به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، حقیقت آن است که همیشه در به خاطر آوردن چیزها خیلی خوب عمل نمی کنیم و ممکن است هنوز به در اتاق نرسیده فراموش کنیم اصلاً برای چه به آنجا آمده ایم. در مقابل، بعضی اتفاقات هستند که خود می خواهیم فراموش شان کنیم اما هر چه سعی می کنیم از ذهن مان خارج نمی شوند و خلاص شدن از شرشان غیر ممکن به نظر می رسد.
حتی در قرن بیست و یکم هم هنوز بسیاری از دانشمندان نمی توانند توضیحی برای ساز و کار ذهن ما ارائه دهند. هیچ قرصی اختراع نشده که بتواند ما را از ضعف حافظه حفظ کند و هیچ تکنیک «فراموشی» ای هم وجود ندارد که همیشه کارساز باشد. در ادامه به تکنیک های روانشناسانه ای خواهیم پرداخت که ممکن است در این راه کمک تان کنند.
۱– هربار که فکرتان به سمت موضوع ناخوشایندی می رود دست از فکر کردن به آن بکشید
برای اینکه شماره تلفن مادرتان را حفظ شوید احتمالاً آنقدر آن را برای خودتان تکرار می کنید تا در ذهن تان تثبیت شود. این تکنیک در مورد فراموش کردن چیزها باید دقیقاً برعکس اجرا شود، یعنی هر بار که خاطره ای به ذهن تان می آید، باید به سرعت فکرش را کنار بگذارید. به علاوه می توانید خودتان را مجبور کنید به چیز دیگری فکر کنید تا دوباره سر و کله ی آن خاطره ناخوشایند پیدا نشود. اگر زیاد این کار را انجام دهید، آن خاطره احتمالاً یک روز از ذهن تان بیرون خواهد رفت.
۲– شرایط را تغییر دهید
وقتی به خاطره بد خود فکر می کنید، احتمالاً می توانید تمام جزئیات آن اتفاق را درست همانطور که رخ دادند به خاطر آورید، اینکه چند سالتان بود، چه پوشیده بودید یا چه کسانی پیش تان بودند، یعنی همان چیزهایی که شرایط آن موقعیت محسوب می شوند. دانشمندان پی برده اند هر خاطره ای با شرایط تجربه ی آن گره خورده و این شرایط هستند که به ما کمک می کنند خاطره ای را به یاد آوریم. بنابراین اگر می خواهید خاطره ای را فراموش کنید باید شرایط آن را تغییر دهید.
سعی کنید وقتی به خاطره ی خود فکر می کنید جزئیات جدید و مهمی به آن اضافه کنید که در واقعیت هرگز رخ ندادند و هر بار با شرایط مختلفی به آن موقعیت فکر کنید. این کار آنچنان ذهن شما را سردرگم خواهد کرد که آن خاطره را به کلی از ذهن تان بیرون خواهد کرد.
۳– یک خاطره ی قوی تر بسازید
این ترفند فقط در صورتی مؤثر خواهد بود که بلافاصله بعد از تجربه ی چیزی که می خواهید فراموشش کنید، به آن عمل کنید. بعد از وقوع چیزی که علاقه ای به یادآوری اش ندارید، باید دست به کاری بزنید که بتوانید به جای آن خاطره ی ناخوشایند، آن را از آن زمان به خصوص به یاد بیاورید. خاطره ی دوم باید قدرت بیشتری داشته باشد.
مثلاً اگر مکالمه ی ناخوشایندی با دوست سابق تان داشتید، می توانید به خرید بروید و چیزی که مدت ها منتظرش بودید را برای خودتان بخرید، به یک شهربازی بروید یا حتی کار ساده ای مثل در آغوش گرفتن عشق زندگی تان انجام دهید، چون تماس فیزیکی تأثیر مثبتی بر سلامت روانی ما دارد. بدیهی است وقت هایی که سعی دارید حواس خود را پرت کنید، نباید به اتفاق رخ داده فکر کنید، در غیر اینصورت، شرایط جدیدی به آن خاطره اضافه خواهد شد که این مسأله کار فراموش کردن آن را سخت تر خواهد کرد.
۴– حواس خود را به یک خاطره ی مشابه اما مثبت پرت کنید
هر بار که خاطره ی بدی به یادتان می آید، سعی کنید یک اتفاق مشابه اما مثبت را به خاطر بیاورید تا آن را جایگزین خاطره ی بدتان کنید. برای مثال، اگر حرف احمقانه ای به دوستان تان زدید و می خواهید آن لحظه را فراموش کنید، مواقعی را به خاطر آورید که حرف های هوشمندانه یا زیرکانه ای زدید. هر بار که فکر آن خاطره ی ناخوشایند به ذهن تان هجوم می آورد، این کار را انجام دهید تا بالاخره آخرین باری باشد که آن خاطره را به یاد می آورید.
۵– زاویه ی دیدتان را تغییر دهید
ما گاهی ذهن مان را به چیزهایی که نباید مشغول می کنیم و برای آن ها نگران می شویم. این احساسات ما هستند که به ما اجازه ی فراموش کردن یک خاطره را نمی دهند، پس کلید حل مسأله این است که دست از برخورد احساسی با آن موقعیت برداریم. خاطره ی خود را تجزیه و تحلیل کنید و سعی کنید از زاویه ی دیگری به آن فکر کنید. شاید اصلاً هیچ اتفاق بدی رخ نداده باشد یا شاید هم آن اتفاق به چیز خوشایندی منتهی شود.
اگر نمی توانید خودتان را قانع کنید و به نظر کس دیگری احتیاج دارید، درباره ی خاطره ی خود با کسی صحبت کنید. شاید عکس العمل شخص مقابل تان شما را مطمئن سازد که بیش از حد به آن موضوع فکر کرده اید و نگرش احساسی تان به آن موضوع از بین برود، مسأله ای که باعث می شود آن خاطره هم از ذهن تان بیرون رود.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/