جوزف نای تأکید کرد اکنون اگر کسی وزیر امور خارجه آمریکا را در بغداد ترور کند، آمریکا حق هیچ شکایتی ندارد.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، جوزف نای، کارشناس سی‌ان‌ان در سخنانی گفت پس از آن که آمریکا سردار سلیمانی را در عراق، آن هم در شرایطی که در حال جنگ نبود، ترور کرد، اکنون اگر کسی مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا را در بغداد ترور کند، آمریکا حق هیچ شکایتی ندارد، زیرا باب ترور شخصیت‌ها را خودش گشوده است.

فرید زکریا، مجری برنامه جی پی اس شبکه سی ان ان، در بخشی از برنامه خود که درباره نقش اخلاق در سیاست خارجی آمریکا بود، گفت: وقتی ما به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که وی خودش می‌گوید واقعاً هیچ توجهی به اخلاقیات ندارد و اصولاً نگرانِ این مسئله نیست.

زکریا سپس از جوزف نای (Joseph Nye)، میهمان این برنامه که کارشناس علوم سیاسی است و اخیراً کتابی با عنوان «آیا اخلاقیات اهمیت دارد؟ رؤسای جمهور و سیاست خارجی (آمریکا) از فرانکلین روزوِلت تا ترامپ» منتشر کرده است، پرسید: آیا ترامپ در این زمینه (بی توجهی به اخلاقیات) با تمام رؤسای جمهور پیشین آمریکا فرق دارد؟

جوزف نای پاسخ داد: وی (ترامپ) از هر یک از سایر رؤسای جمهور سابق آمریکا (۱۳ رئیس جمهورِ پیش از ترامپ) که در کتابم نامشان فهرست شده و من درباره شان تحقیق کرده ام، غیراخلاقی‌تر است و به اخلاقیات کمتر اهمیت می‌دهد. به عنوان مثال، وقتی ترامپ به ترور جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی به دست سعودی‌ها در کنسولگری عربستان سعودی در استانبولِ ترکیه واکنش نشان داد، وی کم و بیش گفت: شما باید این مسئله را پشت سر بگذارید (زیرا چندان حائز اهمیت نیست). ترامپ معتقد است که دنیا مکانی بسیار خطرناک است و از این نوع اتفاقاتِ فجیع زیاد رخ می‌دهد. حتی روزنامه وال استریت ژورنال که یک روزنامه محافظه کار آمریکایی است، تأکید کرد: «دونالد ترامپ در واکنش به قتل خاشقجی (به جای بی اهمیت جلوه دادنِ آن) می‌بایست سخنان بیشتری درباره "ارزش‌های آمریکایی" بیان می‌کرد (که نکرد).»

فرید زکریا پرسید وقتی شما به واقعه‌ای مانند ترور (سردار) سلیمانی نگاه می‌کنید، آیا به نظر شما، آن اقدامِ آمریکا نشان می‌دهد که ترامپ برخی از قوانین بازی را زیر پا گذشته است؟ آیا شما چنین عملیاتی را یک اقدام غیراخلاقی توصیف می‌کنید؟

نای گفت: شما (ترامپ) با ترور یک مقام بلندپایه در یک کشور ثالث، آن هم در زمانی که در حال جنگ نیستید، در واقع، فرمان اجرایی جرالد فورد، رئیس جمهور اسبق آمریکا را ابطال کرده اید، زیرا جرالد فورد، پس از پایان جنگ ویتنام، یک فرمان اجرایی صادر کرد و در آن صراحتاً نوشت که ما (آمریکا) وارد عملیات ترور کردن دیگران نخواهیم شد.

نای افزود: به نظر من، ما نباید این هنجار را کنار بگذاریم. مثلاً اگر مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به بغداد برود و کسی به او تیراندازی کند (و او را از پای درآورد)، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آنگاه ما (آمریکا) هیچ حقی برای شکایت از آن کار نداریم، زیرا خودمان به (سردار) سلیمانی شلیک کردیم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
داریوش
۱۰:۱۵ ۲۹ بهمن ۱۳۹۸
به کی شکایت کنه
آخرین اخبار