به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با پیشرفت تکنولوژی و افزایش توان ساخت تجهیزات زرهپوش در یک قرن اخیر، به سلاحی برای مقابله با این تجهیزات نیاز بود و در همین راستا تسلیحات ضدزره ساخته شد.
ساخت این سلاح باعث شد جنگ بین سلاحهای زرهپوش و تجهیزات ضد زره روز به روز افزایش پیدا کند و ارتشهایی که تمایل به ارتقاء توان رزمی خود و قابلیتهای ماندگاری در صحنه نبرد را داشتهاند؛ علاوه بر حوزه زرهپوش در زمینه تجهیزات ضدزره هم سرمایهگذاریهای فراوانی انجام دهند.
در مدت زمانی که تجهیزات ضدزره تولید شدهاند، همواره یک گام از زرهپوشها عقبتر بودند، چرا که اول باید زره برای ادوات ساخته شود تا سلاح ضد آن هم ساخته شود، اما با این وجود تا امروز پیشرفت خوبی صورت گرفته و جمهوری اسلامی ایران هم که دارای موقعیت استراتژیکی در منطقه غرب آسیاست درصدد رفع این نیاز خود بر آمده است.
متخصصان نیروهای مسلح کشورمان با تجربهای که از دوران دفاع مقدس در زمینه تولید ادوات ضدزره داشتند پا به میدان گذاشته و فرآیند تولید تسلیحات ایرانی را شروع کردند، البته نباید فراموش کرد که چنین توانایی با روش مهندسی معکوس به دست آمد.
نیروهای مسلح کشور در سالهای ابتدای انقلاب اسلامی توانستند با موشکهای تاو و دراگون که در اختیار داشتند، دانش ساخت تسلیحات ضدرزه را به دست آورده و فرآیند پیچیده تولید نمونه بومی آنها را طِی کنند. حاصل طی کردن این راه تولید موشکهایی، چون خانواده رعد و توسن شد.
خانواده موشکی رعد که در ۳ مدل آی- رعد، رعد- تی و آی- رعد- تی تولید شده بود سرعتی بیش از ۱۲۰ متر بر ثانیه، بردی بین ۴۰۰ تا ۳هزار متر و قدرت نفوذ در زرههایی بیش از ۴۰۰ میلیمتر را دارد و از این حیث در زمان خود یکی از پیشرفتهترین موشکهای ضدزره محسوب میشد.
موشک توسن را میتوان اولین تولید بومی نیروهای مسلح کشور برای انهدام انواع هدفهای زرهی ثابت و متحرک، مجهز به زرههای واکنشی و غیر واکنشی، استحکامات بتنی و اهداف دریایی دانست. این موشک در فاصله ۷۵ متر پس از شلیک از موشکانداز مسلح شده و میتواند هر هدفی را در فاصلههای دوردست منهدم کند.
این موشکها در سالهای نخست پیروزی انقلاب تولید شدند، اما روند ساخت آنها پس از جنگ تا امروز با سرعت بالایی ادامه پیدا کرده، به نحوی که موشکهایی چون دهلاویه وارد چرخه دفاعی کشور شد؛ دهلاویه در روز ۱۷ تیرماه سال ۹۱ رونمایی و به نیروهای مسلح تحویل داده شد.
موشک ضدزره دهلاویه از جدیدترین موشکهای ضد زره تاکتیکی ساخت وزارت دفاع کشورمان است که وزنی در حدود ۲۲/۷ کیلوگرم دارد که در حدود ۶/۸ کیلوگرم به سرجنگی دو مرحلهای آن اختصاص پیدا کرده، برد عملیاتی این سلاح در صحنه درگیری در بازه ۱۰۰ تا ۵۵۰۰ متر تخمین زده میشود. اگر برای شلیک این موشک از سیستم دید در شب استفاده شود بردِ آن تا شعاع ۳۵۰۰ متری افزایش مییابد.
با تولید دهلاویه راه برای ساخت موشکهای جدیدتر باز شد و امروز موشکی، چون تندر پا به میدان گذاشته است که مانند توسن میتواند هر هدفی را منهدم کند، چه آن هدف در دریا باشد، یا در زمین یا حتی در هوا.
یکی دیگر از موشکهای ضد زره ایران تندر نام دارد که با تمرکز متخصصان داخلی تولید و مخصوص استفاده در تانکهای تی-۷۲ ساخته شده است، تندر بومی از لوله کالیبر ۱۲۵ میلیمتری توپ تانک شلیک میشود و میتواند هر هدفی را در فاصله ۴ کیلومتری منهدم کند.
جوانان ایرانی در ساخت این موشک بومی از قابلیتهای توسن استفاده کردند، یعنی این موشک میتواند اهداف ثابت و متحرک در زمین و دریا را هدف قرار بگیرد، اما ویژگی مهمی که در تندر وجود دارد و آن را به تنها موشک با این قابلیت تبدیل کرده توانایی انهدام اهداف در هواست؛ این موشک میتواند اهداف پرنده با سرعت پایین را منهدم کند، دلیل آن هم نوع هدایت تندر است.
هدایت این موشک از نوع نیمه خودکار فرمان به خط دید سوار بر پرتو لیزر است، به این شکل که موشک اصطلاحاً کور است و توانایی دیدن هدف را ندارد؛ بلکه با استفاده از سنسورهایی که در قسمت دم آن قرار داده شده پرتو باریک لیزر تابیده شده از پرتابگر را یافته و بخش کنترل پرواز سعی میکند تا موشک را در مرکز این پرتو قرار دهد و این فرآیند تا رسیدن موشک به هدف ادامه مییابد.
جِرم موشک تندر بیش از ۱۷ کیلوگرم بوده که ۳.۵ کیلوگرم آن مربوط به سرجنگی دو مرحلهای آن است، عمق نفوذ آن در زره تا ۷۰۰ میلیمتر، برد آن ۱۰۰ تا ۴هزار متر، بیشینه سرعت آن ۳۷۰ و سرعت متوسط آن ۳۱۰ متر بر ثانیه است. با استفاده از این موشک توانایی تانکهای تی-۷۲ در مقابله با اهداف زرهی متحرک و بالگردها بسیار افزایش یافته است.
وجود چنین موشکهایی امروزه در میدان نبرد زمینی باعث میشود تا هیچ کدام از ادوات زرهی دشمنان از چنگال موشکهای ضدزره ایرانی در امان نباشند؛ تولید موشکهایی از این دست نشاندهنده دست برتر جمهوری اسلامی در نبردهای احتمالی آینده هستند.
انتهای پیام/
ایران باید تا میتونه سلاح های قدرتمند برای دفاع از اسلام و مسلمین و هر مظلومی بسازه. ما باید صادر کننده سلاح به تمام منطقه برای مقابله با هر متجاوزی باشیم.