مرجان کربلایی روانشناس و متخصص پیشگیری از آسیب های اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره افرادی که دائم دیگران را مسخره می کنند، اظهار کرد: به احتمال زیاد در طول زندگی خود با افرادی روبرو شدید که دیگران و یا خود شما را مورد تمسخر قرار می دهند و به صورت مداوم دنبال ایراد گرفتن از دیگران هستند، تا یک سوژه برای خود فراهم کنند.
وی با بیان اینکه تمسخر یک حالت منفی در ذهن است که خاطرات و احساسات گذشته ما را تحت تأثیر قرار می دهد، افزود: معمولاً اشخاصی که دیگران را مسخره می کنند٬ در دوران کودکی دچار انواع آسیبهای روحی و جسمی می شوند. مثلاً فردی که از ابتدای تولد به نیازهایش پاسخ داده نشود، دچار دلبستگی ناایمن خواهد شد و به این باور می رسد که دیگران قابل اعتماد نیستند و دنیا محل خطرناکی است، به مرور زمان احساسات منفی مثل نگرانی،خشم و ترس در فرد بروز پیدا میکند.
این روانشناس ادامه داد: تحقیر و تمسخر کردن هم نوعی از خشم است که به صورت بیرونی نمایان می شود٬ یعنی فرد بدون آگاهی از صفات ناپسند خود، این عیوب را به دیگران نسبت می دهد و در واقع فرافکنی انجام می دهد. علاوه بر این افرادی هم وجود دارند که دچار اختلال شخصیت خودشیفته(Narcissistic) شدهاند.
کربلایی با اشاره به اینکه این اشخاص احساس خود بزرگ بینی دارند و خود را انسان بسیار مهمی می پندارند، گفت: این افراد خودشیفته در پشت این احساسات، عزت نفس شکننده ای دارند و حتی نسبت به انتقادهای جزئی هم آسیب پذیرند. نیاز مفرط به تحسین دارند، اغلب به دیگران حسادت می ورزند یا معتقدند که دیگران به آن ها حسادت می کنند و معتقدند خاص و بی همتا هستند و فقط افراد یا موسسات خاص یا عالی رتبه قادر به درک آن ها هستند و باید تنها با آن ها رابطه داشته باشند.
وی با بیان اینکه این دست از رفتارها ریشه در تربیت و الگوبرداری از خانواده دارد، اضافه کرد: والدین این افراد از دوران کودکی احساس بهتر بودن و منحصر به فرد بودن را در ذهن فرزندان خود می کارند و همین رشد تربیتی باعث می شود تا به دیگران به دیده تحقیر بنگرند و حتی دیگران را بازیچه دست خود قرار دهند.
این روانشناس تصریح کرد: در افراد مبتلا به شخصیت آزارگر رفتار ستمگرانه، تحقیر آمیز و پرخاشگرانه با دیگران به صورت الگوی نافذ و فراگیر وجود دارد که از اوایل جوانی شروع می شود. افراد مبتلا به این اختلال دوست دارند اشخاص را جلوی چشم دیگران مورد تحقیر، توهین و یا تمسخر قرار دهند و معمولاً با افراد، به ویژه کودکان چنان تند برخورد می کنند و آن ها را چنان تأدیب میکنند که غیر معمول است.
وی افزود: وقتی آگاهی از انواع شخصیت ها داشته باشیم خیلی راحت تر می توانیم خشم خود را در مواقع تمسخر شدن مدیریت کنیم.
کربلایی درباره چگونگی برخورد با افرادی که ما را تمسخر می کنند، بیان کرد: در برخورد با این افراد سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید، اگر آن ها ببینند که حرف توهین آمیز و رفتار تمسخرآمیزشان هیچ اثری بر شما ندارد و خونسردی خود را حفظ کرده اید٬ خاموشی رفتار صورت میگیرد.
وی افزود: با کسانی که گستاخانه و تمسخر آمیز رفتار می کنند هرگز وارد درگیری فیزیکی و مشاجره نشوید، این عمل شرایط را بدتر خواهد کرد، رفتار پرخاشگر یا منفعلانه نداشته باشید. اگر از حرفی ناراحت می شوید به طور صریح و جرأت مندانه بیان کنید و به جای استفاده از واژه تو از من استفاده کنید.
این روانشناس اضافه کرد: استفاده از کلمه تو احساس سرزنش و متهم کردن شنونده است که باعث می شود طرف مقابل حالت تدافعی به خود گیرد، به جای گفتن ((خیلی رفتارت زشت بود خودت را اصلاح کن) میتوانیم بگوییم: (وقتی این حرف را زدی من ناراحت شدم و دوست ندارم این حرف را بشنوم).
انتهای پیام/