به گزارش خبرنگار حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، مراسم افتتاحیه شانزدهمین اجلاس فناوری رسانه امروز (دوشنبه) ۲۰ آبان با حضور رمضانعلی موسوی مقدم قائم مقام رسانه ملی، رضا علیدادی معاون توسعه و فناوری رسانه ملی، محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه و جمعی از مسئولان ذیربط کشوری و مهمانان خارجی در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد.
علیدادی در ابتدای صحبتهای خود در این مراسم گفت: به لطف خداوند شانزدهمین اجلاس فناوری رسانه، متناسب با نتایج یک سال گذشته کار خود را آغاز کرد، شعار اجلاس براساس بیانیه گام دوم انقلاب و تحول در فناوری رسانه است. این انقلاب حاصل تلاش، مجاهدت و پیگیریهای پیر و جوان است که در نهایت به نتیجه رسید و ما در آستانه جشن چهل و یکمین سالگرد انقلاب اسلامی هستیم.
وی ادامه داد: گام دوم انقلاب در ذات خود سندی تحول زاست؛ بنابراین برای چهل ساله دوم لازم است یک برنامه منسجم مهیا و مسیر را تعیین کرد. میتوان گفت بیانیه گام دوم مسیری برای حرکت در چهل سال دوم انقلاب است.
معاون توسعه و فناوری رسانه ملی عنوان کرد: جهان پذیرفته که با ظهور انقلاب اسلامی قدرت جدیدی در مقابل نظام سلطه ظهور پیدا کرده است. دشمنان تلاش کردند که قدرت ما را تضعیف کنند. در نهایت به این نتیجه رسیدند که ما را تحریم کنند؛ تحریمی به زعم خودشان قدرتمند و همه جانبه، اما ماحصل تلاشهای چهل ساله ما این تحریمها را کنار زد و تلاشهایمان خوداتکایی و خودکفایی را در کشور نهادینه کرد. امروز عملاً این خوداتکایی و خودکفایی ظهور عینی بیشتری پیدا کرده است. تحریمی که قرار بود به صورت مادی و فیزیکی محدودیت برای ما ایجاد کند، در این راه موفق نبود.
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور هم در این مراسم گفت: خصومتی که حکام فعلی آمریکا با ما دارند، هیچ دشمنی با ما نداشته است. به نظر من بهترین ابزار برای مقابله با دشمن این روزها، مقابله رسانه ای است.
وی افزود: دشمن همه نشانه گیری اش به سمت توسعه کشور ماست؛ گاه اعتراضات و توقعهایی از سوی مردم مطرح میشود و من همکاران خود را هر چند ماه یکبار در سالن غدیر جمع میکنم و میگویم که سازمان برنامه و بودجه مسئول پاسخگویی به این مطالبات مردمی است. اینکه چه برنامهای میخواهیم عرضه کنیم و با چه بودجهای میخواهیم از مردم پشتیبانی کنیم. توسعه کشور باید قبل از توقع مردم رصد و پیگیری شود. اساسا کشورها را بر اساس میزان توسعه یافتگی شان مقایسه میکنند. هر کشوری که میزان توسعه یافتگی آن بیشتر باشد، جایگاه رفیع تری دارد.
نوبخت عنوان کرد: ما امروز با تحریمهای مختلف به جز نفت مواجهیم؛ بلکه دشمن غذا و دارو را هم تحریم کرده است. حال اینکه زندگی مردم و اداره کشور ما چگونه میگذرد، هنری است که ما داریم و خواهیم داشت. از این هنر استفاده میکنیم. دشمن تصمیم دارد که حتی به ازای غذا و دارو هم ما نفت را صادر نکنیم. در چنین شرایطی ما به دنبال این هستیم که در سال ۹۹ بودجهای را تنظیم کنیم که روی نفتی دست گذارد که بخش قابل توجه منابع کشور ماست. ما در هیچ کجای تاریخ معاصر جغرافیای ایران چنین تحریمی را شاهد نبودیم.
او اظهار کرد: ما یاید بتوانیم کشور را اداره کنیم، اگر هزینه جاری و روزمره خود را به فروش نفت وابسته کنیم، دیگر نمیتوانیم پاسخگوی نسل آینده باشیم. برای همین سازمان برنامه و بودجه کشور طرح اصلاح ساختار نظام بودجه را در دست دارد. مشارکت مردم و دستگاهها در اجرایی کردن این طرح از ضروریات است. قطعاً سازمان صدا و سیما هم میتواند کمک کند تا کارشناسان امر با مردم صحبت کنند.
در ادامه، حجت الاسلام موسوی مقدم قائم مقام محترم سازمان صدا و سیما گفت: قرآن مجید بیشترین تاکید و تکرار را به علم و یاد گیری دارد، آموختن از ارزش و جایگاه بالایی در دین اسلام برخوردار است و در قرآن به آن اشاره شده است. علم وقتی زیباست که باعث رشد عقل باشد و انسان را به معبود خود نزدیکتر کند. کشورهای عقب افتاده از بی رغبتی خود ساخته نسبت به کسب علم رنج میبرند و دشمنیهای خارجی که ما هم به آن دچار هستیم، از دیگر دلایل عقب ماندگی کشورهاست. البته این دشمنیها به لطف خدا برای کشور ما سبب خیر شده و ما را بیشتر در کسب علم و توسعه ترغیب کرده است. ما پس از این دشمنیها دریافتیم که بایدبا تکیه به خود و توکل به خدا بر دشمنی کشورهای بیگانه پیروز شد.
موسوی مقدم ادامه داد: دشمنان انحصار علمی، انحصار انرژی و رسانهای را به کشورهای در حال توسعه تحمیل میکنند و فقط با آموختن و استفاده از آن است که می توان نقشه های آنها را نقش بر آب کرد.
وی افزود: درآمیختن آموختهها و اندوختهها باعث پیشرفت هر کشوری است، شرط اول در راه علم شکستن انحصار علمی است که میتوانید امروزه آنها را در کشور ما ببینید. پیشرفت ایران در برخی موارد جای تعجب دارد و غیر قابل قبول برای دولتهای متجاوز بوده است. ایران امروزه در جایگاه خوبی از لحاظ علم و فناوری قرار دارد و عمدتا این رشد علمی در ۳دهه اخیر بوده است. همه این پیشرفتها در سایه تحریمها به وجود آمده است، دشمنان در تحریمها هر چه در توانشان بود انجام دادند و حتی به شهید کردن نخبگان ما روی آوردند.
قائم مقام رسانه ملی توضیح داد: برای فعالیت و پیشرفت در رسانه به بیشتر علوم نیازمندیم. نمیتوانید از کیفیت تولید خوبی برخوردار باشید، وقتی که تجهیزاتتان به روز نیست. باید تجهیزات خوبی داشته باشید تا رسانه بتواند به رسالت خود درست عمل کند. هیچ مرزی در فناوری علمی در رسانه وجود ندارد.
در ادامه جبلی گفت: اجلاس شانزدهم در اولین سال از چهل ساله دوم انقلاب اسلامی برگزار میشود و باید سرشار از وعده و امید به چشمانداز روشن در آینده باشد. به همین دلیل شعار اجلاس امسال به درستی گام دوم انقلاب انتخاب شده است. در فرهنگ و ادبیات بومی ما نیز چهلمین سال به عنوان بلوغ فکری، عقلی و درکی انسان به شمار میآید.
او با اشاره به شعار توانمندی ایرانی رسانه جهانی و انتظاری که در چهل سال دوم انقلاب اسلامی از رسانه وجود دارد افزود: اگر طبیعت انقلاب خود را عجین با نگاه بینالمللی بدانیم بنابراین رسالت رسانه جمهوری اسلامی چیزی غیر از جهانی فکر کردن و بینالمللی عمل کردن نیست. زمانی قدرتهای سلطهگر برای دنیا نسخههای آمریکاپسند و جهان شمول مینوشتند.
جبلی اظهار کرد: بعد از جنگ جهانی دوم طرح مارشال برای اروپا، نوسازی خاورمیانه را برای خاورمیانه و به منظور تک صدایی شدن جهان در حوزه رسانه در یونسکو، تئوری مسئولیت اجتماعی رسانه را طراحی کردند، اما هیچ چالشی جدیتر از طرح یکسانسازی در حوزههای مختلف اعم از اقتصاد، سیاسیت و رسانه در طول تاریخ نبود و انقلاب اسلامی ایران نظام جهانی را از تک قطبی مورد نظر آمریکا خارج کرد.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی توانست بر این تصور که تنها آمریکا باید برای جهان تعیین تکلیف کند، پایان دهد. تا زمانی که ما بر طبیعت انقلاب که تاکید بر مستقل شدن و تلاش برای تامین منافع خودمان است، اتکا کنیم با چالشهای گوناگون مواجه میشویم. ما درسی به نام برجام را پشت سر گذاشتیم که عبرتی برای ما و برای تمام کشورهایی که میخواهند مستقل باشند، است.
جبلی گفت: چالش ما با آمریکا چالش اعتماد بر سر یک موضوع خاص مانند انرژی هستهای نیست بلکه فلسفه وجودی انقلاب اسلامی باعث دشمنیها است؛ لذا ما باید بر توانمندیهای خود اتکا کنیم. بر همین اساس شعار اجلاس به درستی انتخاب شده است.
او ادامه داد: اگر پیشرفت ویا نقصی در حوزههای محتوایی وجود دارد مستقیما مرتبط به حوزه فناوری رسانه است. ما در حوزه برونمرزی آلبومی از افتخارات همکاران فناوری رسانه سازمان را به نمایش گذاشتیم. با پشتیبانیهایی که حوزه فناوری رسانه سازمان از حوزه برونمرزی داشته است به افزایش این توفیقات کمک کرده است. ۱۶ سال پیش با راه اندازی شبکه اتوماسیون news room در شبکه العالم، کاست و کاغذ از سیستم حذف شد که در زمان خود جهشی بزرگ در حوزه فنی سازمان بود، اما امروزه در تمام شبکهها اجرایی میشود. اولین شبکه HD که در سازمان راه اندازی شد شبکه پرس تیوی بود.
جبلی درباره چالشهایی که حوزه برونمرزی با آن مواجه است توضیح داد: اگر زمانی در دهه نود چالش ما قطع سیگنال از ماهواره بود، اما امروزه ذائقه رسانهای مخاطب از ماهواره به سمت استفاده از پلتفرمهای دیگر مانند پخش تلویزیونی روی وب و شبکههای اجتماعی سوق پیدا کرده است. این خود هم یک امتیاز است چراکه دیگر کسی علاقهای به تحریم ماهواره ندارد. از طرفی برای ما یک چالش است و ما را مجبور به استفاده از پلتفرمهای جهانی مانند یوتیوب و فیسبوک میکند.
وی افزود: در ظاهر این پلتفرمها ابزارهایی برای دسترسی عموم مردم جهان به رسانه هستند، اما در حقیقت ابزارهای رسانهای تحت قدرت آمریکا محسوب میشوند. دیگر ماهواره و سیستم توزیع کابلی در درجه اول اولویت کشورهای بزرگ دنیا نیست. در بسیاری از نقاط دنیا استفاده از IP TVها و دیگر پلتفرمها به صرفهتر است. ما برای عبور از این چالش ناچار به طراحی پلتفرم اختصاصی خودمان هستیم.
جبلی بیان کرد: در حال حاضر پلتفرمی به نام یورمدیوم در واحد برون مرزی طراحی شده است که به نظر میرسد بستر و شروع خوبی برای راه اندازی پلتفرم و ویدیوپلیر بومی و ملی برای تغذیه رسانههای علاقهمند به استفاده از محتوی رسانهای جمهوری اسلامی و هم مخاطبانی که علاقهمند به دنبال کردن محتوی رسانهای برون مرزی هستند، اما با محدودیتهای ایجاد شده به یوتیوب دسترسی ندارند، است.
او تاکید کرد: اگرچه پخش Sw رادیویی پخش مناسبی است، اما در اکثر نقاط جهان این شیوه پخش دیگر مخاطب ندارد. ما باید بر روی تولید بر بستر وب و شبکههای اجتماعی متمرکز شویم. رادیوهای ما ابزار مناسب تولید محتوی در شبکههای اجتماعی را ندارند، اما در واحد برون مرزی شبکه پرس تی وی وجود دارد که در این زمینه بسیار فعال هستند. این سیستم یور مدیوم این اجازه را به ما میدهد که تولیدات مناسب برای استفاده در شبکههای اجتماعی توسط رادیوها در این فضا دانلود شده و بدون کمترین هزینه مورد استفاده بخش عظیمی از شبکههای برون مرزی قرار گیرد.
انتهای پیام/