به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چاپ زیستی در دهههای گذشته توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب کرده است. با این تکنیک به پزشکان اجازه داده میشود که اعضای جایگزین را با استفاده از سلولهای خود بیمار چاپ کنند. این بافتها توسعه مییابند تا جایگزین بافتهای آسیب دیده شوند. البته در این زمینه از چاپگرهای زیستی استفاده میشود.
چاپ سه بعدی زیستی فرآیندی برای تولید الگوهای سلولی در یک محیط محدود با استفاده از فناوری چاپ سه بعدی است که در آن، عملکرد سلولی و زنده بودن آنها در سازه چاپ شده حفظ میشود. روش چاپ اندام یا بافت بدین صورت است که سلولها و مواد زیستی مورد نیاز به صورت لایه لایه و بر اساس مدل رایانهای به دست آمده از دادههای تصویربرداری از بدن (مانند CT اسکن و MRI) چاپ میشوند. این دستگاه برای تولید اندام و اجزاء زیستی مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به ظرفیتهای بالای علمی ایران در زمینههای زیست شناسی و پزشکی و وجود سابقهای درخور توجه در زمینه مهندسی بافت، امکان رقابت با سایر بازیگران اصلی این حوزه وجود دارد. در این زمینه مرکز فناوریهای همگرا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارتقاء حوزه چاپگرهای زیستی را در دستور کار خود قرار داده است تا علاوه بر کمک به توسعه مدلهای ارتقاء یافته جدید از چاپگرهای زیستی، موجبات توسعه بازار برای محصولات را فراهم کند.
در این راستا رویداد «توسعه بافت چاپی» برگزار شد که نتایج خوبی داشت. در ادامه و با ساخت این چاپگرها در داخل کشور این مرکز رویداد دیگری را در سال جاری در حوزه چاپ بافتهای انسانی برگزار میکند. رویدادی که ما را در مسیری جدید برای بهبود فعالیتهای این حوزه و پیشرفت آن قرار میدهد.
«چاپ بافتهای انسانی با استفاده از چاپگرهای زیستی» عنوان آن است. هدف نهایی این مسابقه چاپ بافتهای انسانی، ارائه محصول به سرمایهگذاران و جذب سرمایه است. محصولاتی به سرمایهگذاران ارائه میشوند که در فرایند مسابقه نتایج موفقیتآمیزی از آزمونهای in vitro و in vivo داشته باشند. در حال حاضر ثبت نام برای حضور در آن آغاز شده است تا با شناسایی گروههای خلاق و توانمند گامی دیگر برای توسعه این حوزه برداشته شود.
بنا بر اعلام روابط عمومی معاونت علمی، با این اقدامات و ظرفیتی که در کشور وجود دارد میتوان انتظار آیندهای درخشان را داشت و به زودی شاهد توسعه بیشتر این فناوریها و حوزه فناوری همگرا در کشور باشیم.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/