به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، برای نخستین بار در اواخر دسامبر سال ۲۰۱۹ کرونا ویروس در شهر ووهان چین مشاهده شد که به سرعت گسترش پیدا کرد، به نحوی که بسیاری از شهرهای بزرگ این کشور را درگیر کرد. اما این پایان راه نبود؛ این ویروس که به اعتقاد سازمان بهداشت جهانی از طریق حیوان به انسان منتقل شده است، پس از مدتی در نقاط مختلف جهان شیوع پیدا کرد.
این روزها قلیان به یکی از ابزارهای تفریحی خانوادهها به خصوص نسل جوان تبدیل شده و در هر فضایی یافت میشود. اما اغلب افرد از عوارض مخرب قلیان برای بدن اطلاع کافی ندارند.
قلیان عوارض مخربی مانند: سکته مغزی، بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان و سایر مسائلی از این دست دارد و علاوه بر آن میتواند نقش به سزایی در انتقال بیماریهای ویروسی داشته باشد. در حال حاضر نیز میتواند به عنوان عاملی برای گسترش کرونا ویروس باشد، آن هم وقتی که در شهرهای بزرگ تعداد زیادی اماکن استعمال قلیان وجود دارد. اما سوالی که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید این است؛ کرونا ویروس چگونه میتواند با استفاده از قلیان به افراد دیگر منتقل شود؟
وزیر بهداشت در این باره گفت: استفاده از قلیانهای مشترک به دلیل آلودگیهایی که دارد، میتواند ویروس را به دیگران منتقل کند. مردم کشور به خصوص جوانان این روزها به شدت از استعمال قلیان استقبال می کنند و بسیاری از اماکن استعمال این تفریح پرخطر مملو از جوانانی است که در کنار هم از قلیان به صورت مشترک استفاده میکنند. این موضوع به راحتی میتواند عاملی برای انتقال بیماریهای ویروسی مانند کرونا باشد.
بیشتر بخوانید: سوالات خود درباره ویروس کرونا را از ما بپرسید
نکته جالب این است که علاوه بر استفاده عمومی قلیان که خود عامل انتقال است، این ماده دخانی توان انتقال تمام عفونتهای دستگاه تنفسی را دارد و از آنجایی که کرونا بیش از هر قسمتی دستگاه تنفسی و ریه را درگیر میکند به راحتی توسط قلیان از فردی مبتلا به فرد دیگر منتقل میشود.
افشین دلشاد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: تمام ویروسها از ویروسهای معمولی سرماخوردگی تا کرونا ویروس جدید و جهش یافته، بدن افراد را تحت تاثیر قرار میدهند و در این بین مصرف کنندگان سیگار و قلیان بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند؛ زیرا سیستم ایمنی بدن و ریههای این افراد به مراتب نسبت به کسانی که مصرف کننده کالاهای دخانی نیستند، ضعیفتر است.
دلشاد افزود: رسانهها و وزارت بهداشت تمام تلاش خود را برای اطلاع رسانی در زمینه رعایت آداب تنفسی، شستن دستها، خودداری از روبوسی، دست دادن و... میکند؛ اما استفاده از وسایل مشترک مانند قلیان سهم بالایی در انتقال انواع ویروسها خواهند داشت؛ چراکه قلیان قادر است ریه را به حد زیادی تخریب کند و آن را به محل مناسبی برای رشد ویروسهایی مانند کرونا تبدیل کند.
این ویروس با علائمی مانند: آبریزش بینی، سرفه، گلودرد، احتمالاً سردرد و تب در فرد مبتلا بروز میکند که بسیار شبیه علائم آنفلوانزا است. این ویروس موذی حتی میتواند از طریق اشیائی که فرد مبتلا به آن دست زده به افراد دیگر منتقل شود و همین امر موجب شده تا افراد بسیاری در نقاط مختلف جهان به کرونا ویروس مبتلا شوند.
انتهای پیام/