کتاب «نگاهی به زندگی و آثار بزرگان ادبیات ایران و جهان» روایتی از زندگی نویسندگان بزرگ جهان است.

کتابی که از تطبیق زندگی و آثار بزرگان ادبیات سخن می‌گویدبه گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، نادر نینوایی در کتاب «نگاهی به زندگی و آثار بزرگان ادبیات ایران و جهان»، ضمن روایت زندگی نویسندگان بزرگ جهان به شکلی تطبیقی، رابطه زندگی آن‌ها با داستان‌هایشان را نیز تا حدودی برای شما شرح می‌دهد.

نکته‌ قابل توجه در مورد نویسندگانی که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌اند این است که زندگی آن‌ها با آثاری که به رشته تحریر درآورده‌اند تا حدود زیادی مطابقت دارد. به این معنی که اگر داستایوفسکی می‌تواند با آن همه دقت و با جزئیات مشخص صحنه اعدام را در رمان «ابله» به تصویر بکشد، به این دلیل است که خود یک بار به اعدام محکوم شده و حتی تا پای چوبه دار هم رفته است؛ یا توصیفات دقیق همینگوی در کتاب «پیرمرد و دریا» از زندگی یک پیرمرد دریانورد، حاصل تجربیاتش از زندگی و قایق‌سواری در سواحل کوباست.

در بخشی از کتاب «نگاهی به زندگی و آثار بزرگان ادبیات ایران و جهان» می‌خوانیم:

تولستوی را باید بزرگترین و شاید یگانه حماسه‌سرایی دانست که اسطوره‌هایش در عهد باستان زندگی نمی‌کنند. اگر هومر در ایلیاد از شجاعت و دلاوری‌های ملت یونان می‌گوید و کژی‌های آگاممنون حاکم خودکامه را برای ما روایت می‌کند، تولستوی نیز در «جنگ و صلح» راوی دفاع جانانه و میهن پرستی روس‌ها در برابر حاکمی خودکامه چون ناپلئون است.

اگر فردوسی در شاهنامه روح جمعی ایرانیان را برانگیخته کرده و رستم را به عنوان روح ایرانی و میهن پرستی در برابر اهریمن‌ها قرار می‌دهد، تولستوی هم در «جنگ و صلح» ‌کوتوزوف سردار روسی را نه به عنوان یک شخصیت تاریخی، بلکه همچون روح جمعی ملت روس در برابر ناپلئون و اراده معطوف به قدرت او به تصویر می‌کشد.

شخصیت‌ها در «جنگ و صلح» بر دو دسته‌اند، برخی مثل شاهزاده آندره، پی‌یر، ناتاشا و... زائیده خیال و تخیل نویسنده‌اند که هر یک به نحوی بازگو کننده بخشی از ملت روسیه و بالاتر از آن روح هستی آدمی‌اند، و برخی همچون «ناپلئون»، «کوتوزوف» -سردار روسی- و «الکساندر» -تزار روسیه- شخصیت‌های تاریخی‌اند. در جریان داستان این دو دسته شخصیت به موازات یکدیگر حرکت می‌کنند تا حماسه‌ای جاودان را خلق کنند.

تولستوی در دوره‌ای که اروپائیان عمدتاً به تمجید از ناپلئون می‌پرداختند و او را سردار موفق جنگ و برقرار کننده آزادی مطبوعات می‌شمردند، با به تصویر کشیدن چهره‌ای حقیقی از حاکمی جنگ‌طلب که تمام اروپا و حتی قسمت‌هایی از آفریقا را به صحنه جنگ و خونریزی بدل کرده است، بتی را که از او ساخته بودند شکست.

تولستوی این توانایی را دارد که داستانش را گاهی از نگاه «ناتاشا» دختر شانزده ساله‌ای که تب و هیجان جوانی دارد روایت کند و گاهی از نگاه پیرمرد با تجربه و جنگاوری چون «کوتوزوف»، و زمانی از دید جوانک ساده لوحی همچون «پی‌یر» که مرتب در جریان داستان فریب می‌خورد. استفاده و بکار بردن در حدود پانصد شخصیت در رمان «جنگ و صلح»، بی شک گویای توانایی انکار ناشدنی تولستوی در شخصیت پردازی و قلم توانای اوست.

گفتنی است کتاب «نگاهی به زندگی و آثار بزرگان ادبیات ایران و جهان» نوشته نادر نینوایی توسط انتشارات اردوی سوره راهی بازار کتاب شده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: معرفی کتاب ، ادبیات
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار