رودخانه سیمینه‌ رود در شهرستان بوکان استان آذربایجان غربی با سیراب شدن از بارش‌های زمستانی اخیر جانی دوباره گرفت.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، رودخانه سیمینه‌رود در استان آذربایجان غربی در بخش گسترده‌ای از حوزه استحفاظی شهرستان بوکان و میاندوآب قرار دارد. سیمینه‌رود از کوهستان‌های منطقهٔ سقز و بانه و کردستان عراق سرچشمه گرفته و پس از عبور از بوکان و میاندوآب به دریاچه ارومیه‌ می‌ریزد. رودخانهٔ سیمینه‌رود از جنوب شهرستان میاندوآب گذر کرده و زمین‌های فراوانی را در محدودهٔ میاندوآب آبیاری می‌کند.

سیمینه رود بوکان با بارش‌های زمستانی پرآب شد


حوضه آبریز سیمینه رود

سیمینه‌رود در مسیر خود شاخه‌های زیادی از تُرجان و اسکی‌بغداد (روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بوکان)و کهریز ایوبی دریافت و از غرب بوکان گذر کرده و در سر راه خود شاخه‌های چندی از رودهای کوچک به آن می‌پیوندد.
همچنین زمین‌های روستای گوگ تپه خالصه و روستا‌های پایین را از نظر آب تامین می‌نماید و در ادامه هم با حرکت در  موازات زرینه‌رود وارد جلگهٔ میاندوآب می‌شود.

طول سیمینه‌رود ۲۰۰ کیلومتر و مساحت حوضه آبگیر آن‏ در محل واشبند ۲۰۹۰ کیلومتر مربع و میانگین آب سالانه آن‏ معادل ۶۴۰ متر مکعب است. آبدهی آن ۹٫۶۷ لیتر در ثانیه می‌باشد.

 آبدهی این رودخانه ۹٫۶۷ متر مکعب در ثانیه می باشد و آب سیمینه‌رود کمتر از آب زرینه‌رود است.

بارش‌های زمستانی و پر آب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

سد سیمینه رود و تاثر آن بر کشاورزی زمین‌های گوگ تپه

 

تامین آب یکی از مسائل مهم در کشور از گذشته تا حال بوده است.منابع آب سطحی و زیرزمینی یکی از منابع با ارزش برای انسان‌ها به شمار می رود و این منابع با ارزش فراهم کننده آب مصرفی مردم می باشند. در این منطقه هم با توجه به قرارگیری یک دشت وسیع در میان دو رود مهم پرآب و دائمی زرینه رود و سیمینه رود مشکلی از نظر تامین آب وجود ندارد و حتی به سایر مناطق اطراف هم انتقال آب صورت می‌گیرد.

طرح‌های توسعه منابع آب دارای اثرات زیست محیطی متعددی هستند،که تغییر رژیم طبیعی رودخانه و کاهش جریان سطحی پایین دست از مهم‌ترین آن است و با توجه به طرح احداث سد سیمینه رود، تأمین و تخصیص نیاز آب زیست محیطی سیمینه رود تاثیر بسزایی در رونق کشاورزی زمین های منطقه گوگ تپه دارد.

بارش‌های زمستانی و پر آب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

نقش رودخانه‌های سیمینه رود و زرینه رود در توسعه بخش کشاورزی گوگ تپه



موقعیت بسیار مطلوب جغرافیایی باعث رشد بسیار خوب کشاورزی و در نتیجه ترقی صنعتی منطقه میاندوآب (گوگ تپه) شده است. کارخانه تولید قند و شکر میاندوآب در اوایل قرن بیستم با همکاری مهندسان بلژیکی احداث شد. بنای سد انحرافی نوروزلو در سال‌های ۱۳۵۰ هجری شمسی این ناحیه را مستعد آبادانی و صنعتی نمودن کرد.

سیمینه رود و زرینه رود در آبادانی و خودکفایی این منطقه نقش مهمی دارند چرا که سلسله جبال آذربایجان غربی همانند دیواری در جهت شمال، جنوب و جنوب شرقی استان امتداد یافته و نقش مهمی در بوجود آمدن رودخانه‌های مناطق جنوب آن، چون رودخانه مهاباد، سیمینه رود و زرینه رود، زاب سردشت و گدار نقده داشته است.

رودخانه زرینه‌رود هم با نام محلی جغاتو در جنوب شرقی آذربایجان غربی قرار دارد و با طول ۲۳۰ کیلومتر طولانی‌ترین رود استان است که پس از پیمودن شهرستان شاهین دژ و میاندوآب به دریاچه ارومیه می‌ریزد.


بارش‌های زمستانی و پر آب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر
 وجود سلسله کوه‌های زاگرس و ارتفاعات بلندکوهی، با ارتفاع حدود ۲ هزار و ۵۰۰ متر و وجود یخچال‌های برفی و چشمه سار‌های دائم در این ارتفاعات سبب شده است مراتع و منابع طبیعی این شهرستان با بیش از ۱۵۵ هزار هکتار و ظرفیت‌های رودخانه سیمینه رود به لحاظ منابع آبی در چهار فصل سال تامین شوند.



در ادامه تصاویری از مسیر رودخانه سیمینه رود را ببینید:


بارش‌های زمستانی و پر آب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

بارش‌های زمستانی و پرآب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

بارش‌های زمستانی و پرآب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

بارش‌های زمستانی و پر آب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

بارش‌های زمستانی و پر آب شدن رودخانه سیمینه رود بوکان+تصاویر

 

در برنامه پایشی کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست بوکان تعدادی از حیات وحش از جمله اردک کله سبز، دم جنبانک ابلق، لک لک، لاک پشت آبزی در سیمینه رود و سواحل آن مشاهده گردید.

انتهای پیام/ ش ج 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.