به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، غذاهای محلی و سنتی یکی از ظرفیتهای ارزشمند ایران زمین است که علاوه بر دارا بودن ارزش غذایی بالا امروزه به عنوان سفیر فرهنگی شناخته میشوند.
ایران با ۲ هزار و ۵۰۰ نوع غذای سنتی یکی از غنیترین سفرههای جهان را در اختیار دارد، شیوه طبخ غذای ایران بعد از سبک پخت غذای چینی و رومی سومین سبک شناخته شده در جهان است.
در این میان یزد، جهان شهری است که در کنار جاذبههای گردشگری تجلی گاه اداب و رسوم و فرهنگ بومی و محلی است.
سید مصطفی فاطمی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: یزد، استانی است که در خوراکیهای بومی و غذاهای سنتی هم شناسنامه پر رنگی به خود اختصاص داده است و تنوع غذایی بسیاری در رژیم غذایی مردم استان کویری و زیبای یزد وجود دارد.
او میافزاید: انواع آش مانند: آش شولی، آش گندم (حلیم)، آش ماش، آش شلغم، آش کلم، آش سمبوسک، آش عدس، آش کدو، آش آلو، آش آبغوره، آش انار، آش سبزی و همچنین غذاهایی مانند قیمهی نخود، قلیهی کدو و خورشت بهآلو، نمونههایی از غذاهای سنتی هستند که در خانوادههای استان یزد طبخ میشود.
علی اصغر صمدیانی معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد تصریح کرد: از حدود ۶ هزار اثر تاریخی و فرهنگی شناسایی شده استان یزد، یک هزار و ۸۵۰ مورد تاکنون در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.
او ادامه داد: سوروک یا سیرو نان معروف یزدیها در فهرست اثار ناملموس کشور به ثبت رسید.
صمدیانی بیان داشت:نان سوروک نان بسیار خوشمزه و سالمی است، زیرا با روغن کنجد درست میشود مخصوصاً اگر داغ باشد، ولی سردش هم خوشمزه است.
معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد گفت:معمولاً سوروک را پنج شنبه شبها آماده میکنند و به یاد رفتگان خود به عنوان خیرات برای دوستان و آشنایان میبرند.
او عنوان کرد: البته این نان فقط مخصوص این امر نیست چرا که این نان را در شب نشینیهای دوستانه هم دسته جمعی پخت میکنند و در کنار هم از آن لذت میبرند.
ماه سلطان پورمیرزایی یکی از کدبانوهای بافقیست که ۳۵ ساله سر و کارش با غذاهای محلی است.
اما این بانوی بافقی نان سوروک را بیشتر میپزد چرا که به گفته او طرفدارای زیادی دارد و به عنوان شیرینی هم میتوان از ان استفاده کرد.
ماه سلطان مواد لازم برای تهیه این نان را خمیر، گشنیز، سیاه دانه، رازیانه و برگ پیاز معرفی میکند.
این بانوی بافقی میگوید خمیر این نان بعد از ۱۰ ورز دادن ۱۵ دقیقه طول میکشد تا حجمش چند برابر و اماده سرخ کردن شود.
ماه سلطان میافزاید: تابهای را روی حرارت ملایم قرار میدهند و داخل آن روغن میریزند تا گرم شود و پس از گرم شدن خمیرها را طبق سلیقه خود به اندازههای مختلف درون تابه قرار میدهند.
او تصریح کرد: پس از اینکه سوروکها درون تابه ریخته شده ۱۰ دقیقه طول میکشد تا دو طرف نانها طلایی و اماده خوردن شود.
این بانوی بافقی تاکید کرد:این نان با شکر یا بدون شکر میل میشود و برای پس از سرد شدن میتوان آن را بسته بندی کرد.
معرفی و عرضه غذاهای سنتی و بومی علاوه بر حفظ اداب و رسوم و فرهنگ محلی هر منطقه رونق اقتصادی را هم برای مردم به ارمغان میاورد.
گزارش از پریسا رجبی
انتهای پیام/ی