به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، امروز ۱۰ دی برابر با ۳۱ دسامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویدادها:
۶۷۲ - بازداشت خسروپرویز و آغاز پایان امپراتوری توانمند ایرانیان
۳۱ دسامبر سال ۶۲۷ میلادی خسروپرویز (خسرو دوم) شاه وقت ایرانیان از دودمان ساسانی که به خاطر اطفاء حس جاه طلبی خود و رسانیدن مرزهای ایران به روزگار داریوش بزرگ دست به جنگهای غیر ضروری ازجمله تصرف مصر و محاصره قسطنطنیه و تصرف همه آسیای غربی زده بود و صلیبی را که مسیح به آن مصلوب شده بود به تیسفون آورده بود و ارتش را فرسوده و مردم را زیر بار مالیاتهای سنگین قرار داده بود در کاخ تیسفون بازداشت شد و این اقدام که به خواست ژنرالهای ایران و تصویب شیرویه (قباد دوم) پسر او صورت گرفت آغاز پایان امپراتوری توانمند ایرانیان در عهد باستان بشمار میرود. ایرانیان بعدا در قرون وسطا و جدید چند امپراتوری دیگر تشکیل دادند.
خسروپرویز پس از ناموفق بودن تعرض نهم دسامبر سال ۶۲۷ نظامیان ایران به سپاه روم بفرماندهی هراکلیوس امپراتور روم شرقی در نبرد نینوا روحیه خودرا از دست داد و برغم اصرار ژنرالهای ارتش که ناموفق بودن در یک تعرض محدود، شکست کامل نیست دستور عقب نشینی داد و خود، به حالت فرار به دستگرد (۱۲۰ کیلومتری تیسفون) و سپس به تیسفون بازگشت و برای فراموش کردن غم شکست به شراب و باده گساری پناه برد.
وی در این کار دست به افراط زده بود و خروج شبانه روزی او از حالت طبیعی ژنرالهای ایران را در برابر دشمن بلاتکلیف گذارده بود به گونهای که تصمیم به بازداشت او و نصب پسرش به پادشاهی گرفتند. خسروپرویز در حال مستی کامل در جلسات نظامی حضور مییافت و در چنین وضعیتی اتخاد تصمیم دشوار بود و نیروهای هراکلیوس به دروازههای تیسفون نزدیک شده بودند.
بازداشت خسرو پرویز که ۳۷ سال (از سال ۵۹۱ تا سال ۶۲۸ میلادی) بر ایران سلطنت کرد، مسئله را حل نکرد، زیرا مقامات سیاسی و بزرگان کشور تا او زنده بود حاضر به پذیرش پسرش شیرویه (قباد دوم) به عنوان شاه نبودند.
پس از چند هفته سرگردانی و بحران، (اواخر فوریه) ناگهان در تیسفون اعلام شد که خسروپرویز در بازداشتگاه کاخ درگذشته است که بعدا معلوم شد به اشاره افسران گارد، زندانبان او را کشته بود و قتل او در سال ششم هجرت صورت گرفت و کمتر از ۸ سال بعد - در نوامبر سال ۶۳۶ میلادی، ایران در قادسیه شکست نظامی خورد و طولی نکشید که تیسفون مسخّر شد و با قتل یزدگرد سوم در مرو در سال ۶۵۱ میلادی حکومت ساسانیان پس از ۴۲۷ سال (از ۲۲۴ تا ۶۵۱) پایان یافت. در چهارده سال آخر عمر حکومت ساسانیان، قلمرو آنان محدود به ایران خاوری (افغانستان)، منطقه فرارود، مازندران، گیلان و چند نقطه کوهستانی و دورافتاده دیگر بود.
پس از قتل خسروپرویز، پسر او شیرویه که به نام قباد دوم تاج برسر گذارده بود با هراکلیوس آشتی کرد و ضمن قرارداد صلح مورخ سوم آوریل سال ۶۲۸ میلادی، ایران از همه متصرفات خسروپرویز از جمله مصر، سوریه و فلسطین صرف نطر کرد و صلیب را که بهانه جنگ بود به رومیان پس داد و این صلیب ۱۴ سپتامبر همان سال به فلسطین بازگردانده شد و مسیحیان را شادمان کرد. سلطنت قباد دوم طولی نکشید و با درگذشت وی پایان یافت و بر بحران سیاسی ایران افزود.
۱۹۱۵ - نیروی دریایی آلمان کشتی مسافربر انگلیسی «پِرشیا» را غرق کرد که در این رویداد ۳۳۵ نفر کشته شدند. در آن زمان که نیمی از ایران منطقه نفوذ انگلستان بود، نامگذاری کشتی به نام پرشیا (ایران) امری عادی بود، ولی اینک رسانههای انگلیسی خلیج فارس را هم خلیج و یا خلیج عربی مینویسند!
۱۹۷۱ - دولت عراق که اختلافاتش بادولت وقت ایران گسترش یافته بود هزاران ایرانی و ایرانی زاده را از آن کشور بیرون راند.
۱۳۵۶ ش - جیمی کارتر رئیس جمهوری آمریکا وارد تهران شد.
در فرودگاه شاه و فرح از کارتر و همسرش استقبال نموده خوش آمد گفتند. از میان همراهان کارتر نام اشخاص زیر قابل ذکر است: سایروس ونس وزیر امور خارجه، برژینسکی مشاور امنیت ملی آمریکا و نیز اتوتون
۱۳۵۶ ش - تظاهرات تهران در اعتراض به سفر کارتر به ایران
تظاهر کنندگان پلاکاردهایی به زبان انگلیسی و با مضمون آزادی زندانیان سیاسی و بازگشت امام به وطن با خود حمل میکردند. این عده با دخالت مأموران متفرق و دو نفر دستگیر شدند.
۱۳۵۷ ش - تظاهرات خونین مردم مشهد و دیگر شهرها در اعتراض به رژیم پهلوی
۱۹۹۹ - استعفای "بوریس یلتسین" از ریاست جمهوری روسیه
زادروزها
۱۴۹۱ - زادروز ژاک کارتیه دریانورد فرانسوی، کاشف بخش فرانسوی کانادای کنونی
۱۸۶۹ - زادروز آنری ماتیس نقاش فرانسوی
۱۹۰۹ - زادروز باباجان غفورف تاریخدان و خاور شناس نامی اهل تاجیکستان
۱۹۳۰ - زادروز لیلیت تریان مجسمه سازایرانی، مادر مجسمه سازی ایران
۱۲۹۷ - جروم دیوید سالینجر، نویسندهی اهل ایالات متحده آمریکا
۱۳۰۴ - علی تابش، گویندهی رادیو، کمدین و بازیگر اهل ایران
۱۳۲۹ - ناصر چشمآذر، آهنگساز و تنظیمکنندهی موسیقی اهل ایران
۱۳۳۴ - حمید علیدوستی، بازیکن و مربی فوتبال اهل ایران
۱۹۳۷ - زادروز آنتونی هاپکینز بازیگر بریتانیایی، برنده جایزه اسکار
۱۹۴۱ - زادروز الکس فرگوسن مربی نامدار فوتبال بریتانیایی
۱۹۴۸ - زادروز دانا سامر خواننده آمریکایی، معروف به ملکه موسیقی دیسکو
۱۹۷۷ - زادروز سای خواننده رپ
درگذشتها
۱۸۷۷ - درگذشت گوستاو کوربه نقاش فرانسوی
۱۹۳۶ - درگذشت میگل د اونامونو مقاله نویس٫ رمان نویس٫ شاعر٬ نمایشنامه نویس و فیلسوف اسپانیایی
۱۹۸۰ - درگذشت مارشال مکلوهان فیلسوف کانادایی
۸۹۳ - لوئی دوازدهم فرانسه، پادشاه فرانسه
۹۳۸ - یواخیم دو بله، شاعر اهل فرانسه
۱۳۵۸ - جواد بدیعزاده، خواننده و آهنگساز اهل ایران
۱۳۷۳ - رقیه چهره آزاد، هنرپیشهی اهل ایران
۲۰۰۴ - درگذشت جرارد دبرو اقتصاددان و ریاضیدان فرانسوی، برنده جایزه نوبل اقتصاد سال ۱۹۸۳
درگذشت رقیه چهره آزاد
منبع: فارس
انتهای پیام/