به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، حامد محرمی، کارشناس حوزه آب با بیان اینکه اکثریت کارشناسان حوزه آب با مؤثر بودن سدها در مدیریت سیلاب موافق هستند، گفت: موضوعی که محل بحث برخی از متخصصان است، محل ساخت سد است؛ با این محوریت که در چه نقاطی باید سد ساخت. به طور مثال رودخانه می سی سی پی در ایالات متحده آمریکا و همچنین کشور آلمان به طور کلی و طبیعی موقعیت مناسبی برای سدسازی ندارند. موضوع مهم در خصوص کنترل سیلابها با سد، وجود ساختگاه یا امکان ساخت سد است.
او افزود: در سیلابهایی که امسال در کشور شاهد آن بودیم، سدها نقش به سزایی در مدیریت سیلابها داشتند، اما به دلیل تعارض هدف ذخیره سازی با مهار سیلابهای بزرگ، ذخیره سازی در سدها با مشکل رو به رو شده است.
محرمی میزان خسارات ناشی از سیلاب در کشور را حدود یکهزار میلیارد تومان اعلام کرد و بیان داشت: هدف از احداث سدهای خوزستان اغلب، ذخیره سازی آب برای مصارف شرب، کشاورزی یا صنعتی است. بنابراین روند سیلابها نیز در این استان به سوی ذخیره سازی آب و افزایش ذخیره مخازن سدهای این استان پیش رفت.
به گفته این کارشناس حوزه آب، سدها در بهترین حالت حدود ۵۰ درصد از سیلابها را میتوانند ذخیره کنند. در ایام بارندگیها اخیر رهاسازی حجم مناسب آب از سدهای کشور را شاهد بودیم. از ابتدای سال جاری شاهد تغییر الگوی بارش در کشور به سمت پر بارشی بودیم، اما به طور مثال اگر میانگین بارندگی در منطقه زاگرس مرکزی حدود ۶۵ میلی متر در طول سال آبی بود، عمده این بارش که رقم حدود ۳۰ تا ۴۰ میلی متری را شامل میشود در یک مدت زمان کوتاه اتفاق افتاد.
حامد محرمی بیان کرد: طی ۲ سال گذشته الگوی بارش نسبت به ۱۰ سال پیش از آن کاملاً متفاوت شده و ما شاهد افزایش بارشهای سیل آسا در زاگرس و حوضه کارون هستیم. احتمال میرود دوره خشکی و دما افزایش یابد و از سویی بارشها نیز در دوره کم اما شدت زیاد داشته باشیم که این موضوع میتواند ذخیره سازی و کنترل سیلاب سدها را تحت تأثیر قرار دهد.
این کارشناس حوزه آب اذعان داشت: آسیبهای زیست محیطی سدهای جنوب اکوهیدرولوژیک نیست و ما بیشتر مشکل تخصیص و حاکمیت آب داریم که سدها در این معادله تنها ابزار هستند.
محرمی میزان تأثیرگذاری سدها در مدیریت سیلاب را حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد پیش بینی کرد و تصریح کرد: در استان لرستان به دلیل بلاتکلیفی سد معشوره و شرایط رودخانه کشکان شاهد خسارات بیشتری بودیم. اگر در خوزستان سدهای کارون، دز و کرخه وجود نداشت با فاجعه رو به رو میشدیم به نحوی که شهر اهواز تا ۴ متر زیر آب میرفت. البته به طور کلی مشکلات بیش از آنکه سخت افزاری باشد مربوط به مدیریت مخازن میشد.
منبع: مهر
انتهای پیام/ ن