به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدرضا خدایی روانپزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی درباره اثرات استرس و اضطراب و راهای درمان آن گفت: استرس، واکنش ذهن و بدن ما به تهدیدها، انتظارات و توقعات روزمره زندگی است.
او در ادامه افزود: در مقابل استرس تواناییهای بدن جهت رویارویی با فشار درونی قرار دارد که به مکانیزم دفاعی یا قدرت انطباق معروف است.
این روانپزشک گفت: در واقعیت استرس و قدرت دفاعی بدن مانند یک ترازو عمل میکنند که در یک کفه استرس و در کفه دیگر قدرت دفاعی قرار داد.
او یادآوری کرد: هرکدام از این واکنشها که تنظیم آن دچار اختلال شود ناراحتیهایی در فرد ایجاد میکند (یعنی زمینههای ناراحتی جسمی_روحی در افراد به وجود میآید).
خدایی درباره عواملی که باعث ایجاد استرس در بدن انسان میشود تصریح کرد: برخی از دلایل به وجود آمدن استرس، بیرونی زا (عواملی که در اجتماع و جامعه قرار دارد) هستند؛ مانند: سروصدا، ترافیک، مشکلات اقتصادی_مالی و اجتماعی و شغلی و غیره.
او در ادامه بیان کرد: نقطه نظرات و انتقادات دیگران در زندگی فرد (افراد مثبت اندیش استرس کمتری نسبت به افراد منفی اندیش دارند)، وجود بیماریها و عوامل شخصیتی که به خود فرد برمیگردد، از دلایل استرس درونی زا (درون خود شخص) هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی درباره انواع استرس اظهار کرد: استرس به دو گونه مثبت و منفی است.
استرس مثبت
او گفت: وقتی که سطح استرس به اندازهایی است که به شکل محرک مثبت و برای سعی و تلاش و ایجاد انگیزه و به پایان رساندن کارها به وجود میآید استرس مثبت نام دارد مانند استرس شب امتحان.
استرس منفی
این روانپزشک تصریح کرد: زمانی که استرس بیش از حد کم یا زیاد میشود؛ در افراد باعث ایجاد بیماریهایی همچون (افسردگی، بیماریهای روانی و اضطراب) میشود.
خدایی ادامه داد: هنگامی که استرس افزایش میابد میزان تحریک پذیری گوش نیز بالا میرود و در بعضی مواقع ممکن است دچار تغییر رنگ هم شود (زرد و نارنجی).
او بیان کرد: میزان هورمونهای استرس همچون آدرنالین زمانی که بالا میرود، باعث ایجاد خستگی در افراد میشود (در سطح کم باعث ایجاد انگیزه و هیجان میشود.)، ضربان قلب افزایش میابد و خشکی دهان میشود همچنین بالا رفتن استرس عوارض دیگری همچون تغییر سیستم دفاعی بدن، کاهش تمرکز، حالت تهوع و استفراغ، ترس، خودخوری، دلشوره، اختلال در خواب، کاهش اشتها، بیحوصلگی، ناامیدی، تعارضات بین فرد و دیگران و... را به همراه دارد.
خدایی تصریح کرد: در صورتی که بدن و سیستم دفاعی نتواند شرایطها را مدیریت کند و از بین ببرد؛ این اختلال باعث ناراحتی درازمدت و ایجاد بیماریهایی همچون افسردگی مزمن، اضطراب مزمن و... میشود.
راههای درمان استرس
او در رابطه با درمان این عارضه اظهار کرد: افرادی که دچار استرس هستند ابتدا باید منبع استرس خود را مشخص کنند و سپس تمرینات آرمیدگی عضلانی (ریلکسیشن) انجام دهند.
خدایی در آخر توصیه کرد: افراد بهتر است در کلاسهای مهارتی کنترل خشم، هیجان و استرس و اضطراب شرکت کنند و از این کلاسها برای درمان استرس خود کمک بگیرند.
منبع: الکوثر
انتهای پیام/