عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: بار رشد علم و فناوری تنها بر عهده وزارت بهداشت و علوم نیست، سایر وزارتخانه‌ها هم می‌توانند در این زمینه موثر باشند.

مهدی محمدی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره میزان رشد علمی کشور پس از انقلاب اسلامی گفت: در ابتدای انقلاب حدود ۱۷۰ هزار دانشجو داشتیم که این تعداد هم اکنون به ۴ میلیون دانشجو رسیده است. همچنین تعداد ۵ هزار عضو هیات علمی را به حدود ۹۵ تا ۹۶ هزار عضو هیات علمی رسانده ایم که این دستاورد بسیار بزرگی در سابقه نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود.

محمدی افزود: تعداد انتشارات علمی ما هم رشد چشمگیری داشته و هم اکنون تعداد مقالات علمی ما به ۵۰ هزار در سال رسیده است. اما با این وجود در پیشرفت علمی ما نقاط خلا و ضعفی نیز وجود دارد که باید آن‌ها را اصلاح کنیم.

او در ادامه گفت: به عنوان مثال ژاپن، برزیل، کره و آلمان را با ایران در برخی شاخص‌های علم و فناوری از جلمه تعداد مقالات، پتنت‌ها، دسترسی به اینترنت، صادرات با فناوری بالا و... مقایسه کردیم و متوجه شدیم  که کشور‌های بررسی شده در این موارد افت و خیز‌هایی داشته‌اند. ژاپن رشد متعادلی در ۱۰ شاخص رشد علم و فناوری داشته است که ما هم در این ۱۰ شاخص رشد داشته ایم.

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران ادامه داد: برای مثال در حوزه پژوهش و صادرات فناوری برتر از ژاپن عقب‌ هستیم، اما در تعداد دانشجویان و تعداد مقالات رشد داشته ایم. در سال ۲۰۱۸ تعداد مقالات ژاپن سه برابر ما و تعداد پتنت‌ها ۴۰ برابر ما بود که این نشان می‌دهد در تعداد مقاله و دانشجو رشد کرده است.

محمدی بیان کرد: بار رشد علم و فناوری به تنهایی بر عهده وزارت بهداشت وعلوم نیست و سایر وزارتخانه‌ها از جمله صنعت و کشاورزی در تولید پتنت و علم فناوری می‌توانند رشد موثری داشته باشند. در بخش خصوصی ۱۰ شرکت آمریکایی حدود ۴۲ هزار پتنت ثبت کرده اند که برخی از آن‌ها هم تجاری شده و ۱۰۰ دانشگاه برتر ۶ هزار پتنت را ثبت کرده اند که تعداد درصد تجاری سازی آن‌ها کمتر از ۱۰ شرکت خصوصی این کشور بود. با این بررسی به این نتیجه رسیدیم که بخش خصوصی نقش مهمی در علم و فناوری دارد و دستگاه‌هایی که در علم و فناوری می‌توانند ایفای نقش کنند باید فعال شوند. 


بیشتر بخوانید: آموزش مجازی دانشگاه‌ها؛ سازه‌ای بتنی یا خشت و گلی


او درباره اینکه چرا نتوانسته ایم در زمینه خودرو و یا آلودگی هوا رشد چشمگیری داشته باشیم، گفت: اگر به بخش خصوصی در زمینه اقتصاد بها داده شود این شرکت‌های خصوصی می‌توانند شرکت‌های دانش بنیان را راه اندازی کنند و دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه‌ها را به کار بگیرند. در این حالت اقتصاد دانش بنیان ما رشد می‌کند، ولی شرط تحقق آن حل کردن مشکل اقتصاد کلان است و صنایع بزرگ و خرد هستند که می‌توانند این مشکل را حل کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار