به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، قورباغهها نقش پررنگی در چرخه طبیعی اکوسیستم دارند اما در عین حال خطراتی نیز آنها را تهدید میکند. برای شناخت بهتر دوزیستان و انواع گونه قورباغهها و عوامل تهدید کننده آنها به ۱۱ نکته درباره آنها اشاره میکنیم.
* دوزیستان حدود ۳۶۰ میلیون سال است که وارد خشکی شدهاند و هرروز گونهای جدید از آنها کشف و بر تعداد آنها اضافه میشود. طبق آخرین آمار جهانی منتهی به ۲۳ آوریل ( ۴ اردیبهشت ماه ۹۹)، تعداد ۸۱۵۲ گونه دوزیست در دنیا کشف و ثبت شده است که از این میان ۷۱۹۸ گونه آن مربوط به قورباغهها و وزغها هستند اما بهدلیل سرعت تخریب طبیعت توسط انسان ممکن است قبل از اینکه گونهای کشف و شناسایی شود منقرض و زیستگاه آن نابود شود.
* جنگلهای آمازون دارای بالاترین تنوع گونهای دوزیستان از جمله قورباغهها است اما بر اثر آتشسوزی سال گذشته بخش عظیمی از این گونهها از بین رفتند و اکنون بسیاری از گونههای دوزیست آن منطقه پراکنش لکهای دارند و بندرت دیده میشوند.
* انواعی از قورباغههای سمی در دنیا وجود دارد اما گونههای قورباغه که در ایران شناسایی شدهاند هیچکدام زهرآگین یا برای انسان خطرناک نیستند.
* بهطور کلی هفت گونه قورباغه در ایران وجود دارد که یک گونه از آنها معروف به «قورباغههای بلوچی» در ناحیه جنوب تا جنوب شرق کشور زیست میکنند همچنین دو گونه قورباغه درختی، دو گونه قورباغه مردابی و دو گونه قورباغه جنگلی در بخشهایی از شمال کشور و نواحی زاگرس وجود دارند.
* قورباغهها باعث کنترل جمعیت بسیاری از حشرات و موجودات دیگری مانند مارها، خزندگان، مارمولکهای کوچک جثه و حتی در برخی موارد خفاشها می شوند. از این رو آنها نقش بسیار زیادی در کنترل بیولوژیک بسیاری از گونههای موجود در طبیعت دارند، بویژه گروهی از موجودات مانند ملخها که با افزایش و طغیان جمعیتی میتوانند به آفاتی مضر برای انسان تبدیل شوند.
* وضعیت جمعیتی اغلب قورباغههای کشور در شرایط خوبی است و تاکنون هیچ گونهای از آنها منقرض نشدهاند اما جمعیت آنها نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده است و چون در معرض تهدید نیستند، در جهت حفظ گونه و زیستگاه آنها تلاشی جدی صورت نمیگیرد.
* بزرگترین عامل تهدید کننده دوزیستان تخریب و آلوده کردن زیستگاه آنها است و بشر طی ۱۰۰ سال گذشته با بی توجهی نسبت به این مسائل آسیبهای زیادی به دوزیستان بویژه قورباغهها که اغلب آبزی هستند، رسانده و با سدسازیهای گسترده باعث از بین رفتن محل و مامن زیستی قورباغهها شده است.
*طی سالهای گذشته تعداد قابل توجهی از قورباغهها در آزمایشگاهها مورد بررسی و آزمایش دانشجویان و دانشآموزان قرار میگرفتند اما اکنون قوانین حمایت از حیوانات سختگیرانهتر شده است و از این گونهها حمایت بیشتری میشوند.
* طبق بررسیهای انجام شده درباره دوزیستان کشور که اغلب قورباغهها و وزغها هستند، از دهه ۱۹۹۰ میلادی تا امروز، ۳۱ نوع بیماری شامل قارچها و کرمهای انگلی گزارش و ثبت شدهاند. برخی از بیماریهای مربوط به دوزیستان بهصورت عمومی و طبیعی وجود دارند و طیفی از این بیماریهای فراگیر بر اثر ورود فاضلابهای انسانی به رودخانهها و منابع آبی به وجود میآید.
* قورباغهها به دلیل زندگی در محیطهای مرطوب مستعد تهاجم باکتریها و قارچهایی هستند که میتوانند موجودات را در طبیعت از بین ببرند اما خصوصیات ضدباکتریایی و قارچی پوست قورباغهها با این عوامل مقابله میکند. اکنون همین ویژگی در طب به کمک بشر آمده است تا برای ساختن داروهای مربوط به ترمیم پوست و خاصیت ضد باکتریایی و ضد میکروبی از آن استفاده شود.
* قورباغهها دارای پاهای کشیده برای جهیدن و پوستی صافتر نسبت به وزغ ها هستند و بیشتر در محیطهای آبی دیده میشوند و بهلحاظ ظاهری بین انگشتان پای قورباغه اغلب پردههای گسترش یافتهای جهت شنا کردن وجود دارد.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/