به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران در نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اظهار کرد: باید گفت ما امروز نیازمند بسط و گسترش مفاهیمی همانند کار شایسته در کشور هستیم.
بیشتر بخوانید: آینده روشنی برای صادرات نمیتوان انتظار داشت
رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: برای آنکه یک اقتصاد شکوفا داشته باشیم، باید تشکلهای کارگری و کارفرمایی در کنار هم قرار گیرند، این در حالی است که در کنار یک همکار سازنده در تولید و بهرهوری به تنهایی نمیتوان اقتصاد کشور را شکوفا کرد که خوشبختانه طی سالیان گذشته جامعه کارگری و کارفرمایی توانسته وضعیت بهتری داشته باشد.
شافعی در ادامه گفت: سیاستهای اشتباه و مکرر در کنار تحریمها، وضع معیشتی مردم را به شدت تحت تأثیر قرار داده است؛ این در حالی است که نظام یارانهای کشور تاکنون از کارآمدی لازم برخوردار نبوده است؛ به این معنا که عدم شناسایی گروههای هدف نیز به این ناکارآمدی دامن زده است و منابع عظیمی را هدر داده است؛ همچنین افزایش نرخ بنزین و وعده اعطای کمک معیشتی در دستور کار دولت قرار گرفت، اما طی تصمیمات اخیر کمیسیون تلفیق بودجه مجلس مبنی بر تجمیع یارانه نقدی و معیشتی و پرداخت یک یارانه واحد در ماه و نیز گسترش چتر مشمولان یارانه معیشتی از ۶۰ میلیون نفر به ۷۷ میلیون نفر مشکلات جدی تری را ایجاد خواهد کرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: امروز وضعیت صندوقهای بازنشستگی کشور به گونهای است که از بحران آن به عنوان یکی از چالشهای اساسی اقتصاد ایران یاد میشود و وضعیت نابسامان اقتصادی و نرخ بالای بیکاری، سوءاستفادههای مالی صورت گرفته و عدم وجود یک استراتژی مشخص در مدیریت داراییها و سرمایهگذاری، شرایطی را رقم زده است که نگرانی همه صاحب نظران اقتصادی را در این مورد به دنبال داشته است. در این زمینه به طور خاص میتوان به بحران سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین صندوق بیمهای کشور و صندوق بازنشستگی کشور اشاره کرد که ناپایداریهای مالی، پیشی گرفتن مصارف بر منابع، انباشت بسیار بالای بدهیهای دولت به این سازمان و نداشتن نگاه بلندمدت و جامعنگر آینده این صندوقها را ناپایدار نشان میدهد.
او گفت: در طول یک سال گذشته، جامعه کارگری و کارفرمایی کشور به قرابت و همکاری بهتری دست یافته است و این یک نقطه مناسب است؛ این در حالی است که نسبت اشتغال به جمعیت در ایران، بر اساس آمارهای بانک جهانی نشانگر آن است که ما در رتبه ۱۷۸ دنیا قرار داریم و این نسبت، در ایران ۳۸.۵ درصد بوده در حالی که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و موفق، این نسبت از ۶۰ درصد همواره بالاتر بوده است.
او با بیان اینکه فرهنگ کار در ایران، جا نیفتاده است، گفت: این کار را نمیتوان با توصیه، نصیحت و اجبار پیاده کرد، چراکه اقتصاد ما مبتنی بر نفت، رانتی، غیرشفاف و غیرمولد است که شایستگان در آن جایی ندارند، پس دور از ذهن نیست که فرهنگ کار، شکل واقعی خود را نیابد.
شافعی بیان کرد: نبود فرهنگ کار در کشور، زاییده قواعدی است که خود در اقتصاد وضع کردهایم و نبود فرهنگ در جامعه علت توسعه نیافتگی نیست، بلکه معلول و برگرفته از شواهد و قرائنی است که از سوی سیاستگذاران بر اقتصاد تحمیل شده است؛ این در حالی است که فرهنگ کار در اقتصادهایی شکل میگیرد که پاداش بر اساس کار، اهلیت، نوآوری و شکوفایی تقسیم شود؛ در حالی که در اقتصاد ایران پاداشها بر اساس دلالی توزیع میگیرد و رابطه در آن تأثیرگذار است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: فرهنگ کار در اقتصادهایی شکل میگیرد و پرورش مییابد که پاداشها بر اساس کار، نوآوری، شایستگی و اهمیت تقسیم شوند. اما در اقتصادی مانند ما که پاداشها براساس روابط، فعالیتهای نامولد و دلالی توزیع میشود، نمیتوان انتظار فرهنگ کار را داشت.
وی گفت: اقتصاد ما امروز نیازمند بازنگری در پاداشدهی به فعالیتهای مولد و نامولد است تا هنگامیکه فعالیتهای نامولد، پاداشدهی بهمراتب بیشتر از فعالیتهای نوآورانه و مولد دریافت میکنند، نمیتوان انتظار تغییر این فرهنگ را داشت.
شافعی افزود: شاید بتوان گفت علتالعلل مشکلاتی نظیر حاشیهنشینی، خالی شدن روستاها از سکنه و انفجار جمعیتی در شهرهای بزرگ به دلیل مهاجرتهای گسترده از روستاها به شهرها، عدم شغل مناسب برای روستاییان است که ازجمله مصائبی است که علاوه بر پیامدهای اقتصادی تبعات گسترده اجتماعی برای کشور به همراه دارد لذا مسئله اشتغال در روستاها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
شافعی گفت: امروز سازمان تأمین اجتماعی نیازمند تقویت اصل سهجانبهگرایی و حفظ استقلال از طریق بازگرداندن تصمیمات کلان آن به سازمان اصلی یعنی کارگران، بازنشستگان و کارفرمایان است.
وی ادامه داد: این موضوعی است که شریتعمداری وزیر کار در همین اتاق در زمانی که در حال رفتن به وزارت کار بودند به فعالان اقتصادی قول آن را دادند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: عدم توجه به مشکلات این سازمان و رفاه اجتماعی مربوط به افرادی که نیمی از جامعه را دربرمیگیرند، فقر را در جامعه را یا میتواند یا کاهش دهد یا افزایش، که اگر افزایش دهد میتواند در آینده تا چند برابر هزینه کردن دولت به رفع این آسیبها اختصاص یابد و متأسفانه به نظر میرسد در طول دهههای گذشته به این موضوع بسیار مهم کمتر توجه شده و الان با کوهی از مشکلات مواجهیم.
وی تأکید کرد: یکی از الزامات مورد نیاز تأمین اجتماعی برای پشتیبانی از بخش تولید، حضور فعال شرکای اجتماعی دولت یعنی کارگران و کارفرمایان در نظام تصمیمگیری، تأمین اجتماعی و در یک کلام تحقق سهجانبهگرایی به عنوان یکی از الزامات حکمرانی پول است.
شافعی بیان کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد بازگرداندن اصل سهجانبهگرایی به ارکان اصلی تصمیمگیری به عنوان یکی از مطالبات برحق تشکلهای کارگری، کارفرمایی که بخش اعظم تأمین مالی و تجهیز مالی این سازمان را برعهده دارند، از طریق احیای شورای عالی تأمین اجتماعی به انجام برسد.
وی در ادامه به موضوع دیگری در جلسه هیأت نمایندگان اتاق ایران گفت: در خصوص موضوع کار و اشتغال باید گفت که ما امروز نیازمند بسط و گسترش مفاهیمی مانند کار شایسته، کار شایسته و کار شایسته در کشور هستیم و برای داشتن یک اقتصاد شکوفا باید بدانیم که تشکلهای کارآفرینی و کارگری باید در کنار هم قرار بگیرند.
شافعی گفت: البته در طول چند سال گذشته در این مورد خاص جامعه کارگری و کارفرمایی کشور به قرابت بهتری دست یافتهاند.
انتهای پیام/