کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اروپایی ها در زمینه تعاملات اقتصادی با ایران، عرصه را به کشورهای شرق آسیا واگذار کرده اند .

میان ایران و شرق آسیا نوعی تمایل دوطرفه برای گسترش روابط وجود دارد/ تمایل کشور‌های آسیای شرقی به نشان دادن اقتدارشان مقابل آمریکا/ اروپایی‌ها در عرصه روابط با ما نسبت به کشور‌های آسیایی عقب مانده‌اندجعفر قنادباشی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به سفرهای حسن روحانی و هیئت عالی رتبه همراه او به مالزی و ژاپن، همچنین اهمیت تعمیق و گسترش روابط تهران با کشورهای آسیایی، گفت: در زمینه تعامل  با کشور‌های آسیایی نخستین بحث مباحث راهبردی است، چراکه اساسا در حوزه دیپلماسی ما سیاست نگاه به شرق را دنبال می کنیم.

او افزود: راهبرد نگاه به شرق در عرصه سیاست خارجی ایران امری مهم و قابل توجه ترقی می شود؛ چراکه حدود ۲ قرن تحت تأثیر سیاست‌های غربی بوده ایم و در همین راستا هم رژیم گذشته به نوعی همسو با دولت‌های غربی عمل می کردند، دول غربی هم در ایران سوابق استعماری دارند و رویکرد مردم به آنها کاملا مشخص است؛ متأسفانه پس از انقلاب هم غرب خوی استعماری و استکباری خود را پررنگ تر از گذشته دنبال کرد. در همین راستا هم تهران بیش از  ۳ دهه است که سیاست و گسترش روابط با کشور‌های شرقی را که منظور کشور‌های شرق آسیاست، در دستور کار خودش قرار داده است.

قنادباشی با بیان اینکه راهبرد نگاه به شرق برای ایران از اهمیت  بسیار زیادی برخوردار است، اظهار کرد: نگاه به شرق در همه عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی می‌تواند راه گشای سیاست خارجی کشورمان باشد؛ همچنین این راهبرد می‌تواند به صورت منابع متقابل هم به نفع ما و هم به سود کشور‌های شرق آسیا باشد؛ چراکه ایران از نظر اقتصادی، بازار بسیار مهمی برای کشور‌های صنعتی و نیمه صنعتی بوده و از نظر انرژی ما دارای ذخایر بسیار ارزنده نفت و گاز هستیم، از نظر موقعیت، موقعیت خوب ترانزیتی داریم که از دریای خلیج‌فارس و عمان به آسیای مرکزی وصل می‌شویم و...؛ بنابراین میان ایران و کشور‌های شرق آسیا نوعی تمایل دوطرفه برای گسترش روابط وجود دارد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد:  تاکتیک‌هایی که  در راستای شکستن تحریم‌ها دنبال می‌کنیم اهمیت زیادی دارند، فراموش نکنیم که ترامپ با خروج از برجام تلاش کرد تا ایران را از نظر اقتصادی در موقعیت تحریم و فشار حداکثری قرار بدهد و در همین راستا هم تاکتیک ما در عرصه سیاسی، برقراری روابط با کشور‌هایی است که هم توان اقتصادی قابل ملاحظه‌ای دارند و هم به نوعی مخالف سیاست‌های آمریکا هستند.

او با بیان اینکه کشور‌های چین، مالزی و مخصوصا ژاپن کشور‌هایی هستند که تمایل دارند اقتدار خودشان را مقابل آمریکا نشان بدهند، تصریح کرد: کشور‌های اروپایی در حال حاضر حرکت‌های خفت‌باری را از خودشان نشان می‌دهند، سیاست‌های غلطی را دنبال می‌کنند و درواقع به نوعی سرسپردگی به آمریکا را دنبال می‌کنند، ولی برعکس آنها ژاپن و همچنین برخی دیگر از کشور‌های آسیایی که در حال حاضر کشور‌های صنعتی و قدرتمند هستند چنین سیاست‌هایی را دنبال نمی‌کنند؛ بنابراین روابط این کشور‌ها باز هم  به این نفع دو طرف ایران و آسیای شرقی است، همه می‌دانند که امنیت منطقه خاورمیانه از طریق ایران تأمین می‌شود و جمهوری اسلامی حلقه اصلی تأمین امنیت منطقه‌ای است، از طرفی هم همسویی و همکاری با ایران می‌تواند این کشورها را در راه استقلال در برابر فشار‌های یک جانبه آمریکا بهتر و محکم تر نگه دارد.

قنادباشی با بیان اینکه دولت  روحانی برخلاف ۶ سال گذشته در حال تلاش برای شکستن تحریم‌های آمریکا و مقابله با سیاست‌های استکباری این کشور است، تصریح کرد:  ایران می‌تواند از  رقابت جهانی موجود بین اروپا و شرق آسیا به خوبی بهره‌برداری کند. قطعا این موضوع به نفع کشور‌های شرق آسیا هم هست؛ با اتخاذ چنین سیاست هایی اروپا متوجه می‌شود که اگر در بحث برجام با تهران  همکاری نکند، ایران می‌تواند تعامل با کشور‌های شرق آسیا را در دستور کار خود قرار دهد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که ارتباط کشورمان با شرق چقدر می‌تواند فشار تحریم را از روی اقتصاد ما بردارد، توضیح داد: آمریکایی‌ها در جهت ایجاد محدودیت‌ برای ژاپنی‌ها و برخی دیگر از کشور‌های آسیایی تلاش های بسیاری انجام داده اند.

او ادامه داد: تمایل کشور‌هایی مانند ژاپن برای ادامه تعاملات اقتصادی با تهران به قدری است که محدودیت‌های آمریکا نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و همین امر هم تحریم‌های آمریکا را با شسکت مواجه کرده است. علاوه براین واشنگتن نتوانسته است تمام همه فشار‌های خود را بر کشور‌های آسیای شرقی اعمال کنند و از سوی دیگر علاقه‌مندی کشور‌های آسیایی باعث شده است تا آنها هم گام‌هایی به سمت ایران بردارند و در نتیجه این امر اروپایی‌ها نیز در عرصه روابط با تهران نسبت به کشور‌های آسیایی عقب مانده‌اند.

انتهای پیام/

برچسب ها: ژاپن ، شرق آسیا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار