هادی افقهی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره برنامه رژیم صهیونیستی برای افزایش سطح تعاملات با کشورهای عربی اظهار کرد: این روند خیلی وقت است شروع شده و اولین هیئتی که از طرف رژیم صهیونیستی وارد دوحه قطر شدند در دهه ۸۰ میلادی بود که شیمون پرز نخست وزیر این رژیم در سفرهای غیررسمی به قطر در مراکز عمومی مانند بازار حضور داشت.
او ادامه داد: اولین دفتر بازرگانی رژیم صهیونیستی دردوحه قطر و سپس در مسقط عمان و دیگر مناطق امارات تاسیس شد. البته این مسائل مربوط به دهه هشتاد میلادی است که هنوز بحث معامله قرن و آشتی عراق با رژیم صهیونیستی مطرح نشده بود؛ همچنین اولین تلویزیون عربی که از میهمانان اسراییلی دعوت کرد و این تابو را شکست، شبکه الجزیره قطر بود. زیرا قبل از آن حضور صهیونیست ها در این شبکه ممنوع بود،؛ بنابراین کشور امیر نشین قطر پیشران وپیشتاز در برقراری روابط غیر رسمی با رژیم صهیونیستی بود.
افقهی افزود: اگر بخواهیم کشورهای عربی را به لحاظ نوع رابطه و سطح روابط با رژیم صهیونیستی تقسیمبندی کنیم این کشورها به سه دسته تقسیم میشوند، برخی از کشورهای عربی در حال حاضر رابطه دیپلماتیک و عادی با آنها دارند، مانند کشور مصر که با امضای قرارداد «کمپ دیوید» روابط دیپلماتیک خود را با این رژیم آغاز کرد؛ دوم کشور اردن با امضای توافق نامه «وادی عربه» در سال ۸۲ میلادی؛ بنابراین دو کشور وجود دارد که رابطه دیپلماتیک با صهیونیستها داشتند.
کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: چندین کشور نیز رابطه غیررسمی با رژیم صهیونیستی دارند و فعلاً دستور بازگشایی سفارت و تبادل سفیر و ایجاد سطح روابط دیپلماتیک ندارند و اعلام نشده، ولی در بعد امنیتی و تجاری و تبادل توریسم یا مناسبات ورزشی، هنری بالاترین و مطلوبترین روابط را با رژیم صهیونیستی برقرار کردند؛ ک این کشورها در حال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند. کشورهای پرچم دار محور مقاومت مانند لبنان، الجزایر، لیبی و سوریه که مخالف برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی بوده و معتقدند تا زمانی که تنش فلسطینیها با رژیم صهیونیستی حل نشود ما هرگز اقدام به برقراری رابطه در سطح دیپلماتیک و رسمی و تبادل سفرا همچنین برافراشته شدن پرچم در سفارتخانهها با این رژیم نخواهیم کرد.
افقهی ادامه داد: این قبیل سفرها و روابط و شرکت در تاکشوهای سیاسی در رسانهها، فضای مجازی و شرکت در کنفرانسها همه در راستای عادی سازی روابط محسوب میشوند، اما حلقه فرآیند عادی سازی روابط تنها یک بخش از سلسله حلقههای تحقق عملیاتی معامله قرن است که اقدامات زیادی را ترامپ در راستای تحقق این طرح انجام داده است. طرحی را که دونالد ترامپ و داماد او مبتکر این طرح بودند مانند برگزاری کنفرانس اقتصادی برای تحقق معامله قرن و همچنان قطع کمکهای سازمان ملل به فلسطینیها با فشار دولت آمریکا، انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس همچنین اعلام شهر قدس به عنوان پایتخت دائمی رژیم صهیونیستی و الحاق ارتفاعات جولان سوریه به خاک رژیم صهیونیستی اینها همه اقداماتی بود که در راستای تحقق این طرح صورت گرفت .
او اظهار کرد: خوشبختانه در سطح بینالمللی ، منطقه محور مقاومت همچنین در داخل فلسطین شاهد مخالفتهای جدی و کارشکنیهای مجدانه و فشار به کشورهای عربی که در این مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی گام برمیدارند در راستای مانع تحقق معامله قرن است و شامل مراحل مختلفی است.
انتهای پیام/