به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سیستم پایش شعله یا شعله بین به منظور تشخیص و اعلانِ حضور یا عدم حضور شعله در تجهیزاتی مانند توربینها و بویلرها که استمرار و تداوم وجود شعله بسیار حیاتی بوده طراحی و ساخته شده است.
به طور معمول این سیستمها شامل یک یا چند حسگر تشخیص شعله و یک دستگاه راه انداز (آمپلی فایر) هستند. وظیفهی دستگاه راه انداز یا آمپلی فایر دریافت سیگنال از حسگرهای شعله یاب و اعلان وضعیت به خروجی است. به دلیل این که رنگ شعلهی حاصل از سوختهای مختلف (سوختهای هیدروکربنی و غیر هیدروکربنی) بسته به نوع سوخت مصرفی از گسترهی فروسرخ (مادون قرمز) تا فرابنفش (ماورای بنفش) متغیر است و از آن جایی که سوخت مصرفی توربینهای NEVSKY گاز طبیعی بوده و گسترهی نوری شعلهی حاصل از این نوع سوخت بیشتر دارای مولفههای فرا بنفش است از حسگرهای آشکارساز درگسترهی فرابنفش جهت پایش شعله استفاده می شود.
«سامانه پایش شعله» ابزاری استراتژیک و کاربردی که اکنون دانش طراحی و ساخت آن در کشور وجود دارد و مجتمع پارس جنوبی این محصول را برای پایش توربینهای گازی جایگزین نمونه امریکایی کرد.
سیستم پایش شعله برای تشخیص و اعلام شعله در تجهیزاتی مانند توربینها و بویلرها حیاتی است. به طور معمول این سیستمها شامل یک یا چند حسگر تشخیص شعله و یک دستگاه راه انداز هستند. یک شرکت دانش بنیان با تکیه به توانمندی سرمایههای انسانی خود دانش طراحی و ساخت این محصول را بومی کرده است.
رضا شفیقی مدیر عامل این شرکت دانش بنیان گفت: توربینهای گازی قلب ایستگاههای نفت هستند و در صنعت نفت و گاز ابزاری حیاتی محسوب میشوند. اما این توربینها نیز برای کارکرد درست و پایش نیاز به دستگاهی دارند که به نوعی آنها را کنترل میکند. این دستگاهها با نام «آشکارساز شعله یا سامانه پایش شعله» شناخته میشوند.
بیشتر بخوانید: انفجار کنترل شده بمب نانوذرهای درون سلولهای سرطانی
شفیقی ادامه داد: به مدد توان و تخصص نیروی انسانی این محصول دارای فناوری پیشرفته را بومی کردیم و اکنون ایران در کنار کشورهای دارنده دانش طراحی و ساخت این دستگاهها قرار دارد. پیش از این امریکا، انگلستان و فرانسه از جمله کشورهای دارنده این دانش بودند.
به گفته او، در حال حاضر ۵ نمونه خارجی این دستگاه را بومی کردیم و ۲ نمونه نیز با طراحی و ساخت ایران تولید شده است. این دستگاه در صنایع نفت و گاز و نیروگاهی کشور کاربرد مهمی دارد. همچنین علاوه بر توربینها در مکانهایی مانند کورهها که شعله وجود دارد نیز این سامانه پایشی کاربرد دارد. با این اقدام کشور از واردات این محصول بی نیاز شد. علاوه بر بومی سازی آن هم مشابه کیفیت نمونه خارجی، ۶۰ درصد محصول با قیمتی پایینتر عرضه میشود.
شفیقی همچنین بیان کرد: سالیانه بیش از ۲ میلیون دلار برای واردات این محصول هزینه میشد، اما با این اقدام از خروج این مبلغ نیز جلوگیری شد. اکنون توربینهای گازی مجتمع پارس جنوبی در پالایشگاههای ۱، ۲، ۳ و ۴ از این سامانه پایش استفاده میکنند و این محصول دانش بنیان را جایگزین نمونه امریکایی کرده اند.
او با بیان اینکه همچنین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز دیگر مصرف کننده این محصول است. به گونهای که تمام توربینهای گازی مربوط به انتقال نفت با این سامانه پایش میشوند، افزود: امروز در تولید و ساخت سنسورهای پایش شعله و دما به نقطهای رسیدیم که بدون نیاز به محصولات خارجی میتوانیم نیاز کشور را رفع کنیم.
انتهای پیام/