به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، وحید شقاقی تحلیلگر مسائل اقتصادی، در پاسخ به این سوال، که «با توجه به شیوع ویروس کرونا ضررهای به بدنه اقتصادی وارد شده است دولت باید چه اقدماتی در این زمینه برای جبران انجام بدهد؟» گفت: این بیماری عملا تلنگری بر اقتصاد ایران و کل اقتصاد دنیا است تا بشر از اقتصاد سنتی به سمت اقتصاد دیجیتال و هوشمند حرکت کند.
این راهبردی کلی و کلان برای اقتصاد تمام دنیا است تا در آینده از چنین مواردی پیشگیری شود. این نکته برای کشور ما نیز اهمیت دارد باید کسب و کارهای خود را به سمت اقتصاد هوشمند هدایت کنیم؛ لذا وزارت صمت و وزارت اقتصاد و وزارتخانههای راهبردی ما باید نقشه راهی برای طراحی اقتصاد پلتفرمی و اقتصاد هوشمند داشته باشند.
وی افزود: تلاش برای حرکت به این سمت ما را کمتر تحت تاثیر تبعات و پیامدهای منفی ویروس کرونا قرار میدهد. شواهد نشان میدهد عمده کسب و کارهایی که در بستر الکترونیک فعال بودند مثل کتابفروشیهای آنلاین، و همه فروشگاههای آنلاین و الکترونیکی کسب و کاری پر رونق داشتند و کسب و کارهایی که در بستر اقتصاد سنتی بودند متضرر شدند. باید این مساله را فرصتی دانست تا اقتصاد ایران به سمت هوشمند شدن حرکت کند. این کار به سرعت به نتیجه میرسد.
شقاقی خاطر نشان کرد: در ماههای گذشته و هم زمان با شیوع ویروس کرونا شاهد شکل گیری بسیاری از کسب و کارهای دیجیتالی و قرار گرفتن کسب و کارهای سنتی در بستر دیجیتالی بودیم.
این اقتصاددان در ادامه بیان کرد: به نظر من، برخی از تولید کنندگان و مشاغل رونق پیدا کرده اند و اگر بسته انبساط پولی و مالی تهیه شود و در اختیار آنها قرار بگیرد وضعیت این کسب و کارها نیز بهتر میشود. تولیدکنندگانی که در حوزه شویندهها و بهداشتیها بودند نیز رونق پیدا کرده اند. اگر دولت از آنها حمایت کند این بخشها میتوانند قسمتی از تبعات اقتصادی بحران را پوشش بدهند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: یعنی ما گروهی از تولید کنندگانی را داریم که اگر دولت از آنها حمایت کند و مجوزها به سرعت صادر شود و خط اعتباری آنها برقرار شود این گروه میتوانند در تولید شوینده، بهداشتی، دارویی و... تولید کننده و مولد باشند و به بنگاههای خود توسعه بدهند. همچنیندر مرحله بعدی برای کشورهای پیرامونی نیز صادرات داشته باشیم. چون کشورهای همسایه نیز با وقفهای درگیر بحران کرونا میشوند.
شقاقی در خصوص اقدامات دولت گفت: مساله دیگر در خصوص کسب و کارهایی است که متضرر شده اند و دولت باید در این خصوص کارهایی انجام بدهد. دولت باید برای این بخشها اعتبار یا تخفیف مالیاتی داشته باشد. در حوزه بیمه بیکاری دولت و تامین اجتماعی میتواند اقدام و حمایت کنند. در خصوص اقساط میتوان زمان بندی کرد و نظام بانکی باید در این خصوص حمایت کننده باشد. البته این کارها در حال انجام است. در این خصوص باید شناسایی و اولویت بندی صورت بگیرد و بدانند که کدام کسب و کارها بیشترین ضرر را داشتند.
این اقتصاددان در ادامه افزود: مرحله اول تهیه این بانک اطلاعاتی است در مرحله دوم باید خط اعتباری از بانک مرکزی تخصیص داده شود، ولی بدون بانک اطلاعاتی کامل و صحیح اعتبارات به جامعه هدف نمیرسد و گام سوم حمایتهای نظام بانکی و مالیاتی و تامین اجتماعی است.
شقاقی در پاسخ به این سوال که آیا اقتصاد ما توانایی انجام این اقدامات را دارد گفت: ما ناچاریم به سیاستهای پولی انبساطی دست بزنیم. در سال گذشته جهت گیری ما عمدتا به سمت سیاستهای پولی و مالی انقباضی و مدیریت ریال بود، ولی ما امسال ناچاریم، چون هم سال جهش تولید را در پیش داریم و هم این بیماری ما را با زیانهای متعددی روبرو کرده است. سیاستهای پولی انبساطی بار تورمی دارد، ولی ما باید انتخاب کنیم.
وی تاکید کرد: در تمام دنیا سیاستهای پولی انبساطی در نظر گرفته شده است. در آمریکا و اروپا نرخ بهره صفر شده و خطوط مالی در نظر گرفته شده است. آمریکا عملا به میزان دو تریلیون دلار پول چاپ کرده است. وضعیت در تمام دنیا به همین شکل است و ما باید برای حفظ بنگاههای تولیدی به سمت رشد نقدینگی برویم. ایران باید در شرایط کنونی تخصیص خط اعتباری از طرف بانک مرکزی را به نفع اقتصاد است در چنین شرایطی نباید سیاستهای سختگیرانه پولی را در دستور کار قرار داد، چون مساله حفظ تولید به مراتب مهمتر از کنترل تورم است.
منبع: جام جم آنلاین
انتهای پیام/