به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، عاملی در نشست جمعی از اعضای انجمن علمی ارتباط صنعت و دانشگاه طی سخنانی گفت: اگر کاری در حوزه علم و فناوری استمرار پیدا کند این استمرار نمایانگر قوت و توانمندی کار است و ما در مورد انجمن ارتباط صنعت و دانشگاه خوشبختانه این موضوع را مشاهده میکنیم.
او افزود: در بحث ارتباط دانشگاه، صنعت و دولت آنچه که اهمیت دارد توجه به این موضوع است که منظور از صنعت بازار کار است که شامل بازار بخشهای صنعت، کشاورزی و خدمات و سایر بازارهای کار است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: یک نگرانی در خصوص برقراری رابطه بین دانشگاه، صنعت و دولت وجود دارد و آن نگرانی این است که نگاه سنتی نمیتواند ما را به هدف مطلوبمان برساند.
عاملی با اشاره به وضعیت بازار کار کشور گفت: امروز به ازای هر یک جایگاه شغلی دانشگاهی ۳۳ متقاضی وجود دارد و در برخی پستهای عضویت هیئت علمی این عدد به ۱۵۰ متقاضی هم میرسد.
او افزود: برنامه آمایش آموزش عالی به مسئله اشتغال فارغالتحصیلان ارتباط کامل دارد. در واقع طرح آمایش به ظرفیتهای دانشگاهی و نیازهای محلی بازار توجه میکند و فارغالتحصیل بهطور نسبی متناسب با نیاز بازار کار پیشبینی میشود.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور ادامه داد: رابطه سهضلعی میان دانشگاه، صنعت و دولت باید به یک سیستم هوشمند تبدیل شود و اگر این سیستم هوشمند ایجاد شود دیگر یک رشته دانشگاهی بدون توجه به بازار کار آن رشته شکل نمیگیرد، البته لزوماً هم رشته با هدف شغل بوجود نمیآید و توسعه ظرفیت دانش یک بعد مهم از توسعه دانشهای آموزش عالی نیز هست.
عاملی با تأکید بر لزوم استفاده از تجربیات سایر کشورها در زمینه اشتغال فارغالتحصیلان گفت: در برخی کشورها مانند ژاپن، دانشجو از همان ترمهای ابتدایی وارد کارورزی میشود و در این کشورها دانشجو از کارورزی خود حقوق هم دریافت میکند که باید این تجربه در کشور ما نیز مورد استفاده قرار گیرد.
او افزود: دانشگاههای معتبر جهان از همان ابتدای تحصیل، دانشجو را برای اشتغال در رشتههای مرتبط تربیت میکنند.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی ادامه داد: یکی از کارهایی که انجمنهای علمی مانند انجمن ارتباط صنعت و دانشگاه میتوانند انجام دهند ایجاد همین سیستم یکپارچه ارتباط میان صنعت، دولت و دانشگاه است.
او گفت: حفظ ارتباط با فارغالتحصیلان و جلوگیری از جدا شدن دانشجویان پس از فراغت از تحصیل از محیط دانشگاه یکی از موضوعات مهمی است که در دانشگاههای برتر جهان وجود دارد و باید این سیستم در دانشگاههای کشورمان نیز ایجاد شود.
عاملی افزود: این موضوع در مورد اساتید بازنشسته هم باید مدنظر باشد و به محض بازنشستگی باید به استاد بازنشسته برجسته عنوان "استاد برجسته" اعطاء شود تا از دانش ارزشمند آنها استفاده شود.
او با تأکید بر لزوم جوانگرایی در مدیریت کشور گفت: واقعیت این است که نسل جوان از یک خطرپذیری و نزدیکی به واقعیتهای اجتماعی برخوردار است و البته این به معنای کمتوجهی به تجربه افراد باتجربه نیست.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: باید سرمایههای کشور را حفظ کنیم و یکی از مهمترین سرمایههای کشور، نسل جوان اهل علم و دانش هستند.
او با اشاره به کاهش وزن و نقش دولتها در امور اجرایی گفت: در موضوع ارتباط صنعت و دانشگاه، دولت تنها نقش هماهنگکننده را دارد و حتی وظیفه تأمین منابع مالی برای اشتغال فارغالتحصیلان نیز بر عهده دولت نیست و باید بهعنوان تسهیلکننده امور اداری و خدمات پشتیبان و همچنین حضور حمایتی در حوزه مهم و فراگیر حضور پرقوت داشته باشد. در واقع ما به سمت دولت کوچک و بازار مردمنهاد بزرگ حرکت میکنیم.
مسعود شفیعی، دبیر اجرایی کنگره سراسری همکاریهای دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی نیز در این جلسه گزارشی از فعالیتهای این کنگره ارائه داد و گفت: تا کنون ۲۱ کنگره از سال ۱۳۷۲ به میزبانی دانشگاههای مختلف کشور برگزار شده است.
بیشتر بخوانید: انتشار ۷۰ درصد مقالات علمی کشور در ۱۳ دانشگاه
او ادامه داد: دبیرخانه دائمی برای «کنگره سراسری همکاریهای دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی» تشکیل شده و همچنین از سال ۱۳۸۳ «انجمن جمعیت ایرانی پیشبرد ارتباط صنعت و دانشگاه» زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت خود را آغاز کرد.
شفیعی در پایان از برگزاری بیست و دومین «کنگره سراسری همکاریهای دولت، دانشگاه و صنعت برای توسعه ملی» در شیراز خبر داد و گفت: افتتاحیه این کنگره در روز سهشنبه ۶ اسفندماه ۹۸ و همچنین اختتامیه روز چهارشنبه ۷ اسفندماه ۹۸ برگزار خواهد شد و از دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برای حضور در مراسم اختتامیه جهت ایراد سخنرانی دعوت کرد.
انتهای پیام/