به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، مردم کُهن دیار یزدان آباد همچون دیگر هموطنان خود سال نو را با آداب و رسوم خاصی آغاز می کنند آداب و رسومی که برخی هنوز در بین مردم مرسوم هستند و برخی دیگر به مرور زمان حتی از خاطرهها هم محو شده اند.
ابراهیم ایزدی یزدان آبادی مسئول انجمن میراث فرهنگی بخش یزدان آباد گفت: بیشتر مردمان این منطقه بمحض روییدن گُل بهمنان باخواندن این شعر
یک به گله دو به قله
پنجاه به نوروز هابله
یکدیگر را از رسیدن عید نوروز خبردارمیکردند.
او افزود: نام قبلی یزدان آباد بهمنان بوده و این اسم برگرفته از نام گلی شبیه زعفران است که هم اکنون نیز در سالهای پر باران در دامنههای شمالی بخش یزدان آباد به وفور یافت میشود این گل در اواخر بهمن میروید و در گذشته به محض روئیدن این گل مژده بهار و عید نوروز توسط افراد خوش ذوق به دیگران منتقل میشد و همزمان عشایرخود را آماده عزیمت به ییلاقات شمالی این بخش میکردند.
خانه تکانی
ایزدی یزدان آبادی گفت: مردم این منطقه قبل از عید مثل دیگر نقاط ایرانِ عزیز خانه تکانی می کنند.
او افزود: بیشتر اتاقها درطول فصل سرما با هیزم و اجاق گرم میشوند و همین امر سبب میشد سقفهای خانه دود زده و سیاه شود، بعضی که دود زدگی شدید و تمکن مالی داشتند سقف را مجددا کاهگل می کردند و عدهای نیز با جارو ازسیاهی آن کم میکردند، چون بر این باور بودند که اگر این کار را انجام ندهند شگون ندارد و تا پایان سال نو همه چیز در زندگی برای آنها به شکل نامطلوبی اتفاق خواهد افتاد، و این امر خانه تکانی سال نو هچنان با شیوههای امروزی در این منطقه ادامه دارد.
خرید لباس و پارچه
آماده کردن لباس نو از دیگر موارد مرسوم شب عید است، در گذشته فروش لباس و پارچههای نو بیشتر توسط فروشندههای دوره گرد که مردم آنها را پیله ور مینامیدند انجام میگرفت و اکثر آنها از استان یزد به این منطقه میآمدند و با پهن کردن چادرشبی بر روی زمین به عَرضه کالای خود که بیشتر پارچه بود میپرداختند، مادران پارچههای رنگارنگ برای کودکان خریده ودرمنزل بوسیله نخ وسوزن لباس را میدوختند و با پارچههای اضافه عروسکهایی برای دختران درست میکردند و به آنها عاروسکو میگفتند.
پلوی روز عید
در گذشته برنج غذایی اعیانی و کم یاب بود مردم عادی این منطقه برای یک وعده وآن هم در روز عید این غذا را طبخ میکردند و رسم هم بر آن بود که حتما از این پلو باید به آهنگران، حمام دارها، نجارها و سایر صنوف که در طول سال به آنها خدمت ارایه میکردند، داده میشد.
دونو (دانه) آجیل
یکی از آجیلهای خوشمزه و قدیمی برای ایام عید در یزدان آباد دونو نام داره، خانمهای خوش ذوق این منطقه با خیساندن گندم داخل شیر و نمک به مدت سه روز و پس از آن برشتن آن بروی آتش و ترکیب با کنجد و کنف درست میکنند و هنوز هم طرفداران خاص خود را دارد، کماچ پاک، کماچ سهن، سمنو، قطاب، سوهان و آبگوشت از جمله شیرنیها و غذاهایی هستند که در ایام عید طبخ و استفاده میشوند.
بازیهای عیدانه در یزدان آباد
دریزدان آباد بازیهای محلی ازپنجاه روز به عید نوروز شروع و تا عصر روز سیزدهم فروردین ادامه داشت بازیهایی مثل گردو بازی، کشتی، چپر چپر، (چاپار) خم چکو، چشم گیرو، (قایم باشک) خلاصه عالمی داشتند، آسایش نبود، ولی آرامش تادلتون بخواهد بود.
انتهای پیام/س
گزارش از ایزدی
دست شماباشگاهیها درد نکنه