به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، به خاطر سپاری و یادآوری مطالب، علائم، آدرس و غیره همواره جز دغدغههای جاری همه افراد است. بسیاری از شما ممکن است تاکنون روشهای مختلفی را برای تقویت حافظه خود امتحان کرده باشید که در دورهای از زمان موثر بودهاند اما پس از مدتی کارآیی خود را از دست دادهاند و این امر سبب ناامیدی و ادامه چالش شما با معضل فراموشی شده باشد. در همین رابطه در ادامه چند راهکار مختلف برای تقویت حافظه ارائه شده است که میتواند شما را در بازیابی و تقویت حافظهتان یاری دهد؛
تحقیقات نشان میدهد که ایجاد یک نقشه ذهنی یک تقویت کننده بسیار خوب برای مغز است. مثلا در لندن رانندگان، برای اخذ گواهینامه، باید نام ۲۵ هزار خیابان و ۲۰ هزار علائم رانندگی را به خاطر بسپارند. اما مسئله تنها فراگیری مهارتهای جدید جغرافیایی نیست. متخصصان مغز و اعصاب دانشگاه لندن دریافتند که کپکها دارای هیپوکامپ قابل توجهی هستند که مناطقی از مغز (حافظهها) را ذخیره و سازمان میدهند.
در این روش نقشهای را از محله خود، مکانهای رفت و آمد یا منطقه آشنا دیگری بهطور کامل از حفظ ترسیم کنید، سپس، هر بار که از مکان جدید بازدید میکنید یا مسیری متفاوت را به سمت خانه امتحان میکنید، به نقشه اضافه کنید، این تمرین را چند بار در ذهن تکرار کنید.
هر روز چند مسئله ریاضی ساده را در ذهن خود حل کنید، هیچ مداد، کاغذ یا ماشین حسابی مجاز نیست. سعی کنید همزمان قدم بزنید یا آشپزی کنید.
پخت و پز یکی از راههای تقویت حافظه است. تهیه و خوردن غذا نواحی مختلف مغز مربوط به بو، لمس، بینایی و طعم را فعال میکند. بهعلاوه، استفاده از حواس میتواند حافظه شما را بهبود بخشد. در یک مطالعه، بزرگسالانی که به یک سری تصاویر نگاه میکردند حافظه بهتری نسبت به کسانی که هیچ بویی را حس نمیکردند، داشتند.
طعم تمام گیاهانی را که مصرف میکنید، به خاطر بسپارید؛ تمام گیاهان، ادویهجات و ترشیجات را در نظر بگیرید. برخی از این غذاهای سالم را در ذهن خود سرو کنید.
داستان پردازی یک محرک ذهنی عالی است، به شما کمک میکند تا روی جزئیات مهم تمرکز کنید، و بعدها با سهولت وقایع مهم زندگی را به یاد بیاورید. از آن به عنوان درمانی برای بیماری آلزایمر نیز استفاده شده است. هر شب قبل از خواب، وقایع روز را در ذهن خود مرور کنید. سعی کنید جزئیات تمام لحظات را به یاد بیاورید، از همان لحظهای که از خواب بیدار شدید تا زمانی که به تختخواب میروید.
صرف نظر از سن، کارشناسان بر این باورند که ادامه یادگیری در طول زندگی میتواند از پیری روانی جلوگیری کرده و حافظه شما را تقویت کند. چه کلاس آشپزی باشد و چه کلاس ریاضی، فرقی نمیکند. در یک کلاس جدید ثبت نام کنید که چیز جدیدی را به شما یاد میدهد.
پمپاژ قلب شما میتواند باعث تحرک مغز شما شود. فعالیتهای ورزشی که ذهن و بدن شما را به حرکت وامیدارد مانند یوگا، گلف یا تنیس، با بهبود عملکرد مغز و سطح انرژی مرتبط است. برای یادگیری ورزشی که قبلا انجام ندادهاید، ثبت نام کنید و در مورد قوانین و رویهها مطالعه کنید.
مانند یادگیری ورزشی یا ثبت نام در کلاس جدید و تسلط بر فعالیتی که به هماهنگی چشم نیاز دارد، میتواند مغز شما را فعال و سالم نگه دارد. سرگرمی جدیدی را انتخاب کنید که نیاز به استفاده از دستان دارد، مانند بافتنی، نقاشی، یا مونتاژ یک پازل؛ و چه بهتر که هنگام انجام این کار آدامس بجوید. مطالعه نشان داده که جویدن آدامس در حین انجام کار میتواند حافظه را بهبود بخشد.
بیشتر بخوانید: بوها چگونه باعث تقویت حافظه میشوند؟
یک جلسه کوتاه آموزش مغز میتواند تفاوت بزرگی در حافظه شما ایجاد کند. کارشناسان معتقدند با به چالش کشیدن مغز با حل معما، میتوانید از سلولهای مغزی خود محافظت کرده و اتصالات بین آنها را تقویت کنید. دوستان خود را با حفظ شماره تلفنهایشان تحت تأثیر قرار دهید. برای این کار میتوانید، هر عدد ۱۰ رقمی را به سه بخش تقسیم کنید، با این راه به یادآوردن شمارهها بسیار آسانتر است.
مطالعات نشان میدهد که یادگیری چیزی جدید و پیچیده در مدت زمان طولانی میتواند از پیری مغز محافظت کند. نه تنها تمرینات گوش دادن و شنوایی محرکهای ذهنی بزرگی هستند بلکه یادگیری یک زبان جدید همچنین میتواند خطر ابتلا به اختلالات شناختی را کاهش دهد.
براساس تحقیقات منتشر شده در مجله Frontiers in Aging Neuroscience، یادگیری واکنش و پردازش امور با سرعت بسیار زیاد میتواند از زوال عقل جلوگیری کند. PQRST، یک روش پنج مرحلهای برای پردازش سریع اطلاعات نوشتاری طولانی است. برای این کار سؤالاتی را در مورد نکات اصلی بپرسید، آن را دوباره مرتب کنید، پاسخ سوالات خود را مطالعه کرده و حافظه خود را بسنجید.
تحقیقات میگوید خواندن اطلاعات با صدای بلند میتواند شانس یادآوری را افزایش دهد. در مطالعهای که در مجله Memory منتشر شده است، افرادی که اطلاعات مکتوب را با صدای بلند میخوانند، ۵ تا ۱۵ درصد بهتر میتوانند مطالب را به خاطر بسپارند. برای به یاد آوردن کاری که اخیراً انجام داده، شنیده یا خواندهاید، آن را با صدای بلند تکرار کنید. با انجام این کار مطالب در ذهن شما فرو میرود.
انرژی مغزی با ارزش را از بین نبرید و سعی کنید به خاطر بیاورید که کلیدهای خود را کجا گذاشتهاید و یا زمان تعیین وقت بعدی پزشکتان چه موقع است. با از بین بردن حواس پرتیهای غیر ضروری، میتوانید انرژی خود را بر روی اطلاعات جدیدی که واقعاً میخواهید به خاطر داشته باشید متمرکز کنید. برای این کار یک تقویم داشته باشید و روی آن مواردی را که اغلب فراموش میکنید تعیین کنید.
انتهای پیام/