به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ائتلاف دریایی که ترامپ از ماهها قبل بابت تشکیل آن تلاش میکرد بلاخره روز پنجشنبه با حضور تعداد کمی از کشورها کار خود را از بحرین به طور رسمی آغاز کرد. این ائتلاف با شعار محافظت از تامین نفت شکل گرفته است. همزمان فرانسه هم برای خودش ائتلاف جداگانه تشکیل داده که به ائتلاف اروپائی در تنگه هرمز مشهور شده. ایران هم قرار است با روسیه و چین در ششم دی ماه رزمایشی دریایی را آغاز کند. اما همه این اتفاقات از کجا شروع شد؟
چرا غرب به فکر ائتلاف دریایی در خلیج فارس و تنگه هرمز افتاد؟
خرداد ماه امسال و بعد از اینکه ایران یک پهپاد آمریکایی را در نزدیکی تنگه هرمز هدف قرار داد، زمزمههای آمریکائیها برای ایجاد یک ائتلاف دریایی آغاز شد. ایالات متحده شروع به دعوت از کشورهای دیگر کرد تا متحدانش را با خود برای آمدن به تنگه هرمز و نزدیکی ایران، قانع کند.
پاسخها به دعوت آمریکا بسیار سرد بود و از همان ابتدای کار اغلب کشورهای اروپائی خود را از این بازی کنار کشیدند. این در شرایطی بود که عربستان با کمی تاخیر به این ائتلاف پیوست و پس از آن امارات، و در نهایت قطر و کویت نیز با آغوش باز به استقبال این ائتلاف رفتند. بهانه آنها نه تنها پهپاد آمریکایی بلکه مشکلاتی بود که برای چند نفت کش پیش آمد.
ایران در بهار امسال از سوی عربستان و آمریکا به ناامن کردن آبها برای نفت کشها متهم شد. این موضوع وقتی مطرح شد که برای چند نفت کش در دریای عمان و خلیج فارس مشکلاتی پیش آمد. در مورد این اتفاقات شایعاتی بسیاری مطرح شد، اما سعودیها و امریکاییها طبق معمول نظرهای نزدیک به یکدیگری داشتند و از این فرصت برای زیرسوال بردن تهران استفاده کردند. همان زمان درخواست ائتلاف دریایی به شصت کشور فرستاده شد و استقبالها سردتر از انتظارات ترامپ بود.
به طور موازی فرانسه هم پرده از طرح خود برای یک ائتلاف نظامی در تنگه هرمز برداشت. این در حالیست که این دوکشور هزاران کیلومتر از منطقه دور هستند و هر بار که دست به دخالت در خاورمیانه زده اند، نتیجهای جز پرداخت هزینه برای همه طرفین و شکست نداشته است. اما به نظر میرسد دل کندن از خاورمیانه، کار آسانی نباشد.
طرح ایجاد ائتلاف اروپائی در تنگه هرمز وقتی مطرح شد که یک نفت کش انگلیسی در نزدیکی آبهای ایران توقیف شد. با عوض شدن دولت در انگلیس و ظهور بوریس جانسون در قدرت، انگلیسیها از این طرح پا پس کشیدند و به جای انها فرانسه پرچمدار ائتلاف اروپائی شد و کشورهای همسایه اش را به حضور در تنگه هرمز برای حفاظت از نفت و نفت کشها دعوت کرد.
ابتدای اذر ماه مشخص شد که ماجرا از سوی فرانسه در این مدت به شدت پیگیری شده، «فلورانس پارلی» وزیر دفاع فرانسه اعلام کرد مقر فرماندهی ائتلاف اروپایی تنگه هرمز، پایگاه نظامی این کشور در ابوظبی خواهد بود که در حال حاضر حدود ۶۵۰ نظامی فرانسوی را در خود جای داده. ایتالیا، اسپانیا، نروژ، بلژیک و سوئد کشورهایی هستند که از آنها به عنوان متحدان فرانسه یاد میشود، اما در این میان آلمان که این روزها به خاطر طرحهای نظامی مکرون با او سر لج افتاده نمیتواند این خودسریهای رئیس جمهور جوان فرانسه را بپذیرد، در این مورد هم طرف پاریس را نگرفت و گفت که به ائتلاف نخواهد پیوست. این کشور البته پیش از این به ائتلاف آمریکا هم «نه» قاطعی گفته بود. البته المان میگوید حمایت خود را از ائتلاف اروپائی ادامه میدهد، اما قبل از آنکه این ائتلاف به طرحی برای کل اتحادیه اروپا تبدیل نشود، همراه آن نخواهد شد.
سرنوشت ائتلافهای موازی چه خواهد شد؟
دو ائتلاف یکی به رهبری امریکا و دیگری به رهبری فرانسه احتمالا برای غربیها خرج زیادی بر میدارد. کشورهای عربی که به دنبال تامین امنیت خودشان به کمک غربیها هستند احتمالا بخشی از هزینه ائتلاف امریکایی را پرداخت خواهند کرد. اما هنوز سوال اینجاست که این وضعیت تا چه زمانی میتواند ادامه پیدا کند و آیا این اتفاقات جدی است یا نه؟
واقعیت این است که از میان شصت کشوری که امریکا از آنها دعوت به همکاری کرده بود، کمتر از انگشتان دو دست به این درخواست پاسخ دادند. امریکاییها البته ناامید به نظر نمیرسند و احتمالا روی پولی که قرار است به اسم حفظ امنیت تامین نفت به جیب بزنند، حساب باز کرده اند. در مورد فرانسه هم اوضاع بهتر نیست. کشورهای اروپائی از نظر قانونی محدودیتهایی برای شرکت در چنین ائتلافهایی دارند و به همین دلیل هنوز تعداد زیادی از آنها امادگی خود را اعلام نکرده اند و این موضوع از همین آغاز این طرح را با شکست روبه رو کرده است.
در مقابل طرحهای ناکارآمد، ایران طرح صلح هرمز را ارائه داده است که در صورتی که کشورهای منطقه به صلح با یکدیگر دست پیدا کنند یا حداقل به مشترک بودن منافعشان پی ببرند، قابل اجراست. کویت که خودش در ائتلاف امریکایی است گفته که در حال فکر کردن روی پیشنهاد ایران است و بقیه کشورها گاهی فرکانسهای مثبتی میفرستند، اما هنوز به دنبال امنیت آبها به کمک ایالات متحده هستند. تهران مدام در مورد خطرات چنین نرمشهایی در مقابل غربیها هشدار میدهد.
به ویژه اینکه حالا مشخص شده که ائتلاف آمریکایی برنامهای طولانی مدت برای حضور دریایی در این منطقه چیده است. هر چند این ائتلافات به دلیل عدم استقبال کشورها، عملا ناکام باقی میمانند، اما پروسه حفاظت از تنگه هرمز و خلیج فارس، تا زمانی که سعودیها و دوستانشان به بدقلقی خود ادامه دهند، به جایی نخواهد رسید.
منبع: خبرآنلاین