به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مریم عباسی کارشناس بهداشت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: سیگار از چهار قسمت شامل توتون، کاغذ، اسانس و مواد نگهدارنده تشکیل میشود.
او با اشاره به اینکه دود سیگار شامل ۲ قسمت است، افزود: یک قسمت دود اصلی است که از انتهای فیلتر سیگار پک زده و استنشاق میشود و قسمت دیگر، دود فرعی یا دود دست دوم؛ مجموعه دودی است که از دهان فرد سیگاری خارج میشود و از نوک آتش سیگار متصاعد میشود.
مریم عباسی اضافه کرد: دود فرعی سیگار، دود مضرتری است، زیرا به علت حرارت بالای آن (حرارت ۹۰۰ تا ۲۰۰۰ درجهای نوک سیگار در مقابل حرارت ۴۰ درجهای فیلتر) مواد سمی بیشتری را تولید میکند، دود اصلی از تمام مسیر سیگار و فیلتر عبور میکند، اما دود فرعی از نوک سیگار به طور مستقیم در محیط پخش میشود و ۴۰ برابر غلیظتر از دود اصلی است؛ به همین دلیل خطرات قرار گرفتن در معرض دود دست دوم بسیار زیاد است.
کارشناس بهداشت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه دود سیگار دارای دو فاز است، تصریح کرد: فاز گازی که حدود ۸۵ درصد دود سیگار و فاز ذرهای که حدود ۱۵ درصد دود سیگار را تشکیل میدهد.
او با اشاره به اینکه منوکسید کربن، سیلیوتوکسین (سموم مژکی) و مواد سرطان زا ترکیبات مهم فاز گازی سیگار هستند، افزود: منوکسید کربن؛ مادهای است که میل ترکیبی زیادی با هموگلوبین خون دارد، در رقابت با اکسیژن برای ترکیب با هموگلوبین پیروز میشود و از مهمترین علتهای افزایش غلظت خون افراد سیگاری است.
مریم عباسی درخصوص سیلیوتوکسین (سموم مژکی)؛ گفت: این سموم بر روی مژکهای سیستم تنفسی تاثیر میگذارند؛ این مژکها سیستم دفاعی ریه محسوب میشوند و با حرکات جارویی شکل باعث خروج مواد به سمت بالا شده و مانع جمع شدن آنها در ریه میشوند.
او ادامه داد: سیلیوتوکسینها باعث فلج شدن این حرکت شده و در نتیجه میکروارگانیسمها و مواد سمی به داخل ریه وارد شده و جایگزین میشوند، به همین دلیل اگر فرد سیگاری دیگر سرفه نکند، علامت بدی است، زیرا نشانه فلج شدن سیستم دفاعی ریه او است و زنگ خطر محسوب میشود.
کارشناس بهداشت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: ترکیبات مهم فاز ذرهای شامل قطران یا تار، هیدروکربنهای چند حلقه ای، مواد رادیواکتیو پلاتونیوم ۲۱۰ و نیکوتین است.
مریم عباسی با اشاره به اینکه قطران یا تار خطرناکترین ماده شیمیایی سیگار است، افزود: این ماده باعث ایجاد سرطان، فلج شدن مژکهای پاک کننده سیستم دفاعی، تخریب کیسههای هوایی و همچنین کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن میشود.
او تصریح کرد: مواد رادیواکتیو پلاتونیوم ۲۱۰؛ بر غدد جنسی و تخمدانها اثر کرده و باعث ناتوانی جنسی میشود.
کارشناس بهداشت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: نیکوتین، مهمترین ماده بخش ذرهای است و با وجود باور عموم که فکر میکنند عامل تمام بیماری زاییهای سیگار است، اما بیماری را برای فرد ایجاد نمیکند، در واقع با یکسری فعل و انفعالات هورمونی در خون، باعث ایجاد حالات مختلف در فرد سیگاری از جمله افزایش انرژی، افزایش تمرکز و کاهش اضطراب و ناراحتی عصبی میشود.
او در ادامه گفت: همه این اثرات به علت تاثیر مخدری نیکوتین است؛ تنها مسالهای که نیکوتین برای فرد سیگاری ایجاد میکند، اعتیاد و وابستگی به سیگار است.
مریم عباسی افزود: سطح نیکوتین در ابتدای صبح پایین است و با مصرف نخستین سیگار صبح به مقدار زیادی افزایش مییابد و در طول روز ثابت میماند و در انتهای شب با مصرف آخرین سیگار، بدن همچنان به متابولیسم نیکوتین میپردازد، نیکوتین در کبد به «کوتینین» تبدیل میشود و با ادرار دفع میشود.
او بیان کرد: در صورت کاهش سطح نیکوتین خون، فرد سیگاری دچار افزایش اشتیاق به سیگار و احساس بی قراری، عصبانیت، بد اخلاقی، کاهش تمرکز و کاهش ضربان قلب میشود.
انتهای پیام/