آیت‌الله مقتدایی با بیان اینکه بسیاری از بزرگان تصریح می‌کنند که نهج‌البلاغه فوق کلام مخلوق و دون کلام خالق است، گفت: سیره نبوی و علوی را با کلام امیر (ع) در زندگی جاری کنیم.

سیره نبوی و علوی را با نهج البلاغه امیرالمومنین (ع) در زندگی جاری کنیمبه گزارش حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، آیین رونمایی از کتاب «سَلُونِی قَبْلَ أَن ْتَفْقِدُونِی، تحریر نهج البلاغه» تالیف آیت الله العظمی جوادی آملی، در سالن قلم کتابخانه ملی برگزار شد.

آیت الله مرتضی مقتدایی استاد سطح عالی حوزه علمیه قم، در این مراسم طی سخنانی با اشاره به رونمایی از دو جلد شرح نهج‌البلاغه، تالیف آیت الله جوادی آملی ابراز امیدواری کرد که این دوره ادامه یافته و تکمیل شود.

این استاد سطح عالی حوزه علمیه قم ادامه داد: این نهج البلاغه را مرحوم سید رضی که یکی از بزرگان علما و فق‌های عظیم تشیع است از فرمایشات مولای متقیان جمع آوری و بسیار زیبا در قالب سه بخش تنظیم و گردآوری کرده است که یک بخش آن خطبه‌های حضرت است. این بخش شامل خطبه‌هایی می‌شود که حضرت امیر (ع) به مناسبت‌های مختلف و در مکان‌های متعددی ایراد فرمودند که سید رضی آن‌ها را جمع آوری کرده است و این بخش اول کتاب به شمار می‌آید.

آیت الله مقتدایی افزود:، بخش دوم این کتاب نامه‌ها است که وجود مبارک حضرت امیر (ع) برای افراد مختلف فرستادند، همچنین بخش سوم نیز کلمات قصار حضرت علی (ع) را تشکیل می‌دهد که هرکدام واقعا نظیر و مثال از فصاحت و بلاغت ندارند. ضمن اینکه دارای محتوا و معنای عالی و بلندی هستند و با عبارت کوتاه معانی فراوانی را به ذهن می‌آورند که هرکدام دل و قلب و روح انسان‌ها را می‌نوازد و جذابیت فوق‌العاده‌ای دارد.

وی با بیان اینکه سید رضی در قالب این سه بخش به نهج البلاغه پرداخت و بر آن شرح نوشته است، تصریح کرد: وفات این عالم ظاهراً در سال ۴۰۶ است و در آن زمان و در در دوره حیات مرحوم رضی، نسخه‌های فراوانی از این نهج‌البلاغه از روی نسخه سید رضی نوشته شد و اکنون نیز موجود است. حتی نسخه‌ای که به خط و امضای سید رضی نگارش شده نیز موجود است.

وی در بخش دیگری از مباحث خود گفت: نهج البلاغه سید رضی شامل ۲۴۲ خطبه، ۷۸ نامه، ۴۸۹ کلمه از کلمات قصار حضرت است، این کلمات بسیار با ارزش است و بسیاری از بزرگان ما تصریح می‌کنند که فرمایشات علی (ع) فوق کلام مخلوق و دون کلام خالق است؛ یعنی در مورد نهج البلاغه اینگونه توصیفی کرده اند که از کلمات انسان بالاتر، اما نسبت به فرمایشات خداوند پایین است و حتی برخی از بزرگان، نهج‌البلاغه را به قرآن تطبیق کردند و می‌گویند کلمات، کلام قرآن است و همان مواعظ را دارد، اما عبارت‌ها متفاوت است.

آیت الله مقتدایی افزود: باید قدر این نعمت بزرگ را بدانیم، فرمایشات مولا در میان ما چندان ارج نهاده نشده است. امیدواریم که رونق یابد و دل‌ها با کلمات حضرت و سیره ایشان آشنا و در زندگی پیاده شود. اگر زندگی انسان‌ها بخواهد تبدیل به یک زندگی الهی، نبوی و علوی شود باید همین مطالب که در این کلمات آمده در زندگی عملی شود.

وی ادامه داد: حضرت امیر (ع) در خطبه ۹۳ می‌فرماید «فَاسْأَلُونِی قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونِی، فَوَ الَّذِی نَفْسِی بِیَدِهِ لَا [تَسْأَلُونَنِی]تَسْأَلُونِی عَنْ شَیْءٍ فِیمَا بَیْنَکُمْ.» حضرت در این خطبه قسم یاد می‌کند و می‌فرماید از من سوال کنید قبل از آنکه دیگر مرا نبینید. به خدا قسم، از حالا تا قیامت، هر واقعه‌ای را که واقع شود، به شما خبر می‌دهم؛ هر گروه معینی که صد نفر را هدایت کرده اند یا گمراه کرده‌اند به شما می‌گویم که رهبرشان که بوده است و کلمات آن‌ها چه بوده و چند نفر از آن‌ها حیات داشته‌اند و چند نفر مرده‌اند. ریز قضایا از اکنون تا قیامت را برای شما بیان می‌کنم.

وی اظهار کرد: همچنین حضرت در خطبه ۱۹۸ نیز همین مطالب را به تعبیر دیگر مطرح فرموده و قسم یاد کردند که از من سوال کنید قبل از اینکه میان شما نباشم. من به طرق آسمان‌ها نسبت به طرق زمین آشناتر هستم. همچنین حضرت در خطبه ۹۱نیز نسبت به اطلاعش از آسمان‌ها اشاره کرده و می‌فرماید که در تمام طبقات آسمان‌ها، به اندازه یک جایی که پوست گوسفند را پهن کنند خالی نیست مگر آنکه ملکی در آنجا نماز می‌خواند و عبادت می‌کند چراکه این عبادت طولانی موجب زیاد شدن معرفت آن‌ها نسبت به خدا می‌شود. از این گونه مطالب در نهج البلاغه زیاد است.

آیت الله مقتدایی با اشاره به برخی آثار آیت الله جوادی آملی گفت: ایشان پیش از این مفاتیح الحیات را نوشتند که به تعبیر خودشان جلد دوم مفاتیح الجنان است. از این اثر استقبال فراوانی شد، مفاتیح الحیات شامل انواع ارتباطاتی است که انسان در زندگی می‌تواند داشته باشد. همچنین از تفسیر تسنیم این عالم بزرگوار نیز همان استقبال شد، تفسیر تسنیم تفسیری روان و علمی است که در اعمال وجود جای می‌گیرد.

شرح نهج‌‍ البلاغه آیت‌الله جوادی آملی در دل خود پژوهش‌های جدید دارد

همچنین، سید عباس صالحی وزیر ارشاد در این مراسم با بیان اینکه نهج‌البلاغه نه تنها برای ما شیعیان و مسلمانان بلکه برای بشریت یک منشور ماندگار است، گفت: این کتاب تجلی یک جان بزرگ و یک انسان کامل با روح متعالی بوده و هست، در عین حال این کتاب توسط کسی نگاشته شده که دارای بالاترین روح لطیف انسانی است. پس می‌توان گفت نهج‌البلاغه یک کتاب هستی‌شناسی به شمار می‌رود. مفاهیم و معانی ژرفی در این کتاب دیده می‌شود. همچنین تنوع موضوعی و فرا زمانی و مکانی جزو ویژگی‌های این کتاب است. نهج‌البلاغه در تاریخ کتب اسلامی ممتاز و متمایز است و بعد از قرآن مجید کمتر کتابی شرح و توجه مردم را همچون نهج‌البلاغه به خود جلب کرده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: نهج‌البلاغه شرح‌های فراوانی داشته، اما به نظر می‌آید این شرح طعم دیگری دارد؛ البته هرکسی به نهج‌البلاغه رجوع کرده است، بهره‌ای از این کتاب برده ، اما شرح نهج‌البلاغه آیت‌الله جو‌ادی آملی طعم دیگری دارد.

صالحی یادآور شد: برخی از ادبا، فقها و حتی برخی محققان سیاسی و اجتماعی به این کتاب شرح زدند، اما شرح آیت‌الله جوادی آملی دارای ویژگی‌های خاصی است. ایشان در حوزه دانش‌های نهج البلاغه یک متخصص جامع است. وی فقیه، فیلسوف، عارف و مفسری است که ترکیب این‌ها به فردی که نزدیک نهج‌البلاغه می‌شود توان مضاعف می‌دهد.

وی افزود: در شارحان نهج‌البلاغه برخی در حوزه حکمت نظری و برخی در حوزه عملی ورود پیدا کردند؛ در حالی که این شرح بر حکمت نظری و عملی ورود کرده است. نهج‌البلاغه کتابی سرشار از هر دوبال است، زیرا توحید و سیاست را در خود جای داده است. بنابراین کسی که می‌خواهد به شرح این کتاب بپردازد، باید بر دو حوزه توانمند باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز داشت: در روش‌شناسی این کتاب آیت‌الله جوادی آملی به خوبی ارتباط بین مفاهیم را بیان می‌کند، نهج‌البلاغه مفسر خود نهج‌البلاغه است و اگر کسی می‌خواهد این کتاب را بفهمد باید نهج‌البلاغه را در یک شبکه مرتبط ببیند. مناسبات قرآن کریم و نهج البلاغه در این اثر به خوبی دیده شده است. در تار و پود این اثر رفت و برگشت در حوزه تفسیر و شرح نهج البلاغه به خوبی مشهود است، در این اثر به خوبی شرح نهج‌البلاغه از قرآن را می‌بینیم و حتی بالعکس.

وی تصریح کرد: نهج‌البلاغه را وقتی می‌توان شناخت که به افق جان امام علی (ع) نزدیک‌تر شد. در واقع نمی‌توان به کلام نزدیک شد در حالی که متکلم را نشناخت. در همین راستا تصویرسازی آیت‌الله جوادی آملی از امیرالمومنین (ع) در این کتاب بسیار خوب است.

وی اضافه کرد: در کتاب شرح نهج‌البلاغه آیت‌الله جوادی آملی پیشنهاد‌هایی وجود دارد که می‌توان به عنوان سوژه‌های پژوهشی از آن استفاده کرد، این تالیف که به ۲۲ جلد خواهد رسید در ذیل خود پروژه‌های جدیدی را تعریف می‌کند، کلماتی که از امیرالمومنین (ع) تا به حال تفسیر نشده است در این کتاب به آن پرداخته شده و از آن‌ها می‌توان پژوهش‌های جدیدی را رقم زد. امید است این اثر فرصتی را ایجاد کند که جامعه مسلمان و بشری بتو‌انند با نهج البلاغه بیش از پیش انس بگیرند.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار