با دستیابی نیروی هوافضای سپاه به سامانه‌ها و قطعات حساس پهپاد MQ-۴C ترایتون، باید منتظر ماند و دید که این نیرو از آنچه که به دست آورده است چگونه بهره‌برداری خواهد کرد.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویربه گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پنجشنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۰۴:۰۵ بامداد؛ یک فروند پهپاد MQ-۴C مشهور به ترایتون که از مبدأ پایگاه ظفره در امارات متحده عربی به پرواز درآمده است، پس از یک پرواز طولانی که بر فراز آب‌های خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان تا محدوده چابهار و در مجاورت مرز هوایی جمهوری اسلامی ایران انجام داده است، در مسیر بازگشت خود و در محدوده کوه مبارک در استان هرمزگان پس از تجاوز چند کیلومتری به مرز‌های هوایی کشورمان مورد اصابت موشک سامانه پدافندی «سوم خرداد» نیروی هوافضای سپاه قرار گرفت و سرنگون شد.


بیشتر بخوانید:دستاورد جدید موشکی ایران که کابوس تروریست‌های منطقه خواهد شد + تصاویر


گرچه در ساعات ابتدایی ساقط کردن، اعلام شد که این پهپاد از نوع RQ-۴ و گلوبال هاوک است، امام کمی بعد و با انتشار تصاویر اولیه از لاشه پهپاد و مشخص شدن آنکه یک فروند هواپیمای P-۸ نیز در بال آن در حال پرواز بوده مشخص شد که این پهپاد از نوع MQ-۴C ملقب به ترایتون بوده و در حقیقت یکی از دو پیش نمونه تولید شده تحت پروژه BAMS-D که به منظور هماهنگ سازی با هواپیما‌های گشت دریایی P-۸ توسعه داده شده و قیمت آن بیش از ۲۰۰ میلیون دلار تخمین زده شده، توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه سرنگون شده است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

پهپاد MQ-۴C ترایتون

تنها یک روز پس از هدف قرار گرفتن پهپاد آمریکایی و در ۳۱ خردادماه؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بخش‌هایی از لاشه این پهپاد را که توسط نیروی دریایی سپاه در آب‌های جنوب کشور کشف شده بود به نمایش درآمد؛ پس از آن در شهریورماه و در جریان نمایشگاه پهپاد‌های غنیمتی نیروی هوافضای سپاه نیز مجددا این قطعات در معرض نمایش عموم قرار گرفت؛ اما یک سوال اساسی کماکان باقی مانده بود؛ قطعات اصلی و سامانه‌های فوق مدرن این پهپاد کجا هستند؟


بیشتر بخوانید:همه‌چیز درباره یکی از پیشرفته‌ترین رادار‌های SAR دنیا که به دست سپاه رسید + تصاویر

در حالی که محل هدف قرار گرفتن این پهپاد در آب‌های سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در دریای عمان قرار داشت که بر اساس اطلاعات موجود متوسط عمق این دریا ۴۵۰ متر و در مناطق نزدیک به تنگه هرمز (محدوده کوه مبارک) عمق آن بیش از ۱۰۰ متر است؛ دستیابی به قطعات حساس ترایتون که در اعماق این آب‌ها قرار داشت، تقریبا غیرممکن به نظر می‌رسید.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

تنها یک روز پس از ساقط کردن پهپاد ترایتون، سپاه پاسداران بخش‌هایی از لاشه این پهپاد را به نمایش گذاشت.

اما سطح بالای فناوری به کار رفته در این پهپاد و مزایایی که دستیابی به آن‌ها در اختیار کشورمان قرار می‌داد؛ دریادلان نیروی دریایی سپاه را بر آن داشت تا به هر ترتیب ممکن قطعات آن را از اعماق آب‌های دریای عمان بیرون بیاورند که این موضوع به تنهایی خود از نظر غواصی در عمق بیش از ۱۰۰ متر نیز دستاوردی قابل توجه است.

قطعات و سامانه‌هایی که اخیرا به دست آمده است، در روز‌های گذشته طی مراسمی با حضور سردار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد.

با بررسی تصاویر منتشر شده از این قطعات جدید، می‌توان به این موضوع پی برد که سطح جدیدی از فناوری پیشرفته و روز دنیا در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار گرفته است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.


بیشتر بخوانید:بازگشت کابوس PTSD به ارتش آمریکا به دنبال سیلی محکم سپاه


** موتور توربوفن AE۳۰۰۷H

بر اساس یک تصویر گرافیکی منتشر شده از قطعات جدید این پهپاد، یکی از حیاتی‌ترین تجهیزات این هواپیما که اکنون در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار دارد، موتور توربوفن AE۳۰۰۷H است.

این موتور توربوفن ساخت کمپانی Rolls-Royce آمریکا که این نمونه خاص آن مخصوص پهپاد‌های خانواده گلوبال هاوک توسعه یافته است، قابلیت پرواز طولانی مدت در ارتفاع ۷۰ هزار پا (بیش از ۲۱ کیلومتر) را دارد که نخستین تست آن در این ارتفاع در سال ۱۹۹۶ میلادی انجام شده است.


بیشتر بخوانید:«قوی شدن»؛ راه دفاع از استقلال، عزت و امنیت


این موتور توان ایجاد۸۵۰۰ پوند قدرت خروجی را دارد و از نوع High Bypass است که توان تولید مقدار بیشتری نیروی تراست را نسبت به موتور‌های Low Bypass دارد. این موتور ۲۹۲ سانتی‌متر طول، ۹۸ سانتی‌متر قطر و کمپرسور آن ۱۴ مرحله فشار قوی است. این مدل از موتور‌های هوایی که تا کنون بیش از ۳۴۰۰ فروند از آن تولید شده است و بیش از ۲۳ میلیون ساعت پرواز مطمئن را ثبت کرده است، نمونه‌های مختلف آن علاوه بر نصب بر روی پهپاد‌های خانواده گلوبال هاوک، بر روی جت‌های امبرائر-۱۴۵ و یک نمونه از جت‌های کمپانی سسنا نیز نصب شده است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

موتور AE۳۰۰۷H

پهپاد ترایتون نیروی پیشران خود را به وسیله یک موتور AE۳۰۰۷H تامین می‌کند. از جمله ویژگی‌های مهم فناوری این موتور، قابلیت پرواز طولانی مدت در ارتفاع بالا است.


بیشتر بخوانید:ضربه‌ مهلک سپاه به تروریست‌ها که در تاریخ ماندگار شد


** ارابه‌های فرود

ارابه‌های فرود یک وسیله پرنده شامل چرخ‌ها، ارابه‌ها و سیستم تعلیق یکی از مهمترین و در عین حال پیچیده‌ترین بخش‌های یک هواپیما است که طراحی و ساخت آن به دلیل فشار‌های مختلف وارده بر این قسمت از حساسیت خاصی برخوردار است.

یکی از بخش‌هایی که در بازیابی و جمع آوری قطعات پهپاد ترایتون به نظر می‌رسد که سالم به دست آمده باشد، قسمت مربوط به ارابه‌های فرود و چرخ‌های پهپاد است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

ارابه‌های فرود ترایتون

علاوه بر قسمت ارابه فرود، یکی دیگر از قسمت‌هایی که سالم از این پهپاد به دست آمده است، واحد کنترل ترمز آن است که وظیفه تنظیم فشار ترمز و کاهش سرعت هواپیما پس از فرود بر روی زمین را دارد.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

واحد کنترل ترمز پهپاد ترایتون

** رادار SAR

یکی دیگر از قطعات ارزشمند ترایتون که اکنون در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار دارد، رادار پیشرفته SAR این پهپاد است که بر اساس اطلاعات قبلی که در خصوص این پهپاد وجود دارد، از نوع AN/ZPY-۳ است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

تصویر گرافیکی از رادار AN/ZPY-۳

رادار‌های SAR یا رادار‌های دهانه مصنوعی (Synthetic Aperture Radar) نوعی از رادار‌ها هستند که عمل نقشه برداری از سطح زمین را به استفاده از تاباندن امواج رادیویی با سرعت و فرکانس بالا به سطح مورد نظر انجام می‌دهند. بدین ترتیب با دریافت امواج منعکس شده از سطح تحت نقشه بردار، تصویری دو بعدی از محیط توسط کامپیوتر رادار تشکیل می‌شود که در حقیقت همان نقشه تهیه شده به وسیله تکنولوژی رادار‌های SAR است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

آنتن‌های پهپاد ترایتون که اکنون در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار دارد

از جمله ویژگی‌های استفاده از رادار‌های SAR قابلیت کار در تمام ساعات شبانه روز با شرایط مختلف جوی و تهیه تصاویر موثر و با کیفیت و تفکیک پذیری بالا است که می‌تواند کاربرد‌های مختلفی در مصارف نظامی و غیرنظامی داشته باشد.


بیشتر بخوانید:ناگفته های مرضیه هاشمی از اعتراف سرباز آمریکایی درباره حمله ایران به «پایگاه نظامی عین الاسد»


از آنجایی که رادار‌های SAR از جمله تجهیزات سنجش از دور محسوب می‌شوند، در سال‌های گذشته نیز قدم‌هایی برای ساخت این نمونه از رادار‌ها در کشور برداشته شد که از جمله آن‌ها یک نمونه رادار SAR هواپایه توسط پژوهشگاه فضایی ایران است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر
رادار SAR تولید شده در پژوهشگاه فضایی ایران

رادار SAR ابصار نیز یکی دیگر از رادار‌های ساخته شده از این نوع است که برای مصارف نظامی در کشورمان توسعه داده شده است.

اما رادار AN/ZPY-۳ که اکنون در اختیار نیروی هوافضای سپاه قرار گرفته است یک رادار چند منظوره فعال (MFASR) باند X ساخت شرکت سازنده پهپاد ترایتون یعنی Northrop Gruman است که بعنوان رادار اصلی این پهپاد به منظور نظارت بر عملیات دریایی و شناسایی اهداف سطحی در دریا عمل می‌کند.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر

آنتن رادار SAR پهپاد ترایتون

این رادار که به دلیل اسکن الکترونیکی و همچنین چرخش مکانیکی آن قادر به پوشش ۳۶۰ درجه اطراف خود است، می‌تواند منطقه وسیعی را در دریا و یا خشکی اسکن و نقشه برداری کند که بنابر ادعای شرکت سازنده در کاتالوگ مربوط به این هواپیما می‌تواند در یک روز منطقه‌ای را به وسعت ۳.۶ میلیون مایل مربع اسکن و نقشه برداری کند.

** واحد‌های الکترونیکی

از دیگر قطعات به دست آمده از این پهپاد، چندین واحد الکترونیکی کنترل و پردازش از جمله سوپر کامپیوتر و پردازنده اصلی ترایتون است. از جمله بخش‌های به دست آمده از این پهپاد می‌توان منبع تغذیه ولتاژ بالا، مودم لینک دید مستقیم، واحد حسگر‌های الکترونیک، واحد مدیریت محموله و مودم لینک ماهواره‌ای برشمرد که هرکدام از آن‌ها به دلیل برخورداری از فناوری ساخت بالا، قطعاتی ارزشمند و یا به تعبیر فرمانده نیروی هوافضای سپاه یک «گنج» محسوب می‌شود که اطلاعات آن قابل بهره‌برداری است.

فناوری رادار و موتور «ترایتون» در اختیار سپاه قرار گرفت + تصاویر
از جمله واحد‌های الکترونیکی به دست آمده از پهپاد ترایتون

نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در موارد گذشته، عملا نشان داده از آنچه که بعنوان غنیمت به دست می‌آورد، حداکثر بهره‌برداری ممکن را به عمل خواهد آورد؛ به طوریکه دستیابی این نیرو به پهپاد‌های غنیمتی، چون RQ-۱۷۰ منجر به تولید نمونه‌های متنوعی از پهپاد‌های رزمی شامل سیمرغ (نمونه واقعی) و شاهد-۱۹۱ و صاعقه (نمونه‌های ۶۰ درصد رزمی) شد.

اما در خصوص ترایتون نیز فرمانده نیروی هوافضای سپاه بر این موضوع تاکید کرده است که تمام فرکانس‌ها، کد‌ها و رمز‌های این پهپاد در اختیار کشورمان قرار گرفته و اکنون از تهران می‌توانیم از فاصله چندهزار کیلومتری این هواپیما را از کار بیاندازیم؛ موضوعی که حکایت از تسلط نیروی هوافضای سپاه بر فناوری‌های پیچیده این پهپاد دارد.

اکنون باید منتظر ماند و دید که این نیرو از آنچه که از ترایتون آمریکایی به دست آورده است چگونه بهره‌برداری خواهد کرد و این غنائم ارزشمند در کدام یک از تسلیحات و تجهیزات دفاعی آینده نمود پیدا می‌کند؟

با این تفاسیر پس از ضربه و حملات موشکی سپاه به پایگاه آمریکایی عین‌الاسد در ۱۸ دی‌ماه سال جاری، اکنون با اعلام دستیابی ایران به سامانه‌ها و قطعات حساس پهپاد ترایتون، می‌توان گفت که دومین سیلی نظامی سپاه به آمریکا در کمتر از ۳۰ روز زده شده است؛ سیلی که این‌بار درد آن نه‌تن‌ها در عرصه نظامی، بلکه پیشرفته‌ترین فناوری‌های آمریکایی را نیز تحت شعاع خود قرار خواهد داد.

منبع: فارس

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سردار قاسم سلیمانی
۰۲:۵۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۸
ای بزرگ مردان ایران زمین که با فدا کردن جان خود ارامش را به ما حدیه کردید با ارامش بخابید که ما بیداریم انتقامتان را خواهیم گرفت انتقامی سخت پشیمان کننده منتظر باشید در ارامش بخابید زنده باد رهبر عزیز وا سپاه قدرتمند ایران بزرگ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۲ ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
سپاه یعنی عشق-ایثار-قدرت
Austria
محمحد حسینی
۲۰:۱۱ ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
آفرین بر سپاه قهرمان ایران زمین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۷ ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
احساس غرور چه احساس زیبایی هست
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیمی
۱۲:۰۱ ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
درودبرسپاهیان دلاور ،دست بوستان هستیم
Iran (Islamic Republic of)
جاهل
۰۰:۵۱ ۲۳ بهمن ۱۳۹۸
چیزی از این چیزها که گفتین نمی دانیم انشالله که خیلی خوب است ولی یه سوال قیمت دلار رو پایین میاره؟
Iran (Islamic Republic of)
قاسم
۲۱:۲۸ ۲۲ بهمن ۱۳۹۸
کجایی شهید همت.کجایی شهید باقری.کجایی شهید باکری.کجایی شهید چمران.کجایی شهید خرازی و تمام شهدای انقلاب و جنگ تحمیلمان که ببینید زحمات شما بی نتیجه نمانده است.
ما به حق جانفشانیهای شما و بخواست خدا، مردان بی ادعایی دیگری نیز داریم که الحمدالله همانند شما شهدا خالصانه و بی ادعا شب روز پای این نظام و رهبرفرزامان ایستادنند و جانفشانی میکنند.خسته نباشید دلاوران و سلحشوران.افتخار میکنیم به شماها و جوانان برومند این سرزمین.
Iran (Islamic Republic of)
قاسم
۲۱:۱۵ ۲۲ بهمن ۱۳۹۸
"نابرده رنج،کنج میسر نخواهد شد."
واقعا به وجد آمدم که هر روز، بهتر از روز دیگر پیشرفت کشورم را در تمام امور میبینم.دستمریزاد به دلاوران،ساحشوران،خادمان به این نظام.خسته نباشید شیرمردان.تا وحدت و یک پارچگی بین ما هست هر روزه بهز روز دگر.
جان ناقابلم فدای رهبرفرزانه مان.
Iran (Islamic Republic of)
محرم
۲۰:۲۳ ۲۲ بهمن ۱۳۹۸
خدایارحمت خودرابرروح.شهدا و امام شهدنصارکن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۲ ۲۲ بهمن ۱۳۹۸
سپاه افتخار ایران ایرانی دمتون گرم
Iran (Islamic Republic of)
موس‌الرصاحسین‌پوربرادرشهید
۰۴:۰۲ ۲۲ بهمن ۱۳۹۸
افتخارماسپاه‌اسایش‌ملت جنگ کم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۳ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
افتخار من سپاه ایران
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۰:۲۳ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۳ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
انشاءالله این فن آوری ها رو بدست بیاریم و از اون مهمتر رفع نقاط ضعف و ارتقاعشونه کاری که از متخصصان باهوش و مبتکرمون خوب برمیاد.
Canada
ناشناس
۱۵:۰۸ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
با سلام و تشکر و آرزوی توفیق برای تمامی مردانی که برای ایران اسلامی و امنیت این کشور در تمام ابعاد .تلاش میکنند
فقط خواستم بگم باید با این غنیمت‌های گرفته شده باید چندین برابر پیشرفته ترش رو بسازیم تا به دشمنانمون بگیم تنها ازتون گپی نکردیم بلکه بالاتر و برترشو ساختیم
دست حق همراهتون
Iran (Islamic Republic of)
صفر سلامی
۱۴:۳۳ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
سلام بر مردان بی ادعا سلام بر امام خمینی (ره) که عزت و شرف اسلامی را به ایران و ایرانیان هدیه نمود
سلام بر امام خامنه ای
سلام بر شهیدان
سلام بر سپاه پاسداران
سلام بر شهید برادر سردار دلها قاسم سلیمانی قهرمان جهانی
Iran (Islamic Republic of)
عمار سید علی
۱۳:۳۷ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
#انتقام_سخت
-
ناشناس
۱۰:۴۳ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
الله اکبر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
با درود بیکران به شما حافظان ایران زمین وخادمین بی ادعای این مرز پرگوهر ومردم مصیبت دیده.
ما ملت انتظار داریم مهندسی معکوس تکنولوژی های بکار رفته در این غنیمت انجام بدین تا نهایت استفاده را ببریم.
خسته نباشید دلاورمردان مکتب جاج قاسم سلیمانی
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۰۹:۳۴ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
درود بر شرف ایران و ایرانی که راحتی امریکا را گرفته هر چند تحریم هستیم ولی با بیانات اقا معظم رهبری و ایت الله خمینی که گفتند امریکا شیطانه بزرگی است و ما همیشه در خط ولایت فقیه و شهدای این ملت هستم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۹ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
سپاه عزیز مهندسی معکوس میکنن تا چند وقت دیگه یه دونه بهترشو را تحویل مردم و کشور میدن برای سلامتی شون صلوات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۲ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
درود بر سپاهیان عزیز و باغیرت.
Iran (Islamic Republic of)
قاسم سلیمانی
۰۷:۱۱ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
نصر ومنالله وفتحن وغریب دورد بر مردان بی مدعا
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۰۷:۰۷ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
درود بر نظامیان موفق و پر افتخار کشورمون
ازاین دسته خبرهای خوش بدین تا روحیه ما عوض بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۷ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
ای جان...زنده باد سپاه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۵ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
به تمامی دست اندرکارن نظامی و پشتیبانی، اعم از ارتشی، سپاهی، بسیجی، انتظامی، اطلاعاتی و خدمتکاران به نظام و مردم، خدا قوت می گویم و امیدوارم که بیش از پیش به موفقیتهای بیشتری برسید.ان شاءالله
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۳:۴۹ ۲۰ بهمن ۱۳۹۸
درود و سپاس دلاوران سبز پوش حیدر صفت و دون شکار بازوی پرتوانتان توانمندتر و توفیقتان مستدام باد