بسیاری از دانشجویان تصمیم می‌گیرند در دانشگاه‌های خارجی مشغول تحصیل شوند، اما اعتبار این دانشگاه‌ها در ایران چقدر است؟

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، بسیاری از دانشجویان سالانه تصمیم می‌گیرند برای تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور مشغول شوند، اما نکته اساسی این است که میزان اعتبار و سطح علمی دانشگاه‌های خارج از کشور در ایران چقدر است؛ نکته‌ای که حتماً قبل از سفر باید آن را بدانید تا در زمان بازگشت به کشور دچار مشکل نشوید.

برخی تصور می‌کنند که مدرک هر دانشگاهی که صرفاً در خارج از کشور باشد، در ایران دارای اعتبار است، در صورتی که به هیچ وجه اینگونه نیست و باید گفت که دانشگاه‌های مختلف خارج از کشور توسط وزارت علوم و وزارت بهداشت رتبه‌بندی می‌شوند و هر مدرکی مورد قبول آن‌ها نیست. بنابراین بهتر است قبل از اینکه وقت و هزینه‌ خود را صرف تحصیل در دانشگاه‌های خارجی کنید، از اعتبار مدرکی که قرار است از دانشگاه مورد نظر خود بگیرید اطلاعاتی کسب کنید تا پس از بازگشت به کشور و پایان تحصیلات مجبور نباشید از این دانشگاه به آن دانشگاه به دنبال ارائه مدرک خود باشید.

ررسی میزان اعتبار مدارک دانشگاه‌های خارج از کشور، بر اساس پر استناد‌ترین نظام‌های رتبه بندی جهان مانند: تایمز، کیو اس و شانگ‌های انجام می‌پذیرد.

افرادی که قصد تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور را دارند در صورتی که قصد برگشت به کشور را داشته باشند، در صورتی می‌توانند از مدرک خود استفاده کنند که دانشگاه محل تحصیل آن‌ها در ایران دارای اعتبار باشد.

در برخی رشته‌ها به خصوص رشته‌های پزشکی که دانش آموختگان آن رسالت و وظیفه‌ی مهمی را به گردن دارند بحث اعتبار مدرک دانشگاهی از اهمیت دو چندانی برخوردار می‌شود، این موضوع که برخی از دانشگاه‌های خارج از کشور تنها با دریافت پول و نیز عدم برگزاری کلاس‌های مفید اقدام به ارائه مدرک دانشگاهی به فارغ التحصیلان خود می‌کنند باعث شده تا مسئولین کشور با دقت بیشتری مدارک دانشگاهی دانش آموختگان خارج از کشور را مورد بررسی قرار دهند.

تنها مدارکی از دانشگاه‌های خارجی در ایران دارای اعتبار هستند که اسامی آن‌ها در لیست دانشگاه‌های مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش کشور باشد.

دانشگاه‌های خارجی مورد تایید وزارت بهداشت

به جهت اهمیت و نقش مهمی که رشته‌های پزشکی در سلامت افراد جامعه ایفا می‌کنند، اعتبار مدرک تحصیلی فارغ التحصیلان رشته‌های پزشکی از دانشگاه‌های خارج از کشور اهمیت دو چندانی پیدا می‌کند. به همین دلیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش کشور اقدام به رتبه بندی دانشگاه‌های خارج از کشور می‌کند و مدارک دانش آموختگانی که به کشور بر می‌گردند، ابتدا باید به تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش کشور برسد.


بیشتر بخوانید:  لغو مصوبه تعیین حدنصاب نمره مصاحبه دکتری به کنکور ۹۹ می‌رسد


رتبه بندی دانشگاه‌های خارج از کشور بر اساس نظام‌های رتبه بندی برتر جهانی انجام می‌گیرد، از جمله کشور‌هایی که دانشگاه‌های آن‌ها در لیست مورد تایید وزارت بهداشت قرار دارد می‌توان به کشور‌های: کره جنوبی، ایالات متحده، انگلستان، اسپانیا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، فرانسه و … اشاره کرد. همچنین جهت آگاهی از لیست اسامی تمام دانشگاه‌های خارجی و معتبر مورد تایید وزارت بهداشت، می‌توانید نسبت به دانلود آن از سایت معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش کشور اقدام بفرمایید.

دانشگاه‌های خارجی مورد تایید وزارت علوم

دانشگاه‌های خارج از کشور، در ایران به ۴ سطح کیفی ممتاز (الف)، خوب (ب)، متوسط (ج) و ضعیف (د) تقسیم بندی می‌شوند و نسبت به سطح کیفی که در آن قرار دارند معتبر می‌باشند. مدارک تحصیلی سطح ” ج “ صرفا تا مقطع کارشناسی ارشد و مدارک دانشگاه‌های سطح ” د “ تا مقطع کارشناسی قابل ارزشیابی در کشور می‌باشند و تنها مدارکی که از نظر اعتبار در سطوح ” الف ” و ” ب ” قرار دارند در مقطع دکتری مورد ارزشیابی قرار می‌گیرند.

این رتبه بندی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام می‌شود و هر ساله مطابق با نظام‌های برتر رتبه بندی در جهان به روز رسانی می‌شود. مدارک دانشجویانی که در خارج از کشور تحصیل کرده اند در مقاطع مختلف به شروط زیر معتبر خواهند بود:

دانشگاه محل تحصیل دانشجویان مقطع دکتری حتما در سطوح ” الف ” و ” ب ” قرار داشته باشد.

در مقطع کارشناسی ارشد تنها مدارکی که در سطوح ” الف»، ” ب» و ” ج» باشند در داخل کشور ارزشیابی می‌شوند.

در مقطع کارشناسی هر ۴ سطح ”الف» تا ”د»، مورد ارزشیابی قرار می‌گیرند. بدیهی است که مدارک دانشگاه‌های سطح ” الف » به مراتب از دانشگاه‌های سایر سطوح معتبر‌تر هستند.

مدرک کدام دانشگاه‌های خارج از کشور در ایران دارای اعتبار است؟

در لیست رتبه بندی دانشگاه‌های معتبر جهان در سال ۲۰۱۹ نام ۸۲ کشور وجود داشت که به تازگی سازمان امور دانشجویان با صدور اطلاعیه‌ای اسامی دانشگا‌های مورد پذیرش برای سال ۲۰۲۰ را اعلام کرد.

عبدالحمید انگجی، مدیرکل امور دانش آموختگان سازمان امور دانشجویان با اشاره به اینکه اعتبارسنجی دانشگاه‌های معتبر جهان از اصلی‌ترین وظایف اداره کل دانش آموختگان است گفت: این اداره کل در راستای ماموریت و ظایف خود نسبت به بررسی و اعلام اعتبار دانشگاه‌ها برای سپتامبر ۲۰۲۰ اقدام نموده است و نتایج این اعتبار سنجی در پایگاه اطلاعرسانی این اداره کل به نشانی grad.saorg.ir قابل مشاهده است.

وی افزود: در سال ۲۰۱۹ دانشگاه‌های ۸۳ کشور بروزرسانی شده بود، ولی برای سال ۲۰۲۰، این تعداد به ۱۰۵ عدد افزایش یافته است. در مقایسه اعتبار سنجی ۲۰۲۰ نسبت به ۲۰۱۹، ۷۶ دانشگاه به دانشگاه‌های ممتاز، ۳ دانشگاه به دانشگاه‌های خوب و ۵۰ دانشگاه به دانشگاه‌های متوسط اضافه شده است.

انتهای پیام/

دانشگاه‌های خارجی مورد تایید وزارت علوم و وزارت بهداشت

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۵ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
جعفری
۱۲:۰۳ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
برای اقازاده ها باشه مهم نیست از کدام دانشگاه هست مهم اینه با القاب دکتر و مهندس پست و مقام میگیرند برا فقرا که خارج نمیتونن برند در داخل هم مدرک هر دانشگاهی داشته باشند علافند و بیکار ،بیا من کسی نشون بدهم دکترا داره بیکار از داشنگاه دولتی بچه مثبت اهل نماز و دین وهیچ دود و دمی نیست ولی بیکارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۱ ۱۵ بهمن ۱۳۹۸
اینجا افراد سالم رو نمیخوان
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۹:۴۲ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
ممنون از اطلاع رسانیتون
Iran (Islamic Republic of)
ali
۰۹:۴۱ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
خیلی از این دانشجوها با پرداخت پول به دانشگاهای درجه چندم صاحب مدارک دکتری و غیره میشن بعدش برمیگردن کشور و تومراکز حیاتی مشغول به کار میشن عنوانشون هم نخبه علمی هست یا شاید هم واقعا نخبه هستند. باید توجه داشت خیلی از این افراد دو تابعیتی اند و تعهدشان به کشور ثالث بیشتر از کشور خودمون هست و تاریخ این رو تو همین چند دهه برای ما نشان داده است. همان طور که رهبر عزیز فرمودند کشور به نیروهای متخصص و حزب اللهی واقعی نیاز دارد و نباید از این غافل شد.
Iran (Islamic Republic of)
اکبری
۰۹:۲۸ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
هر کس بتونه تو خارج از کشور تحصیل کنه دیوانه است برگردد به ایران همونجا بمونه و زندگیش رو بکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۱۴ بهمن ۱۳۹۸
گزارشی تهیه شود که نام دانشگاهها وکشور مربوطه ذکر بشه