در گزارش زیر سیزده حقیقت شگفت انگیز راجع به سد سه‌دره را جمع آوری کرده‌ایم که به شما در شناخت این سد کمک می‌کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سد سه‌دره چه می‌دانید؟ شاید آن را در یکی از سفر‌های خود مشاهده کرده باشید، یا شاید در نزدیکی شهر شما سدی باشد.

سد‌ها پیشرفت‌های چشمگیر مهندسی و ساخته دست انسان هستند و برق مناطق اطراف خود را تأمین می‌کنند. اما در عین‌حال، این سد‌ها موضوع بحث ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی هستند و با وجود مزایای فراوان، دارای نکات منفی نیز هستند؛ مانند سد سه دهانه چین که یکی از بزرگترین سد‌های جهان به حساب می‌آید تا آنجا که برخی می‌گویند بر سرعت چرخش زمین اثرگذار است.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

شاید برخی که هیچ تجربه‌ای در زمینه مسائل مهندسی ندارند، فکر کنند این سد فقط یک سد غول‌پیکر است که روی رودخانه‌ها و نهر‌ها ساخته شده و جریان آب را محدود می‌کند و مانع از استفاده آب برای آبیاری می‌شود و در تولید انرژی هیدروالکتریک کمک می‌کند. اگر می‌خواهید دانش خود را افزایش داده و داستان ساخت سد سه‌دهانه چین Three Gorges را بشنوید، امروز، روز خوش‌شانسی شماست! ما سیزده حقیقت شگفت انگیز راجع به آن جمع آوری کرده‌ایم که به شما در تعیین موضع شما نسبت به این سد کمک می‌کند.

۱. ایده ساخت سد از سون‌یات‌سن

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

پرتره سون‌یات‌سون در دهه اول قرن بیستم

سون‌یات سن، فیلسوف، رهبر سیاسی و انقلابی که از او به عنوان پدر چین مدرن یاد می‌شود، ایده ساخت سد را از اوایل سال ۱۹۱۹ ارائه داد، پس از سرنگونی خانواده چینی مانچو در سال ۱۹۲۲، سون‌یات‌سن انقلابی که پایه‌های ساخت جمهوری چین را بنا می‌کرد، مشتعل نمود. در مقاله‌ای با نام برنامه‌توسعه‌صنعتی Sun Yat-Sen ایده ساخت سد برای کنترل سیلاب رودخانه یانگ‌تسه را پیشنهاد کرد، زیرا این امر نمایانگر قدرت جدید چین بود و پس از گذشت مدت زمانی ایده‌ی او عملی شد.

۲. این سد بسیار بزرگ است

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

عکس هوایی که طول سد را نشان می‌دهد

برخی ادعا می‌کنند سد سه دهانه چین را می‌توان از فضا دید، اما این درست نیست، ولی با این حال، این مساله بزرگی این پروژه را نفی نمی‌کند! این سد بزرگ از فولاد و بتون ساخته شده‌است و دارای طول ۷۶۶۶ فوت و ارتفاع تقریبی ۶۰۰ فوت است. برای ساختن این سد عظیم مهندسین به حدود ۵۱۰ هزار تن فولاد احتیاج داشتند؛ به این معنا که این مقدار برای ساخت شصت سازه مانند برج ایفل کافی است!

۳. سه مزیت ارائه شده توسط این سد

به رغم نکات منفی و موج انتقاد زیاد نسبت به این سد عظیم، ساخت آن ممکن است مفید و مثبت تلقی شود. سد سه دهانه چین برای سه هدف اصلی ساخته شده است: کنترل سیلاب، تولید برق و بهبود سامانه ناوبری.

۴. گرسنه انرژی

عملی شدن ایده ساخت چنین سدی، به زیرساخت‌های عظیمی نیاز دارد. سد سه دهانه چین با ۳۴ ژنراتور عظیم، انرژی لازم برای میلیون‌ها انسان فراهم می‌کند. این برابر با مقدار انرژی ناشی از سوزاندن ۲۵ میلیون تن نفت خام یا ۵۰ میلیون تن زغال سنگ است.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

۵. پروژه سد سه دهانه چین سه‌دهه قبل از تبدیل شدن به واقعیت فقط یک ایده بود

ایده احداث سد روی رودخانه یانگ‌تسه برای همه که سعی در اجرای این پروژه داشتند، غیرقابل اجرا به نظر می‌رسید، پس از آنکه سون‌یات‌سن ساخت سد را در سال ۱۹۱۹ پیشنهاد داد. هیچ کس تا سال‌های ۱۹۴۴ تا ۱۹۴۶ به پیشنهاد او فکر نکرد. جمهوری چین برای طراحی سد در سال ۱۹۴۶ با دفتر U.S. Bureau of Reclamation آمریکا قرارداد بست، اما کار روی این پروژه به دلیل وقوع جنگ داخلی چین پس از پایان جنگ جهانی دوم متوقف شد. در دهه پنجاه و شصت قرن گذشته بسیاری تلاش کردند تا انجام این پروژه را دوباره از سر بگیرند؛ اما تلاش‌های آن‌ها به دلیل تنش‌های اجتماعی که جمهوری چین در آن زمان از آن‌ها رنج می‌برد منجر به شکست شد.

در ۱۴ دسامبر ۱۹۹۴ کار ساخت و ساز این پروژه رسماً آغاز و در سال ۲۰۰۹ به پایان رسید و هنوز اصلاحات زیادی برای انجام روی این سد تا به این لحظه وجود دارد.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

۶. ساخت سد سه بار به تعویق افتاد

کار برای اجرای پروژه سد سه دهانه چین در سال ۱۹۹۴ آغاز شد، به دلیل برخی مشکلات سه بار ساخت آن به تعویق افتاد، قرار بود در سال ۲۰۰۸ به پایان برسد؛ اما هزینه‌های زیاد، تنش‌های زیست محیطی، فساد سیاسی چین و مسائل مربوط به اسکان مجدد باعث شد کار چندین بار متوقف شود و روی زندگی ساکنان محلی تأثیر منفی بگذارد.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

‌۷. آلودگی

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

آلودگی آب را می‌توان در این تصویر دید

یکی از بزرگترین اختلاف‌نظر‌ها در مورد سد سه دهانه چین، میزان خسارت این سد به محیط زیست است؛ به‌طور کلی برآورد می‌شود ۷۰ درصد آب شیرین چین آلوده باشد و این سد باعث بدتر شدن اوضاع می‌شود. این سد روی تأسیسات قدیمی زباله و عملیات معدن قرار دارد و هر سال هم ۲۶۵ میلیون گالن فاضلاب در رودخانه یانگ تسه ریخته‌می‌شود.

۸. مهاجرت گسترده

وقتی سد ساخته شد، حدود ۱.۲ میلیون تن مجبور شدند از خانه‌های خود حرکت کنند و به جستجوی خانه‌های جدید بپردازند. در حال حاضر دولت چین هنوز ساکنان خارج از منطقه را آواره می‌کند و به مهاجرت اجباری وامی‌دارد؛ پیش بینی می‌شود صد‌ها هزار تن در سال‌های آینده از منطقه خارج شوند.

۹. بهترین روش برای کنترل سیل

طغیان موسمی رودخانه یانگ‌تسه عامل اصلی نگرانی افرادی بود که سال‌ها از این فاجعه طبیعی رنج می‌بردند. رودخانه یانگ‌تسه، سومین رودخانه طولانی جهان با طول ۶۳۵۷ کیلومتر در سراسر آسیاست. سد سه دهانه چین به کنترل سیل‌های موسمی رودخانه یانگ‌تسه کمک کرد؛ به این معنا که برای میلیون‌ها خانه و شهر‌های بزرگ واقع در نزدیکی رودخانه یانگ‌تسه مانند ووهان، نانجینگ و شانگ‌های محافظت بسیار خوبی به شمار می‌رود. مساحت سد حدود ۱۰۰۰ کیلومتر مربع است.

 

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

۱۰. تولید انرژی

این‌سد چینی تقریباً یازده برابر قدرت سد بزرگ هوور (بزرگ‌ترین سد ایالات متحده آمریکا) با ظرفیت تولید ۲۲.۵ مگاوات تولید می‌کند. مقدار انرژی حاصل از سد بسیار است و گفته می‌شود می‌تواند کل برق الکتریکی جمهوری چین را تأمین کند.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

۱۱. خسارت به محیط‌زیست

منطقه اطراف سد محل زندگی ۶۴۰۰ گونه گیاه، ۳۴۰۰ گونه حشرات، ۳۰۰ گونه ماهی و بیش از ۵۰۰ گونه مهره‌دار است. سد سه‌دهانه چین خسارات زیادی به گیاهان و جانوران این منطقه وارد کرده و محیطی که در آن زندگی می‌کنند را تحت تأثیر قرار داده است؛ فرسایش این سد باعث ریزش زمین شده و تهدیدی جدی برای بزرگترین ماهیگیری جهان در دریای شرق چین ایجاد کرده است.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

۱۲. هزینه ساخت این سد بسیار بالا بود

برآورد کل هزینه سد بین ۲۵ میلیارد دلار و در عمل به ۳۷ میلیارد دلار رسید. حتی این پروژه به دلیل این هزینه زیاد با مخالفت شدید پارلمان چین روبه رو شد. علاوه بر هزینه زیاد آن‌ها می‌گفتند سد سه‌دهانه ۱۴۰ روستا، ۱۳ شهر و ۱۶۰۰ موقعیت تاریخی را نیز نابود خواهد کرد.

۱۳. سد سه دهانه چین چرخش زمین را کند می‌کند

حجم بیلیون‌ها آب پشت سد سه دهانه چین بزرگترین سد بتنی دنیا، به حدی زیاد است که اگر دریچه‌های سد کامل باز شود فشار این جریان آب قادر خواهد بود چرخش زمین را منحرف کند و طول روز را ۰.۰۶ ثانیه افزایش بدهد.

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند! + تصاویر

منبع: تابناک

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۱۵:۰۶ ۲۵ خرداد ۱۴۰۳
گازها گلخانه ذغال سنگ تولید می‌کند. هیچ کمکی ب کاهش گازهای مخرب برنامه ندارد .
Iran (Islamic Republic of)
صادق
۰۰:۱۶ ۰۷ مهر ۱۴۰۲
ساشاجون نطرشماکاملااشتباه هست چراوزن زمین اصافه نمیشه خیلی هم هرساله اضافه میشه یابرعکس کم میشه بگم چرابسیارساده هست به نظرهمه شماهااحترام ولی دنیامیلیونهاسال قبل چطوربوده جمعیتی نداشته کلادونفربعدهازادوولدمیشه الان چندمیلیاردجمعیت اصافه شده وزن تقریبی انسان ۷۰کیلوپس عزیزم درسته انسان عذامیخوره ولی درمقابل وزن انسان ناچیزاین مصرف یه مثال یه نفرکه بچه دارمیشه مگه درطول ۹ماه بیشترازیه نفرمثل خودش غذامیخوره خوب معلومه نه پس انسانی که ازش متولدمیشه وزنش بین ۵تا۱۰کیلوهست بعدرفته رفته اب وغدامیخوره ونصف همون اب وغداکه وزنش خیلی زیادترهم هست ازبین میره وتبدیل عدامیشه وانسان باخوردن اون وزن یه سیب زمینی رومثلا۲گرم میکنه طی مراحل دفع انسان نصفش واب ونصفش تفاله وگازبه زمین برمیگردونه وهمون تفاله خشک میشه واب هم بخترمیشه پس عملااون ازبین میره اینم یه دلیل پس درصداصافه شدن وزن زمین بیشترازکم شدنش هست مگردراثرسوانح طبیعی ماحرفمون الان وزن نیست که داداش بحثمون سرعت هست ببین درسته همون مقداراب وزنش ثابته ولی اگه همون مقدارآب وجلوشوببندن چندروزمیلیاردهامترآب میشه شماقبول داربدکه زمین میچرخه پس باتوجه به گردش زمین یهودریچه سدهاهم بازبشه چی میشه کمک میکنه به هل دادن زمین یعنی زمین که فک کنم مثل توپ هست این سداون بالای توپ هست اگریهویه سیلنگ بگیری پشت توپ چی میشه هل میده پس درسته وزن ثابته ولی درسرعت وحرکت تاثیرمیزاره واگه دریه زمان باهم هماهنگ بشه باعث حرکت بیشترزمین میشه فک کنم همه دونستن که جریان چیشدمرسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۷ ۲۹ شهريور ۱۴۰۱
یا حسین
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۲:۰۹ ۰۳ خرداد ۱۴۰۱
چین هیچ برید ترکیه رو دریابید که رسماً داره با سد آتاترک و... گند میزنه به دو مملکت ، گرد و غبار حاصل از سدسازی ترکیه داره مردم رو خفه میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ممد
۲۱:۳۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
خوراک جنگ آمریکا و چینه این سد منفجر بشه چندتا شهر میرن زیرآب؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۶:۱۴ ۳۰ بهمن ۱۴۰۰
عی بابا حالا چه کنیم ؟بیاید همه بریم اونور زمین ،زمین متعادل شه
ناسا کجایی ک منو رو هوا بزنی
Iran (Islamic Republic of)
Y
۲۳:۳۴ ۱۹ دی ۱۴۰۰
سد آخه تاثیری داره ، سد دشم در برابر سد های ولگارود،دنیپر، نیل چیزی نیست که
United States of America
امیر
۰۶:۴۷ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
لطفا عدد رو اصلاح کنيد که باعث اشتباه نشه عدد صحیح که ناسا محاسبه کرده اونم در صورتی که همه دریچه های سد همزمان باز بشن اونم خیلی بعیده مگر در صورت یه سیلاب عجیب وغریب ۰/۰۰۶ میکرو ثانیه هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۴ ۰۴ شهريور ۱۴۰۰
خداوند خوش همه چی رو به وقتش درست میکنه
Iran (Islamic Republic of)
سیاوش
۲۲:۵۱ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
کسی میانی فیزیک رو بلد باشد و جرم زمین را بداند و میزان آب تخمینی پشت سد را بداند، متوجه می شود چنین دروغی یعنی من. کردن گردش زمین بدور خود ، بر اساس قانون اندازه حرکت زاویه ای به این میزان امکان پذیر نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۳ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
چین در سال ۲۰۳۵ با ایجاد ابر های مصنوعی قصد فلج کردن اقتصاد آمریکا را دارد .
Iran (Islamic Republic of)
آریا
۱۱:۰۰ ۲۷ مرداد ۱۴۰۰
منم سد میخوام
Iran (Islamic Republic of)
محمد جواد صدقیان
۱۷:۳۳ ۲۷ خرداد ۱۴۰۰
سد به جز ضرر چیزی برای انسان ها ندارد ، این تکنولوژی که فقط با گرمای زمین ژ گاز های گلخانه ای ، خشکی زمین ، زباله زیاد ، منابع بسیار زیان ده هسته ای ،ما باید از آبگیر جلوی سیل استفاده کنیم ، مگر ۱۰۰۰ سال پیش سد به این بزرگی میزدند ، نه ، فقط آبگیر بزرگ ، که لوله ای سفالی داشت ، و خود آب کمکم ، وارد محیط میشد ، الان خشکی که در ایران اومده ، بخش اصلیش سد بوده که هیجا نمیگن ، بخش دیگش، پالایشگاه و پتروشیمی بوده است ، بعد گیر دادن ، به کشاورزان بنده خدا ، مگه ۱۰۰۰ سال پیش کشاورز نبوده ، تازه اون موقع به روش سنتی آبیاری میکردن ، و آب بیشتری می‌برده ، ولی آب بیشتر ،بوده ، الان بجا اینکه مردم تولید کننده بشن ، مصرف کننده شدن ، بخاطر همین تقاضا زیاد شده . انشاالله با انتخاب درست در انتخابات ،رییس جمهور بتونه ، سد ها و پالایشگاه و پتروشیمی رو کمتر کنه و آب سد ها رو خیلی کم کنن و تولید نفت رو هم کم کنن ، تا هم مردم کمتر ماشین استفاده کنن ،و هم گرمای زمین و گاز گلخانه ای کمتر بشه ، بسم الله الرحمن الرحیم
Iran (Islamic Republic of)
الویز
۱۳:۱۱ ۰۲ خرداد ۱۴۰۰
سلام من طرحی دارم که تمام بیابان های دنیا تبدیل به جنگل بشود کم آبی دنیا از بین بره اما تو ایران هیچ کس این طرح منو قبول نمیکنه حتی منو مسخره میکنند اما این طرح چین که یک سوم طرح من نمیشه رو ببین چی میگن
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۱۲:۱۳ ۱۸ مهر ۱۴۰۰
ممکنه طرحتون رو توضیح بدید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۵ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
ننگ بر چین کومونیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۶ ۲۸ فروردين ۱۴۰۰
سلام ساشا با حرفت موافق نیستم یک مثال ساده بزنم برات...تو فکر کن رو دوچرخه نشستی...دو مدل پا بزنی یک مدل خیلی اروم..یک مدل پرسرعت...کدوم بیشتر دوچرخرو جلو میبره؟پسر خوب این سد جلوی اب رو گرفته...قبلش همین حجم نبوده یکم تحقیق کن...وقتی سد میزنن در واقع از عبور اب بروی تولید برق استفاده میکنن پس سرعت و دبی عبوری رو کنترل میکنن...پس یکم سرعت کم شده و اگر مشکلی براش پیش بیاد سرعت!!!؟؟؟؟؟باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۴ ۲۶ فروردين ۱۴۰۰
بشر کم کم میخواد چرخش زمین رو هم کنترل کنه
Germany
ساشا
۱۱:۰۵ ۲۵ فروردين ۱۴۰۰
لطفا حتما نظر منو چاپ کنید. جرم کل کره زمین از لحظه ی تولد تا الان یکسان بوده و هست و خواهد بود. هر چیزی که ساخته میشه یا استخراج میشه یا مصرف میشه یا.کشف میشه یا... همگی تو همین سیاره هستن و فقط به حالات و مواد دیگر تبدیل میشن. نه چیزی از این سیاره بیرون میره که جرمش کم بشه نه چیزی از بیرون سیاره میاد که جرمش زیاد بشه (به استثنای شهاب سنگها که ناچیزند در حد صفر) اگه آب پشت این سد زیاد شده یعنی اب جاهای دیگه کم شده. عدد نهایی همیشه ثابته. پس تاثیری تو سرعت و جهت و ... زمین نداره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۶ ۱۴ اسفند ۱۳۹۹
عجب
Iran (Islamic Republic of)
M
۲۱:۵۰ ۱۱ اسفند ۱۳۹۹
۰.۰۶ ثانیه در روز آنچنان تاثیر خاصی نداره ولی در مقیاس سال ها و قرن ها خودش رو نشون میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۶ ۱۵ دی ۱۳۹۹
این چین لعنتی جهان رونابودمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۰ ۲۷ اسفند ۱۳۹۸
این. سدبرای. تمام. دنیازردارد
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۲۱:۲۵ ۲۵ اسفند ۱۳۹۸
عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۲۳:۵۸ ۲۵ اسفند ۱۳۹۸
کجاش عالی بود؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۴ ۲۶ اسفند ۱۳۹۸
چین با این کاراش برای هیچ چیز ارزش قائل نیست فقط خودشونو میبینن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۶ ۲۵ اسفند ۱۳۹۸
لطفا از افتخارات و اهداف سد اب شور کن ایران هم گزارش تهیه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۲ ۲۵ اسفند ۱۳۹۸
60 میلی ثانیه اثر رو چرخش داره؟
مگر جرم مذکور در مقابل جرم کره زمین چقدره؟