«به دلیل شیوع کرونا در خانه بیکار نشسته ایم ». این درد دل یکی از دهها کارگر کارخانه چدن خوسف است که از زمان شیوع کرونا خانه نشین شده اند.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ، کارخانه چدن خوسف که از زمان کلنگ خوردن پروژه اش چراغ امید جامعه کارگری شهر کم جمعیت خوسف بوده حالا با تصمیم مالکان چینی کارخانه تعطیل است.
این در حالیست که بخش تولید به کل از تعطیلی های اجباری دوره شیوع کرونا معاف بوده است.
ایوبی که از کارگران جوان و تازه ازدواج کردهٔ کارخانه است، می گوید: «با قسط و قرض وسایل خانه را برای زندگی جدیدم مهیا کردم. الان ماهیانه تعداد زیادی قسط وام، اجاره خانه و خرجی خانواده را تامین کنم. برای پرداخت اقساطم مجبور شدم وام یک میلیون تومانی دولت را بگیرم.»
برای گذران زندگی خود چند روزی هم بنایی کرده است اما با تداوم تعطیلی کارخانه همچنان با مشکلات معیشتی مواجه است.
ایوبی با گلایه می گوید: «در روز کارگر ما را حمایت کرده اند!نصف حقوق اسفندماه را کسر و برای بیمه ما پرداخت کرده اند».
او با اشاره به اینکه برای بیمه بیکاری ثبت نام کرده است میگوید: «به نظر میرسد ۲۵ درصد از حقوق کارگران را کارفرما به دلیل ضرر و زیان از حقوق کارگران برداشت میکند. این درحالیست که کارخانه قبلا هم تعطیلی داشته و برای ۴۵ روز ۳۸۰ هزار تومان از حقوق ما کسر کرده اند.»
حسینی یکی دیگر از کارگران کارخانه چدن است که از شش ماه پیش در کارخانه، مشغول به کار شده بود.
این کارگر با گلایه از بیکاری و خانه نشینی می گوید: «امیدواریم هرچه زودتر کارخانه دوباره آغاز به کار کند ، چرا که هم اکنون حدود ۳۰۰کارگر کارخانه چدن خانه نشین شده اند.»
او با اشاره به اینکه هم اکنون کرونا؛ بحران بیکاری را به بار آورده است، خواستار اقدام مسئولین برای بازگشایی مجدد کارخانه با رعایت پروتکل های بهداشتی بود.
میری هم از کارگران کارخانه چدن خوسف که از شرایط بوجود آمده برای تعطیلی کارخانه ناراضی است .
او می گوید: «کارخانه چدن دو ماهی هست که به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شده است. کارگران کارخانه همه بیکار شده اند.»
او با بیان اینکه در خانه بیکار نشسته است و منظر بازگشایی کارخانه است، می گوید: « امیدواریم از کارگر برای تولید بیشتر حمایت شود.»
میری با بیان اینکه هم اکنون کارخانه چدن خوسف تعطیل است، می گفت: نیروها و کارگران چینی مقیم خوسف به دلیل شیوع ویروس کرونا در شهر مستقر هستند و به کشور خود باز نگشته اند.
شهرکی رئیس صنعت معدن وتجارت خراسان جنوبی در خصوص تعطیلی کارخانه چدن گفت: کارخانه چدن خوسف هنوز آغاز به کارنکرده است. در واقع اصلا فعال نبوده که بخواهد تعطیل شود.
او با اشاره به اینکه این کارخانه هنوز در مرحله احداث و تست و نصب دستگاه ها می باشد افزود: خط گاز کارخانه هنوز فعال نشده است و شهرک، گاز کارخانه را تامین می کند.
شهرکی با بیان اینکه هر زمان کارخانه فعالیتش را شروع کند اعلام می کنیم و افتتاحیه خواهیم گرفت افزود: کارخانه حتی یک کیلو چدن تولید نکرده است.
رئیس صنعت معدن و تجارت استان با بیان اینکه تعطیلی فعلی کارخانه تقصیر ما نیست بلکه به خاطر فراخوان چینی مبنی بر تعطیل کردن کارخانه برای جلوگیری از شیوع کرونا است اظهار کرد: کارخانه چدن خوسف اصلا کارگری ندارد و کارگران فعلی کارخانه نیرویتولید نیستند بلکه نیروی احداث کارخانه هستند.
جعفری مدیرداخلی کارخانه چدن خوسف با بیان اینکه به دلیل شیوع بیماری کرونا مهندسین چینی در بازگشایی مجدد کارخانه ریسک نمی کنند، گفت: نزدیک به دو ماه است که کارگران بیکارند.
او با اشاره به اینکه سرمایه گذار خارجی وضعیتش با تولید کننده و سرمایه گذار داخلی فرق می کند و نیاز به حمایت های خاصی دارد افزود : هم اکنون با توجه به لغو شدن قرارداد، ۹۰ نیروی چینی داخل کارخانه هستند و خواستار نیامدن کارگران ایرانی تا سفید شدن وضعیت شده اند.
جعفری اضافه کرد: در اواسط بهمن ماه فاز اول کارخانه به صورت آزمایشی آغاز به کار کرد و اکنون ۵ هزار تن شمش چدن داخل کارخانه موجود است.
مدیر داخلی کارخانه چدن خوسف با گلایه از اینکه هنوز زیرساختهای شرکت چدن مانند گازرسانی آماده نشده است، گفت: اکنون کارخانه با ۲۳۶ نفر نیرو و ۳ یا ۴ هزار تن مواد دپو دو ماه است که خوابیده است.
او ادامه داد: تصمیم بر این شده تا دو ماه آینده همزمان با بهتر شدن اوضاع کرونایی، کارخانه فعالیت خود را آغاز کند.
جعفری با بیان اینکه کارگران برای بیمه بیکاری در سامانه ثبت نام کرده اند ولی هنوز خبری از پرداخت بیمه بیکاری نیست، افزود: تمامی حقوق، پاداش، سنوات و عیدی کارگران در مدت فعالیت آن ها پرداخت شده است.
مدیر داخلی کارخانه چدن خوسف در زمینه اعتراض کارگران از پرداخت حقوق شان در ایام کرونا گفت: حقوق کارگران بر اساس «کارکرد» آن ها پرداخت شده است. کارگران معترض می توانند با درخواست از حسابداری شرکت، از کارکرد خود مطلع شوند.
کارگران چدن خوسف چه به قول رئیس سازمان صمت خراسان جنوبی «کارگر احداث» باشند چه به قول خودشان «کارگر تولید»، در کارخانه به قول رئیس سازمان صنعت یک کیلو چدن تولید نشده باشد یا به قول مدیر داخلی کارخانه پنج هزار تن چدن تولید شده باشد، فرقی نمی کند؛ کارگران برای گذران زندگی نیازمند درآمد یا کمک هستند.
شاید قانونی نتوان چینی ها را مجبور به آغاز تولید کرد اما راه تعامل، مذاکره و تشویق برای بازگشایی کارخانه بسته نیست. هر یک روز که کارخانه زودتر باز شود، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی تعطیلی کمتر خواهد بود.
گزارش از شوشتری ، محمدی
انتهای پیام / ط ا