به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، مغز شما مهمترین ارگان بدن است که مرکز فرماندهی برای هر عملکردی است. مغز علاوه بر تنفس و ضربان قلب شما، احساسات را هم کنترل میکند.
نگه داشتن مغز در وضعیت بهینه نه تنها سلامت کل بدن را تسهیل میکند، بلکه میتواند از توانایی شما در یادگیری چیزهای جدید و مقابله با شرایط سختی که با آن روبرو هستند هم پشتیبانی کند. در ادامه با فهرستی از مهمترین موادغذایی که برای سلامتی مغز ضروری است، آشنا میشویم.
در مورد رادیکالهای آزاد و آسیب پوستی چیزهای زیادی میشنویم، اما در واقعیت، مغز نسبت به سایر قسمتهای بدن بیشتر مستعد آسیب دیدن با رادیکالهای آزاد است. آب انار سرشار از آنتی اکسیدانهای قوی است که میتواند به شما در جلوگیری از آسیب رساندن رادیکالهای آزاد مغز کمک کند.
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد زنان باردار که آب انار مینوشند میتوانند در صورت کمبود اکسیژن در هنگام تولد، از مغز نوزادان خود محافظت کنند.
مغز برای کارکرد بهتر خود به یک دوز ثابت گلوکز تکیه میکند، به همین دلیل وقتی اجازه میدهید قند در خون انباشته شود، عصبانی میشوید. لوبیا سرشار از ویتامینهای گروه B است که باعث میشود شما از نظر روحی تیزهوش باشید و بتوانید در طول روز با چالشها مقابله کنید.
غلات کامل غنی از فیبر هستند. تحقیقات در دانشگاه کلمبیا نشان میدهد رژیم غذایی با فیبر بالا خطر ابتلا به اختلال شناختی و آلزایمر را در سن بالا کاهش میدهد. همچنین باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو میشود، همچنین فشار خون را به طور بالقوه کاهش میدهد. همه این تأثیرات در کاهش خطر ابتلا به اختلالات مغزی نقش دارند.
به یاد داشته باشید که غلات کامل را برای مصرف انتخاب کنید. به عنوان مثال آرد سفید دارای شاخص قند خون بسیار بالایی است و با افزایش خطر ابتلا به سرطان همراه است.
زردچوبه ادویهای است که فواید زیادی برای مغز دارد. یکی از ترکیبات اصلی پودر کاری، ماده فعال موجود در زردچوبه، کورکومین است که قادر به عبور از سد خونی مغزی است. این بدان معناست که میتواند مستقیماً وارد مغز شود و از سلولهای آن بهرهمند شود. کورکومین همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است.
این ماده میتواند حافظه را در بیماران آلزایمر بهبود بخشد و پلاکهای آمیلوئید ناشی از این بیماری را پاک کند. نشان داده شده است که زردچوبه هم سروتونین و هم دوپامین را تقویت میکند و میتواند علائم افسردگی را کاهش داده و روحیه فرد را بهبود بخشد. تحقیقات بیشتر لازم است، اما زردچوبه حتی ممکن است به رشد سلولهای جدید مغز کمک کند و بنابراین از اثرات پیری بکاهد.
دانه کدو تنبل دارای آنتی اکسیدانهای مهم برای محافظت از مغز در برابر آسیبهای رادیکال آزاد است. همچنین با دارابودن مقادیر بالایی از آهن، منیزیم، مس و روی برای سلامتی مغز بسیار مفید عمل میکند. کمبود آهن میتواند باعث کاهش ظرفیت مغز شود. منیزیم از یادگیری و حافظه پشتیبانی میکند. مقادیر کم منیزیم در بسیاری از بیماران مبتلا به میگرن، افسردگی و صرع یافت میشود.
روی و مس هر دو عنصر جدایی ناپذیر سیگنالینگ عصبی هستند که برای انتقال پیامهای مناسب به بدن لازم است. کمبود روی و مس با اختلالات عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و افسردگی مرتبط است.
بیشتر بخوانید: خوردنیهایی که برای آرتروز بهتر از مسکن عمل میکنند
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است که میتواند به توانایی ذهنی در زمان پیری کمک کند و به طور بالقوه میتواند در دفع آلزایمر مؤثر باشد. همچنین از مغز در برابر صدمات رادیکال آزاد محافظت میکند و تاثیر مهمی در سنتز دوپامین دارد. یک پرتقال متوسط در روز میتواند تمام ویتامین C مورد نیاز شما را برای سلامتی مغز به شما تحویل دهد.
کمبود ویتامین C باعث ایجاد اسکوروی (Scurvy میشود که در صورت عدم درمان کشنده است و دارای طیف وسیعی از علائم جسمی دردناک است. مشکلات خاص مربوط به مغز دراسکوروی شامل توهم و افسردگی است. در حالی که پرتقال یکی از منابع غنی از ویتامین C است، بسیاری از موادغذایی دیگر از جمله میوه کیوی، فلفل دلمه ای، توت فرنگی و گوجه فرنگی این ماده مغذی حیاتی را دارند.
تخم مرغ مواد مغذی حیاتی زیادی از جمله B۶، B۱۲ و فولات را برای سلامتی مغز دارد. کمبود این مواد مغذی با افسردگی و اختلالات روانی در سالمندان همراه است. B۱۲ همچنین در سنتز مواد شیمیایی و تنظیم سطح گلوکز در مغز نقش دارد. تخم مرغ همچنین حاوی کولین، ریز مغذی مورد استفاده بدن برای ساخت استیل کولین است که به تنظیم و تثبیت خلقی و حافظه کمک میکند.
مصرف زیاد کولین با حافظه قوی و عملکرد ذهنی همراه است، اما بسیاری از افراد از این ماده به اندازه کافی در رژیمهای غذایی خود دریافت نمیکنند. زرده تخم مرغ نسبت به سایر منابع کولین بیشتری دارد، بنابراین ماده غذایی را از دست ندهید. همچنین غذاهای دیگری مانند جگر، صدف، سبزیجات تیره و قارچ حاوی این ماده هستند.
شکلات تلخ و به طور خاص پودر کاکائو موجود در آن، حاوی چندین ترکیب سازگار با مغز مانند فلاونوئیدها، کافئین و آنتی اکسیدانها است. فلاونوئیدها به یادگیری و حافظه و همچنین کاهش اختلالات روانی مرتبط با پیری کمک میکنند. یک مطالعه نشان داد افرادی که شکلات میخورند، نسبت به افرادی که به ندرت آن را میخورند، در انجام کارهای ذهنی و حافظه عملکرد بهتری دارند.
انتهای پیام/