وزیر اسبق امورخارجه گفت:یکی از آثار وجودی آمریکا در منطقه تفرقه افکنی و ممانعت از همکار‌ی‌ها و تعاملات سازنده کشور‌ها بوده است.

خروج آمریکا از منطقهمنوچهر متکی وزیر اسبق امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره خروج  نیروهای نظامی  آمریکا از منطقه اظهار کرد: خروج آمریکا از منطقه شعار و موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران طی سالیان متمادی به ویژه ماههای اخیر بوده که در فرصت‌ها و تحولات مختلف بیان شده است.

او ادامه داد: آمریکا آغازگر و شریک بسیاری از جنگ ها‌ی منطقه به ویژه دردو دهه گذشته بوده و علاوه بر آن حضور مداخله گرایانه واشنگتن موجب شده که همکاری های سازنده کشور‌های منطقه در حفظ منافع و امنیت خودشان در چارچوب‌های پیمان‌های منطقه‌ای، تعاملات با یکدیگر جلوگیری شود در واقع آمریکا عامل اصلی تفرقه و مسئله سازی در کشور‌های منطقه بوده است.

متکی افزود: حوادث اخیر به ویژه اقدام تروریستی دولت آمریکا و به شهادت رساندن دو مقام عالی رتبه نظامی ایران و عراق در سفر رسمی سردار سلیمانی به آن کشور که در نقض آشکار با قوانین و حاکمیت عراق بر سرزمین خودشان است، طرح این خواسته به حق مردم و برخی از دولت‌های منطقه مبنی بر خروج آمریکا از منطقه  را جدی‌تر و ضروری‌تر کرده است.

او اضافه کرد: مصوبه مجلس عراق در رابطه با  لزوم خروج نیرو‌های آمریکایی‌ها از این کشور و آغاز مراحل اجرایی آن از سوی دولت عراق گام عملیاتی مهمی در این زمینه تلقی می‌شود. اینکه گفته می‌شود آمریکا امنیت را به کشور‌ها برگردانده اما به طور قطع در افغانستان، عراق، سوریه، یمن و لبنان همچنین سرزمین‌های اشغالی آمریکا مستقیما  یا توسط متحدان خود عامل ناامنی‌های اصلی در این مناطق بوده است، آمریکا پس از حمله به افغانستان مدعی بود که برای امنیت در این کشور حضور پیدا کرده است. در همین راستا هم می‌توانید امنیت امروز افغانستان را با قبل از ورود آمریکایی‌ها  مقایسه کنید.

وزیر اسبق خارجه کشورمان ضمن یادآوری صحبت‌های حامد کرزای رئیس جمهور پیشین افغانستان یادآور شد: آمریکایی‌ها با آوردن عناصر بلک واتر، نیرو‌های تروریست در افغانستان را به عنوان محافظ  در پایگاه‌های خود به کار می‌گیرند و شب‌ها اعضا همین گروه اقدامات تروریستی را برای آمریکایی‌ها انجام می‌دهند.

متکی ادامه داد: درعراق شواهد بسیاری که اخیرا در مصاحبه‌های بسیاری از مسئولین بیان شده آمریکا پس از استقرار خود در عراق منشأ بسیاری از ناامنی‌های عراق چه اقدامات تروریستی و چه انفجاری در این کشور قبل از پدیده داعش و چه در طول حضور داعش در منطقه داشته است بنابراین آمریکا حتما نمی‌تواند مدعی آوردن امنیت و ثبات به منطقه باشد.

او تصریح کرد: در مسئله فلسطین سرکوب فلسطینیان در طول موجودیت نامشروع رژیم صهیونیستی صرفا به پشتوانه آمریکا و برخی از محور‌های غربی بوده است بنابراین دستاورد و آورده غرب برای منطقه ما از یک سو چپاول ثروت‌ها و امکانات و از سوی دیگر سرکوب و نهایتا ناامنی برای منطقه است.

دیپلمات کشورمان یادآورشد: معتقدم ایران و عراق باید شکایت از آمریکا را در دادگاه‌های بین المللی لاهه با انتخاب تیم حرفه‌ای و انقلابی از وکلای دو کشور و وکلای حاذق بین المللی به جرم اقدام به جنایت ارتکابی اخیر این کشور در شهادت معاون حشدالشعبی عراق شهید ابومهدی المهندس و فرمانده سپاه قدس ایران سردار قاسم سلیمانی و همراهانشان ارائه بدهد و این موضوع را پیگیری کند.

دیپلمات اسبق کشورمان در پاسخ به این سوال که آیا خروج آمریکا از منطقه خواست تمامی کشور‌های خلیج فارس است، یادآور شد: در حال حاضر محور مقاومت  رسما برای خروج آمریکایی‌ها از منطقه اعلام موضع کرده است.

او گفت: نارضایتی مردم منطقه از حضور آمریکایی‌ها در خلیج فارس به راحتی با بررسی نظرسنجی‌ها قابل رویت است؛ چراکه در نتایج آنها نفرت مردم از دولت آمریکا مشخص شده است .

متکی ادامه داد: در مجموع شرایط را برای ایالات متحده آمریکا در منطقه سخت خواهد کرد. آمریکایی‌ها نشان داده‌اند که اگر در وضعیت سخت قرار بگیرند از هیچ کوششی برای ماندن در منطقه فروگذار نیستند. ترامپ در اظهارنظری رسما اعلام کرده است که اگر عراق خواستار خروج نظامیان آمریکایی از این کشور است هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار باید بپردازد.

دیپلمات اسبق کشورمان با اشاره به سیاست‌های متضاد کشور‌هایی مانند امارات و عربستان در راستای حمایت ازخروج آمریکایی‌ها از منطقه افزود: ممکن است آنها بخاطر تعهداتی که نسبت به آمریکایی‌ها دارند همچنین به دلیل فشارهای واشنگتن نتوانند به صراحت  اعلام موضع کنند، اما به نظر می رسد که پس از تغییر و تحولات اخیری که شاهد آن بودیم، رگه‌هایی از آمادگی عربستان و امارات برای حضور در همکاری‌های منطقه‌ای به چشم می خورد، علاوه براین می توان گفت طی یک سال گذشته با توجه به تحولات منطقه بخشی از رویکرد‌های امارات با کشورمان به عنوان قدرت منطقه‌ای تا حدودی تغییرکرده است.

او در بخش دیگری از این گفت و گو با اشاره به مشکلاتی که ترامپ در داخل آمریکا با آنها دست به گریبان است، عنوان کرد: با توجه به بحرانی که این کشور در روابط خود با شرق دور یعنی چین و کره شمالی دارد از اواسط دوران اوباما استراتژی مطرح شد که براساس آن واشنگتن باید وضعیت حضور خود در غرب آسیا را به شرق دور منتقل کند. به طور کلی باتوجه به شرایط فعلی به نظر می رسد که حضور نیروهای ایالات متحده آمریکا در منطقه به مراتب زیان بارتر ازخروج آنها  خواهد بود.

متکی با اشاره به ابتکار ایران در ارائه طرح صلح هرمز و نقش آن در برقراری ثبات در منطقه تصریح کرد: در هر فرصتی طی چند دهه گذشته در سایه تحولات منطقه‌ای و بین المللی تلاش کرده ایم که مناسبات خود  با سایر کشور‌های منطقه را بهبود بخشیم و این دولت ها هم  شاهد بودند که ایران طرح‌هایی را در حوزه امنیت خلیج فارس و همکاری‌های اقتصادی  با شورای منطقه‌ای خلیج فارس ارائه کرده است همچنین برخی از این طرح‌ها در دولت‌های قبلی جمهوری اسلامی ایران با سایر کشور‌ها به اشتراکات خوبی رسیده است.

او در بار دیگر با اشاره به آثار حضور آمریکا در منطقه تصریح کرد: تفرقه افکنی و ایجاد اختلاف همچنین ممانعت از همکار‌ی‌ها و تعاملات سازنده کشور‌ها از جمله اثرات این امر بوده است. قطعا این سیاست‌ها در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ بیشتر از گذشته بوده  و او آشکارا در این زمینه اظهارنظر‌هایی داشته که از نیت‌ واقعی آمریکا حکایت می کند. در حقیقت او با اقداماتش، آمریکای بدون نقاب را در معرض دید جهان گذاشته است.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار