به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جواناز
اصفهان، احمد شاهیوندی مجری دبیرخانه شهر دوستدار سالمند در نشست تخصصی
شهر دوستدار سالمند که با حضور نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در هتل کوثر اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۲ سالمندی گذر از سن ۶۰ سالگی است، در این بین افراد ۶۰ تا ۷۴ ساله سالمند جوان، افراد ۷۴ تا ۹۰ ساله سالمند و افراد بالای ۹۰ سال سالخورده هستند و مبنای پروژه شهر دوستدار سالمند نیز افراد بالای ۶۰ سال است.
به گفته او، جمعیت سالخورده ناشی از بهم خوردن تناسب
ساختار سنی جمعیت است به نحوی که سهم جمعیت جوان از کل جمعیت کاهش پیدا میکند و سهم جمعیت رو به افزایش است. در واقع نسبت جمعیت افراد ۶۰ سال و بالاتر به جمعیت افراد ۱۵ سال به پایین همان شاخص سالخوردگی است که در ایران نزدیک به ۳۹.۵ است، در حالی که میزان مطلوب ۱۱ درصد است.
مجری دبیرخانه شهر دوستدار سالمند افزود: محیط دوستدار سالمند باید تمام ابعاد زندگی فرد سالمند و افراد کمتوان را در بر بگیرد. ساختار، امکانات، سیاستها، خدمات شهری و اجتماعهای محلی شهر دوستدار سالمند به گونهای است که شرایط را برای سالمندی پویا و فعال فراهم میکند.
شاهیوندی هدف از اجرای طرح شهر دوستدار سالمند را بررسی شرایط شهر اصفهان در ۸ بُعد شامل بررسی جایگاه سالمندان در طرحهای بالادستی، برنامههای بخشی و محلی، ارزیابی و تحلیل ساختمانها و فضاهای عمومی، وضعیت حمل و نقل عمومی، وضعیت مسکن، مشارکت اجتماعی و حضورپذیری در محیطهای شهری و اجتماعی، جایگاه
سالمندان در بین مردم، اطلاعات و ارتباطات، مشارکت مدنی و ایجاد
فرصتهای شغلی دانست.
او چالشهای پیش روی زنان سالمند را بسیار بیشتر از مردان سالمند دانست و ادامه داد: شهر اصفهان ۱۵ منطقه، بیش از ۲۰۰ محله و ۲ میلیون و ۲۴۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۲۱۹ هزار نفر از آنها در سن سالمندی هستند.
به گفته مجری دبیرخانه شهر دوستدار سالمند سال ۱۴۱۰ شمسی (۲۰۳۲ میلادی) که اصفهان با افزایش ناگهانی جمعیت سالمندی مواجه میشود، به عنوان افق چشمانداز طرح شهر دوستدار سالمند انتخاب شده است.
شاهیوندی به انتخاب پهنه گردشگری و چهار محله پایلوت در شهر اصفهان برای اجرای این طرح اشاره و تصریح کرد: فاز اول پروژه تا مرحله شناخت و تا پایان سال جاری میلادی انجام میشود و در فاز دوم، راهبرد، سیاستگذاری، پلن اجرایی، مانیتورینگ و نظارت را در دستور کار داریم.
مجری دبیرخانه شهر دوستدار سالمند به بررسی تجربیات شهرهای جهان در اجرای طرح شهر دوستدار سالمند اشاره کرد و گفت: سه رویکرد درباره سالمندی وجود دارد؛ نخست رویکردی که تنها به
سلامت، مشکلات جسمی و روحی سالمندان توجه میکند، رویکرد دیگر به ورود سالمندان به اجتماع و ارتباط اجتماعی آنها توجه میکند و رویکرد سوم که جامعتر است، کمتوانی و سالمندی را امری طبیعی میداند و اینکه باید شرایط را برای آرامش سالمندان فراهم کرد.
او درباره نرخ باروری افزود: در سال ۲۰۰۶ به ازای هر هزار زن در
سن باروری ۵۳
نوزاد متولد میشد که اکنون بسیار کاهش یافته و به ۳۶ تولد به ازای هر هزار زن اصفهانی رسیده است.
به گفته او درصد سالخوردگی کشور هماکنون ۳۹.۵ است. این شاخص در سال ۲۰۰۶ در شهر اصفهان ۳۷.۶ بوده که در سال ۲۰۱۶ به ۵۷.۳ رسیده است و در برخی محلات پایلوت شهر اصفهان به ازای هر ۱۰۰ کودک بیش از ۱۰۰ سالمند وجود دارد که آمار نگرانکنندهای است.
مجری دبیرخانه شهر دوستدار سالمند با اشاره به انتخاب پهنه گردشگری مرکز شهر اصفهان شامل مناطق یک و سه به عنوان پایلوت گردشگری سالمندی و چهار محله شهرک کاوه، خانه اصفهان، هزار جریب و جلفا به عنوان پایلوت اجرای طرح شهر دوستدار سالمند، تاکید کرد که محله جلفا در رتبه نخست سالمندی و سالخوردی شهر اصفهان قرار دارد.
شاهیوندی با بیان اینکه درصد سالمندی در مرکز و جنوب شهر اصفهان بالاتر است، ادامه داد: متأسفانه خانههای سالمندی در شهر اصفهان وضعیت مطلوبی ندارد، در حالی که در کشورهای پیشرفته هر محله یک سرای سالمندی دارد که باعث میشود فرد سالمند از محله خود جدا نشود و دیگران بتوانند از تجربیات او استفاده کنند.
او ادامه داد: دبیرخانه شورای سالمندان با همکاری ادارهکل بهزیستی استان، شهرداری اصفهان و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد کارفرمای طرح شهر دوستدار سالمند در اصفهان بوده و مجری این طرح، دانشگاه هنر اصفهان، دانشکده معماری و شهرسازی و گروه پژوهشی مطالعات شهری است.
تفاهمنامه همکاری شهرداری اصفهان، سازمان بهزیستی و شورای ملی سالمندان کشور در زمینه شهر دوستدار سالمند در مراسمی با حضور نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در ایران، معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی، شهردار اصفهان و مدیرکل بهزیستی استان مهرماه سال جاری به میزبانی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان به امضا رسید.