کارشناس مسائل بین الملل گفت:در شرایطی که تا برداشتن گام چهارم فرصت زیادی نداریم، تهران باید مطالبات خود را با مسکو مطرح کند.

در حال تکمیلکیومرث یزدان پناه استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تهران و کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سفر وزیر امور خارجه کشورمان به مسکو و برگزاری رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین، گفت: سفر رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان به مسکو در شرایط فعلی حساسیت‌ها و ویژگی‌های خاص خود را به همراه دارد. زیرا خروج یکجانبه آمریکا از برجام تبعات و پیامد‌های متعددی را متوجه نظام بین الملل کرد و بار روانی و آثار متعدد سیاسی_اجتماعی زیادی نیز برملت ایران وارد کرد.

او افزود: با توجه به اینکه روسیه یکی از  تاثیرگذارترین کشورهای جهانی و دومین قدرت اتمی دنیا است، رقیب جدید هم برای ایالات متحده آمریکا به شمار می آید.

یزدان پناه تصریح کرد: از روسیه انتظار می‌رود که در مقابل یک جانبه گرایی آمریکا ایستادگی کند، اما اینکه مسکو چقدر در این زمینه از خود انعطاف نشان داده و تا چه حد با قاطعیت به موضوع ورود کند، به یک سری  از عوامل بستگی  دارد. به طور کلی مهم‌ترین فاکتور تاثیر گذار در این زمینه بر دوش دستگاه سیاست خارجی کشور است   آنها باید با اقتدار و بدون تعارف مباحث خود را با روسیه مطرح کنند.

کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: در مواردی برخی ملاحظات در روابط تهران و مسکو منجر به تعارفاتی می شود که به واسطه آنها جمهوری اسلامی ایران نمی تواند قاطعانه حرف‌های خود را مطرح کند، بنابراین برای تحقق اهداف کشور باید انتظارات خود را از کشور بزرگی مثل روسیه به روشنی مطالبه کنیم.

او افزود: در این مقطع زمانی که اقتصاد ملی ایران در شرایط مطلوبی قرار ندارد، انتظار می‌رود که وزیر خارجه کشورمان به صراحت دغدغه‌ها و انتظارات جمهوری اسلامی ایران را به مسئولان عالی رتبه روسیه منتقل کند.

یزدان پناه تصریح کرد: روس‌ها در طول تاریخ روابط با سایر دولت ها را  مبتنی بر شرایط و منافع خود ترسیم کرده اند البته این موضوع در عصر حاضر و در نظام بین الملل اصلی کاملا پذیرفته شده  است و همه کشور‌ها به دنبال تامین منافع خود هستند، پس می توان این طور نتیجه گرفت که متقاعد کردن مسکو برای حمایت از جمهوری اسلامی ایران  به نوع گفتمان و حضور تهران در عرصه بین الملل بستگی دارد.

کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین، گفت: سفر وزیر خارجه کشورمان به روسیه همزمان با مانور مشترک نیروی دریایی تهران، مسکو و پکن در اقیانوس هند انجام می گیرد و همین امر بر اهمیت دیدار هایی که در مسکو انجام می شود خواهد افزود.

هفته گذشته وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک سفر کاری، به مسکو پایتخت روسیه می‌رود. «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه که امروز در نشست خبری هفتگی صحبت می‌کرد، گفت این سفر روز ۳۰ دسامبر (دوشنبه، ۹ دی) انجام می‌شود. بر همین اساس قرار است رئیس دستگاه دیپلماسی ایران با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه دیدار کند.به گفته زاخارووا، در دیدار ظریف و لاوروف «روابط دوجانبه و توسعه بیش از پیش» این روابط مورد بحث و گفت‌وگو قرار می‌گیرد.

این در حالی است که چند روز گذشته «کاظم جلالی» به عنوان سفیر جدید ایران به مسکو رفته است و در عین حال پانزدهم دی ماه یعنی کمتر از ده روز دیگر مهلت شصت روزه چهارم ایران به اروپا به پایان می‌رسد و کشورمان در راستای برداشتن پنجمین مرحله کاهش تعهدات خود در برابر بدعهدی اروپایی‌ها گام بر می‌دارد.

ایران بار‌ها تهدید کرده بود که اگر اروپا در این مدت نتواند خواسته‌های ایران از جمله امکان فروش نفت و نقل و انتقال مالی، را عملیاتی کند، تهران گام‌های کاهش تعهدات برجامی خود را اجرا خواهد کرد. یکی دیگر از مواردی که این سفر را دارای اهمیت می‌کند رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین است که از صبح جمعه ششم دی در منطقه شمال اقیانوس هند و دریای عمان آغاز شد و بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های منطقه و جهان داشته است.


بیشتر بخوانید:ظریف در آستانه گام پنجم ایران چه هدفی را در روسیه دنبال می‌کند؟ 


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار