزی که همواره درحال کار بود و «محمد بن سلمان» خوانده میشد. آن موقع ۳۲ ساله بود و خود را نه تنها وقف بازنگری و تجدید ساختار عربستان که سرتاسر خاورمیانه آن هم در سریعترین زمان ممکن کرده بود.
مدعوین روی صندلیهای مخملی یا نشیمنگاههایی قهوهای رنگ نشسته بودند و انتظار میکشیدند. برای اینکه از واقعیت آنچه این شاهزاده جوان میگفت، مطمئن شوند و ببینند، آیا معنی آنچه میگوید را درک میکند؟ آیا او واقعا رهبری است که با دیدگاهها و نظراتش میتواند، عربستان را از گذشته مذهبی اش دور کند یا صرفا جوان تازه کار عجولی است که روزگار او را به کام خود خواهد کشید؟
بعد از باز شدن درب فرعی، زمزمههای تند و سریعی سالن را فرا گرفت، سپس شاهزاده ظاهر شد.
سخنرانی محمد بن سلمان در معرفی طرح نیوم و جذب سرمایه گذاران خارجی
لباسی سنتی و محلی به تن داشت که مردان سعودی به تن میکردند. لباسی سفید بلند به تن داشت. روی سرش یک پوشش محلی شامل چفیهای به رنگ سفید و قرمز بود که توسط «عقال سیاه رنگ» تثبیت میشد تا مانع افتادن چفیه شود که به آن «یشماغ» میگفتند و یک جفت دمپایی سیاه که به پا کرده بود.
بدن تو پری داشت که دلیل آن میتوانست، علاقه اش به خوردن سریع غذا باشد ... ریش نامرتبش تمام صورتش را پوشانده بود، به نحوی نشان از درگیریهای کاریش داشت که به او فرصت نمیدادند، وقتی را برای مرتب کردن آن اختصاص دهد ... معاونانش او را احاطه کرده بودند و درپی آنها خبرنگاران و تصویر برداران رسانهها روان بودند. به جایگاه رفت و در صندلی سفیدی فرو رفت.
سخنرانی محمد بن سلمان در معرفی طرح نیوم و جذب سرمایه گذاران خارجی
تا سه سال قبل کسی او را ندیده بود ... او یکی از هزاران شاهزاده خاندان سعودی است. اما توانست به سرعت جاده ترقی را به سمت نوک هرم قدرت در عربستان طی کند. وقتی پدرش ملک سلمان در سال ۲۰۱۵ بر تخت سلطنت نشست، به او اختیار رسیدگی و اداره پروندههای مهمی، چون دفاع، اقتصاد، مذهب و نفت را داد و بعد از اینکه موانع موجود بر سر راهش را برداشت، او به، ولی عهدی منصوب کرد تا در سایه پدرش که مرد اول عربستان شمرده میشود، خود را برای نشستن به جای پدر آماده کند. اما آشکار بود که این شاهزاده بن سلمان است که در عمل کشور را اداره میکند.
به دلیل هیکل درشتش که یکی از مشخصات، ولی عهد محسوب میشد، چه در عربستان و چه در خارج به او لقب «خرس گنده» را داده بودند و به این نام خوانده میشد. واقعیت امر هم این بود که هیکلی به تمام معنا درشت داشت، طوری که وقتی وارد اتاق یا سالن یا فضای بستهای میشد، احساس میکردی که تمام فضا گرفته شده است.
سخنرانی محمد بن سلمان در معرفی طرح نیوم و جذب سرمایه گذاران خارجی
وقتی صحبت میکرد، در صحبت هایش خبری از فن بیان و استفاده از عبارات و واژههای متین و در خور نبود و یا همچون رهبران جهان عرب چیزی از شمرده سخن گفتن مشاهده نمیشد. همین باعث لکنت زبان و تند و نامفهوم صحبت کردنش میشد. اگرچه به زبان عربی سخن میگفت، اما این زبان عربی با آن زبان عربی که رهبران جهان عرب به آن سخن میگفتند، خیلی فرق میکرد.
تُن صدایش حین حرف زدن، چون غرش بود، با دستهای بزرگی که آنها را به این طرف و آن طرف پرت میکرد. به ظاهر بسیار پر نشاط و سر زنده نشان میداد، اما وقتی موضوعی به ذهنش خطور میکرد، یک باره و حتی قبل از آنکه جمله اش را تمام کند، از حرف زدن باز میایستاد.
محمد بن سلمان در گشت و گذاری در منطقه نیوم و اطراف آن
محمد بن سلمان در گشت و گذاری در منطقه نیوم و اطراف آن
بارها اتفاق افتاده بود که طی دیدار با مقامات خارجی، برای بیان دیدگاهها و نظراتش بی وقفه، یک ساعت حتی هم بیشتر صحبت میکرد و هیچ توجهی به سوالاتی که از وی میشد و پاسخهای مرتبطی که میبایست به آنها بدهد، نمیکرد.
مقامات خارجی که با بن سلمان دیدار داشته اند، تاکید دارند که طی ملاقات، ولی عهد بی وقفه و مستمر پاهایش را تکان میدهد. حرکتی که تنها به دو دلیل ممکن است، در فرد مشاهده شود: نگرانی و اضطراب یا مصرف داروهای نشاط آور.
آن روز محمد بن سلمان از پشت تریبون با مسئول برگزاری نشست، به زبان انگلیسی صحبت کرد تا به مهمانان خارجی اش ثابت کند، تا چه حد به این زبان مسلط و آشناست. در ادامه سخنرانیش را به زبان عربی ایراد کرد و از یکی دیگر از طرح هایش رونمایی کرد.
محمد بن سلمان در گشت و گذاری در منطقه نیوم و اطراف آن
طرحی که، ولی عهد از آن سخن میگفت، «طرح نیوم» بود. شهری که قرار بود، در منطقهای جدا از صحرا، در نزدیکی دریای سرخ احداث شود. شکل و شمایل و قوانین این شهر را میبایست سرمایه گذاران بزرگ دنیا ترسیم و تدوین کنند، به همین منظور، ولی عهد از آنها میخواست، ضمن مشارکت در این طرح و سرمایه گذاری روی آن، هر آنچه ابداع و نوآوری در دنیا سراغ دارند، را در آن بکار برند.
ولی عهد در توضیح وتشریح این طرح گفت که این طرح دروازه ورود عربستان به آیندهی بدون نفت و آغاز بهره برداری از انرژی خورشیدی در این کشور است، چون قرار است، انرژی مورد نیاز آن تماما از خورشید تامین شود و نیروی کار مورد نیاز این شهر را بیش از آنکه نیروی انسانی تامین کند، رباتها تامین خواهند کرد و سرانجام اینکه پیاده سازی این طرح نیازمند سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیارد دلاری است و برای تشویق و ترغیب بیشتر سرمایه گذاران و بازار گرمی تاکید کرد که این شهر سرزمین آرزوهای بشری است و بیش از انکه یک طرح اقتصادی باشد، ثبت کننده جهشی بزرگ در تمدن بشری است.
نمایی از منطقه جغرافیایی که قرار است طرح نیوم در آن اجرایی شود
نمایی از منطقه جغرافیایی که قرار است طرح نیوم در آن اجرایی شود
نور سالن را کاهش دادند و حضار فیلمی از شهر پیشنهادی بن سلمان را تماشا کردند. سپس برگزار کننده نشست که یک خانم خبرنگار خارجی بود، سوال کرد که آیا به نظر شما ساختار و بافت دینی و متعصب عربستان مانع اجرای چنین طرحی نخواهد شد که عمدتا نگاهش به آینده است.
محمد بن سلمان گفت که عدم تسامح جایی در تاریخ عربستان ندارد و تاکید کرد که عربستان تلاش میکند، در راستای تامین منافع همه طرفها با تمام کشورهای جهان تعامل و همکاری داشته باشد و افزود:
«ما دیگر در گذشته اینگونه که اکنون میبینید، نبودیم ... تمام توان خود را به کار گرفته ایم تا به اسلام میانه و مسالمت جو باز گردیم که پذیرای همه ادیان و همه آداب و رسومها و به طور کلی همه دنیاست ... هفتاد درصد مردم عربستان را جوانان زیر گروه سنی ۳۰ سال تشکیل میدهند ... و خیلی صریح بگویم ... اجازه نمیدهیم، ۳۰ سال از زندگی مان به تعامل با افکار و اندیشههای افراطی سپری شود ... همین امروز و همین الان این افکار را منسوخ میکنیم ... ما میخواهیم مثل دیگران، زندگی عادی و طبیعی خود را داشته باشیم ... زندگی که نشان دهد، مذهب ما، آیین تسامح و همزیستی مسالمت آمیز و آداب و رسوم ما، عادات و منشهایی خوشایند و دل نشین هستند ... در یک کلام میخواهیم مثل همه دنیا زندگی کنیم و در رشد و پیشرفت دنیا سهیم باشیم».
سابقه نداشت که مقام مسئول سعودی چنین سخنانی آن هم در ملاء عام بر زبان بیاورد و چنین تعهدات و عدههایی بدهد ... حاضران در نشست با شور و هیجان شدید برای بن سلمان کف زدند.
اما دو هفته بعد، سایه رخدادی بسیار وحشتناک بر کشور خیمه افکند.
منبع: مشرق
انتهای پیام/