به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، موشک "رعد ۵۰۰" با موتور کامپوزیتی "زهیر" و موتور کامپوزیتی فضایی "سلمان" با نازل متحرک به عنوان نسل جدید پیشرانهای موشکی و ماهواره برها مواردی بودند که امروز با حضور فرمانده کل سپاه و فرمانده نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد.
هر چه سبکتر بهتر!
یک قانون کلی در طراحی و ساخت سیستمهای نظامی وجود دارد و آن هم این است که هر چه یک جنگ افزار یا سامانه نظامی سبکتر باشد، بهتر است و اکثر طراحان و سازندگان مهم در دنیا به دنبال کاهش وزن در عین حال با حفظ کارایی در محصولات خود هستند.
نکته مهم و کلیدی در خصوص موشک رعد ۵۰۰ دقیقا همین جاست. این موشک نه فقط در بخش بدنه بلکه در بخش سیستم پیشران نیز به سامانه کامپوزیتی مجهز است. این سیستم پیشران کامپوزیتی "زهیر" نام دارد. این مسئله به این معنی است که هم در سیستم پیشران و هم بدنه به طور کامل از مواد کامپوزیتی با استفاده از فناوری الیاف کربن استفاده گردیده که باعث کاهش شدید وزن این موشک نسبت به گونههای دیگر در خانواده فاتح ۱۱۰ شده است.
در اینجا و قبل از پرداختن به مشخصات ریزتر خانواده رعد ۵۰۰ باید در ابتدا نگاهی به مواد با پایه الیاف کربن داشت که باعث ایجاد یک تغییر شگرف در توان موشکی کشور ما شده است. الیاف کربن یکی از مهمترین خانوادههای الیاف پیشرفته است که استحکام بسیار بالا (بین ۷ تا ۱۰ برابر فولاد ساختمانی بسته به گرید الیاف)، چگالی پایین (حدود دو سوم آلومینیوم)، رسانایی الکتریکی بسیار خوب، قابلیت بافت و تولید پارچه، ساخت کامپوزیتهای سبک و مستحکم و پایداری در برابر حرارت آن را از سایر مواد مهندسی متمایز میسازد.
موشک بالستیک رعد ۵۰۰
خواصی که به آن اشاره شد باعث میشود تا گستره بسیار وسیعی از وسائل نظامی را بتوان با استفاده از الیاف کربن ساخت. جلیقههای ضد گلوله و کلاهخود سربازان، بدنه پهپادها و انواع هواپیماهای جنگی و مسافربری، ناوشکنها و زره تانکها از جمله بخشهایی به حساب میآید که در آنها میتوان از الیاف کربن استفاده کرد.
برای این که بیشتر به اهمیت این محصول استراتژیک پی ببریم به برخی از سلاحهایی که در ساخت آن از این مواد استفاده شده است اشاره میکنیم: هواپیمای آمریکایی F-۲۲ رپتور به عنوان یکی از پیشرفتهترین جنگندههای حال حاضر جهان از ۳۵۰ قطعه از جنس الیاف کربن بهره میبرد. دیگر جنگنده نسل پنجم و پنهان کار دیگر آمریکا یعنی F-۳۵ نیز از این ماده بهره میبرد. چیزی در حدود یک سوم این جنگنده پیشرفته از الیاف کربن ساخته شده است. ناوشکنهای آمریکایی کلاس Zumwalt به عنوان ناوشکن آینده نیروی دریایی آمریکا نیز در حجم زیاد از این مواد در بدنه خود بهره میبرد.
باید گفت که الیاف کربن به عنوان یکی از اصلیترین مواد در ساخت بدنههای جاذب امواج رادار و همچنین تیغههای جاذب حرارت که برای کاهش تشعشع فروسرخ حاصل از فعالیت موتور به کار میروند استفاده میشود. در حقیقت بدون داشتن این ماده رسیدن به بحث فناوری پنهان کاری میسر نمیباشد. بر اساس اعلام صنایع دفاعی کشور ایران از سال ۱۳۹۳ به این فناوری دست پیدا کرده است.
البته در اینجا ذکر این نکته نیز بسیار مهم است که الیاف کربن در صنعت هستهای و بحث ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته نیز بسیار مهم است و حتی مورد اشاره رهبر انقلاب نیز قرار گرفتند. ایشان در ملاقات مسئولین کشوری در خرداد ماه سال ۱۳۹۵ اینگونه فرمودند: توقعات طرف مقابل را در زمینه «الیاف کربنِ دارای کاربرد در ساخت سانتریفیوژها» و در خصوص «اندازهگیری ۳۰۰ کیلو مواد هستهای» مطلقاً قبول نکنید و زیر بار آنها نروید.
کلاهک رعد ۵۰۰ همانند سرجنگی موشکهای قاره پیما
بر اساس توضیحات سردار حاجی زاده، موشک رعد ۵۰۰ نسبت به مدلهای قبلی با کاهش ۵۰ درصدی وزن رو به رو شده و از طرف دیگر برد آن با افزایش ۲۰۰ کیلومتری به حدود ۵۰۰ کیلومتر افزایش پیدا کرده است. انطور که رسانهها و خبرگزاری کشورمان نوشته اند، در موشک جدید رعد ۵۰۰ قابلیت تحمل ۱۰۰ بار فشار و دمای سه هزار درجه سانتیگراد فراهم شده است. کاهش وزن در اینجا به معنای راحتتر شدن حمل و نقل و البته امکان افزایش تعداد بیشتر موشک روی پرتابگرهای متحرک نیز تفسیر میشود.
با احتساب این مقدار از تحمل دما میتوان این گونه تخمین زد که موشک مورد نظر توان تحمل حرکت تا سرعت ۱۰ ماخ را در فاز ورود مجدد و شیرجه نهایی روی هدف را دارد که دستیابی ایران به موشکهای هایپرسونیک را اثبات میکند. نکته مهم قابل توجه دیگر این است که معمولا از پوششهای کامپوزیتی برای حفاظت از سرهای جنگی موشکهای قاره پیما بهره گرفته میشود که در فاز نهایی از خارج از جو زمین به سمت هدف روانه شده و با سرعتهای بسیار بالا به سمت هدف حرکت میکنند.
این سرعت بیشتر در عین حال باعث میشود که در زمان برخورد انرژی وارد شده به هدف بسیار بیشتر شده و در نتیجه تخریب حاصل از انرژی جنبشی، جدای از میزان سر جنگی بسیار بیشتر باشد که در موشک جدید سپاه هم از این موضوع مهم بهره گرفته شده است.
اگر بخواهیم در اینجا به پیشرفت حاصل شده در برنامه موشکی کشور اشاره داشته باشیم باید یادآوری کنیم که موشکهای اولیه در خانواده فاتح ۱۱۰ و حتی گونه ضد کشتی و ضد رادار آن مثل سری خلیج فارس و هرمز سرعتی در حدود ۳ ماخ داشتند. در عین حال مسئله مهم دیگر در زمینه این موشک کاهش هزینههای تولیدی آن به نسبت گونههای قبلی است که با توجه به اشاره فرمانده نیروی هوافضای سپاه با تولید انبوه این کاهش قیمت باز هم افزایش پیدا خواهد کرد.
در عین حال با توجه به سبکتر بودن و در عین حال انعطاف پذیرتر بودن ترکیبات کامپوزیتی تولید آن را میتوان با سرعتی بیشتر و در عین حال در مکانهایی با امکانات کمتر انجام داد. موشک مورد نظر به مانند دیگر اعضای خانواده فاتح از سوخت جامد بهره میبرد که این مسئله خود باعث کاهش زمان آماده شدن برای استفاده میشود.
سر جنگی این موشک نیز به مانند اعضای جدید خانواده فاتح قابلیت جدا شوندگی دارد که این مسئله کشف و مقابله با آن را برای سیستمهای دفاع ضد موشکی بسیار سختتر میکند. در تصاویر پخش شده از شلیک آزمایشی این موشک نیز دقت فوق العاده آن در هدف قرار دادن نقطه از قبل تعیین شده مشخص است.
منبع: مشرق
انتهای پیام/