به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بدن انسان مملوء از شگفتی است و در جزء جزء آن رازهای زیادی نهفته. این مسأله شامل قطرههای اشک کوچکی که از چشمان ما سرازیر میشوند هم میشود. دانشمندان دست به تحقیقات زیادی دربارهی این قطرات کوچک و عمل گریه کردن زده اند و به نکات جالبی پی برده اند. مثلاً شاید ندانید که همهی اشکهایی که در طول زندگی خود میریزیم مانند هم نیستند یا اینکه در واقع مکانیسم دفاعی پیاز است که اشک ما را هنگام بریدنش درمی آورد.
با چند حققیت جالب دربارهی اشکهای انسان همراه باشید.
۱- انسانها ۳ نوع اشک مختلف دارند
اشکهای پایهای چشمهای ما لیز و روان میکنند، اشکهای غیر ارادی در واکنش به محرکهایی مثل دود یا گرد و غبار به وجود میآیند و اشکهای احساسی زمانی سرازیر میشوند که ناراحتی یا شادی زیادی احساس میکنیم. هر سه نوع ترکیبی از آب و نمک با چربی، پادتن و آنزیم هستند، اما هر کدام مولکولهای خاص خود را دارند. مثلاً اشکهای احساسی حاوی هورمونهایی هستند که پایهی پروتئینی دارند، از جمله لوسین-انکفالین که نوعی مسکن طبیعی است و زمانی که بدن تحت فشار و اضطراب قرار میگیرد در بدن تولید میشود.
اگرچه چیزی که ما هنگام سرازیر شدن اشک هایمان میبینیم این است که همهی آنها یک شکل هستند، اما این اشکها در زیر میکروسکوپ کاملا با یکدیگر متفاوتند.
۲- اشکهایی که در واکنش به پیاز تولید میشوند قطعاً از نوع غیر ارادی هستند، اما چه محرکی عامل این واکنش است؟
تحقیقات نشان داده پیاز برای دور کردن شکارچیها از خود یک ترکیب خاص منتشر میکند که به آن عامل اشک آور گفته میشود. این شکارچی میتواند همان انسان گرسنهای باشد که با یک کارد به سراغ یک پیاز رفته. برای اینکه عامل اشک آور کمتری از پیاز منتشر شود، قبل از برش زدن، آن را در یخچال بگذارید، سپس از یک کارد تیز استفاده کنید تا آسیب کمتری به پیاز وارد شود و در نتیجه عامل اشک آور کمتری از آن به بیرون تراوش کند.
۳- نوزادها از همان ابتدا اشک ندارند
گرچه نوزادها زیاد گریه میکنند، اما تا قبل از ۷ یا ۸ ماهگی، هنگام گریه کردن اشکی در چشمان آنها تولید نمیشود. انسان هر ساله به طور متوسط بین ۱۵ تا ۳۰ گالون اشک تولید میکند. اما طبق تحقیقات زنان به طور متوسط ۳/۵ بار در ماه گریه میکنند که این میزان تقریباً ۲ برابر بیشتر از مردان محسوب میشود.
۴- گریه کردن میتواند برای شما مفید باشد
بعضی تحقیقات نشان داده یک گریهی خوب میتواند باعث تولید اکسی توسین و اندورفین در بدن شود، مواد شیمیاییای که موجب بهتر شدن حال ما میشوند. علاوه بر این، محققان پی برده اند گریه کردن باعث به وجود آمدن حمایت اجتماعی میشود که این مسأله میتواند حس سلامتی را در افراد بالا ببرد.
۵- گاهی هم گریه کردن میتواند حال تان را بدتر کند
تحقیقات نشان داده کسانی که مستعد گریه کردن هستند به طور کلی در مقایسه با کسانی که به ندرت گریه میکنند، بعد از گریه کردن در حین یک فیلم، بیشتر حال بدی پیدا میکنند.
۶- تا به حال به این فکر کرده اید که چرا وقتی گریه میکنید آب بینی تان راه میافتد؟
بخشی از اشکهایی که توسط غدد اشکی تولید میشوند در مجرای اشکی سرازیر میشوند، از آنجا به داخل حفرهی بینی میریزند، با مخاطی که در این حفره وجود دارد ترکیب میشوند و به این ترتیب آب بینی راه میافتد.
۷- قرنها تصور میشد اشک از قلب تولید میشود
در کتاب عهد عتیق آمده اشکها زمانی به وجود میآیند که بخشی از قلب ضعیف میشود و تبدیل به آب میشود.
۸- از گاز اشک آور در جنگ نمیتوان استفاده کرد
طبق کنوانسیون بین المللی منع جنگ افزارهای شیمیایی که در سال ۱۹۹۳ به تصویب رسید، استفاده از گاز اشک آور در میدان جنگ ممنوع است. استفاده از سلاحهای شیمیایی توسط عراق در جنگ با ایران در دههی ۱۹۸۰ زمینه ساز ایجاد این معاهده شد. از گاز اشک آور، اما برای کنترل جمعیت استفاده میشود.
۹- با بالا رفتن سن، سرعت تولید اشکهای پایهای کاهش پیدا میکند
هر چه سن مان بالاتر میرود از سرعت تولید اشکهای پایهای کاسته میشود، مسألهای که میتواند منجر به خشکی چشم شود. به ویژه زنان که دچار تغییرات هورمونی مثلاً بر اثر بارداری یا یائسگی میشوند، بیشتر مستعد این مشکل هستند. برای کمک به بهبود این مشکل میتوانید از قطرههای چشم معروف به اشک مصنوعی استفاده کنید یا چند دقیقهای روی چشمهای خود کمپرس گرم بگذارید.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/