به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه،رضا علیبخشی یک متخصص ژنتیک پزشکی با تاکید بر اینکه تشخیص قبل از تولد مطمئنترین راه پیشگیری از بیماریهای ژنتیک است که در بسیاری از کشورها مطرح است، گفت : در چند سال گذشته با انجام به موقع این کار، از تولد نوزادان با بیماریهای مختلف ارثی، مادرزادی و ژنتیک جلوگیری شده است.
او گفت : یکی از بحثهایی مطرح در ارتباط با بیماری ژنتیکی این است که چه افراد و گروههایی نیاز به بررسی ژنتیکی و تشخیص قبل از تولد بیماری ژنتیکی دارند که باید گفت یک دسته از این افراد کسانی هستند که در زمان بارداری غربالگریهای آنها مشکل بیماری ژنتیکی را نشان میدهد.
او با بیان اینکه غربالگری در سه ماهه اول و سه ماهه دوم بارداری انجام میشود، گفت: از هر ۶۵۰ تا ۷۰۰ تولد یک نوزاد مبتلا به سندروم داون متولد میشود که با غربالگریهای انجام شده قابل تشخیص است.
او افزود: مدتها است بحث تشخیص پیش از تولد سندروم داون مورد توجه قرار گرفته و باعث شده آمار تولد نوزاد مبتلا به این بیماری تا حد قابل توجهی کاهش یابد.
این متخصص ژنتیک پزشکی گفت: دسته دوم کسانی هستند که فرزند آنها ناهنجاری ژنتیکی داشته باشد و یا فرزند آنها فوت کرده و دلیل ژنتیکی بودن و غیرژنتیکی بودن آن شناخته نشده است.
علیبخشی افزود: پس از انجام آزمایشهای تشخیصی در صورت مشخص شدن نقص و عارضه ژنتیکی در فرزند قبلی، باید در زمان بارداری بعد حتما آزمایشهای لازم بر روی جنین صورت گیرد و تاکید میشود در این موارد حتما قبل از بارداری بررسی ژنتیکی صورت گیرد.
او گفت: در صورتیکه در خانواده یا یکی از فرزندان، یک ناهنجاری ژنتیکی وجود دارد حتما باید قبل از بارداری بعدی بررسی ژنتیکی صورت گیرد چرا که در زمان بارداری ممکن است زمان کافی برای بررسی نداشته باشیم.
او با اعلام اینکه بیماری ژنتیکی فقط در ازدواج فامیلی بروز پیدا نمیکند، اما درصد و میزان بروز و وقوع آنها بیشتر است، گفت: علت این است که در ازدواجهای فامیلی ژنهای معیوب و مشابه بیشتر است و احتمال انتقال بیماری افزایش پیدا میکند.
این متخصص ژنتیک پزشکی افزود: در ازدواجهای فامیلی اکثر فرزندان سالم هستند، اما نسبت ابتلا به بیماریهای ژنتیکی در این ازدواجها نسبت به ازدواجهای غیر فامیلی بیشتر است.
علیبخشی گفت: بیماریهای ژنتیک پس از تولد عموما قابل درمان نیستند و منجر به تحمیل هزینههای هنگفتی برای خانواده بیمار و اجتماع میشود و انجام آزمایشهای تشخیصی نقش مهمی در کاهش درصد ابتلا به بیماریهای ژنتیکی داشته است.
او افزود: یکی از الگوهای بسیار موفق برای کشور و به ویژه در استان کرمانشاه کاهش تولد نوزاد تالاسمی ماژور است که به عنوان یک شاخص نیز مطرح است.
او،گفت: سالهاست تولد فرزند تالاسمی ماژور در استان به ندرت مشاهده شده و آمار موالید تالاسمی ماژور به صفر نزدیک شده است.
او گفت: در استان کرمانشاه آزمایش تشخیص تالاسمی و فنیل کتونوری در بخش دولتی در آزمایشگاه مرجع و در بخش خصوصی نیز در آزمایشگاه ژنتیک پزشکی، آزمایشهای تشخیصی سندروم داون و سایر بیماریهای ژنتیکی انجام میشود.
او افزود: با مراجعه به متخصص ژنتیک، قبل از ازدواج و بارداری یا در مراحل اولیه بارداری، میتوان از تولد نوزادان بیمار جلوگیری کرد و نسلی سالم را به خود و جامعه هدیه کرد.
انتهای پیام/د