رئیس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: امسال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریال برای مبارزه با آفت تشی (سیخور) اختصاص یافته است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، نسرین فرامرزپور رئیس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان گفت: امسال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، مبلغ ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریال برای مبارزه با آفت تشی (سیخور) در سطحی معادل ۴ هزار و ۱۵۵ هکتار اختصاص داده شده است که در این طرح ۲۳ هزار و ۶۶۵ اصله درخت بنه از این آفت پاکسازی می‌شوند.

او بیان داشت: با توجه به آلودگی بیشتر درختان بنه دو حوزه آبخیز در شهرستان‌های ریگان و رابر به این آفت، این اعتبار به این دو منطقه اختصاص یافته است.

فرامرزپور افزود: کار مبارزه با این آفت در حوزه مطالعات آبخیزداری کنار نای ریگان با اعتباری بالغ بر یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال در سطح یک هزار و ۶۰۰ هکتار به منظور پاکسازی ۱۶ هزار اصله درختان جنگلی از نوع گونه بنه و در حوزه مطالعات آبخیزداری شصت فیچ شهرستان رابر با اعتباری بالغ بر ۷۵۰ میلیون ریال در سطح ۲ هزار و ۵۵۵ هکتار به منظور پاکسازی ۷ هزار و ۶۶۵ اصله درختان جنگلی از نوع بنه در حال انجام است.

او با بیان اینکه این طرح از ۱۵ مهر آغاز و تا ۱۵ آذر ادامه دارد، گفت: در این طرح برای مبارزه با این آفت از روش توری پیچی و بلوکاژ، یعنی: چیدن سنگ اطراف تنه تا ارتفاع ۹۰ سانتی متراستفاده شده است.

رئیس اداره حفاظت و حمایت از عرصه‌های منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان، هدف از مبارزه با این آفت را حفظ و پایدار ماندن درختان تنومند چندین ساله جنگلی و جلوگیری از خشک شدن این درختان عنوان کرد و بیان داشت: این درختان در ذخیره نزولات آسمانی و جلوگیری از فرسایش و تولید اکسیژن، بسیار حائز اهمیت هستند.

او با بیان اینکه اداره کل منابع طبیعی شمال استان کرمان، برای مبارزه با آفات و بیماری‌ها در حفظ عرصه‌های جنگلی با انعقاد قرارداد از حضور و مشارکت شرکت‌های تعاونی فراگیر بهره برداران منابع طبیعی و اعضای این شرکت تعاونی‌ها که خود بهره برداران و محافظان افتخاری این عرصه‌ها هستند، استفاده کرده است، افزود: این امر باعث اشتغالزایی ۲ هزار نفر روز کارگر در مدت دو ماه شده است.

فرامرزپور با بیان اینکه این آفت در اکثر استان‌های کشور فعالیت دارد، گفت: این آفت در استان کرمان، سطحی حدود ۲۰۰ هزار هکتار از جنگل‌های شهرستان‌های بافت، رابر، ارزوئیه، ریگان و سیرجان را آلوده کرده است که با توجه به سطح بحرانی خسارت دیده درختان به این آفت در کل شمال استان کرمان، نیاز به اعتبارات بیشتری برای مبارزه با آن وجود دارد.

آفت تشی یا سیخور یا گربه تیغیبا نام علمی Hystrix indica خطرناک‌ترین جونده‌ای است که به علت عادت گیاهخواری (Herbivorus) به انواع گیاهان جنگلی، مرتعی، زراعی و ... حمله ور می‌شود.

این جانور با مشخصات ظاهری، یعنی: سطح پشتی و پهلو‌های دارای تیغ به رنگ قهوه‌ای و سیاه به طول ۲۰ سانتی متراز مهم‌ترین جوندگان شب فعال مضر است که طول بدن آن به ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی مترمی رسد و در شرایط خشکسالی، غالبا زمستان‌ها به علت کمبود مواد غذایی به محصولات باغی از جمله زرد آلو، قیصی و انگور و زراعی از جمله: گیاهان غده‌ای و ساقه‌های زیرزمینی و گیاهان مرتعی از جمله: بلوط، بنه، کسور، کنار، بادام کوهی، کهکم و آتریپلکس که بعضا از ذخایر جنگلی محسوب می‌شوند، حمله ور شده و با تغذیه از پوست، ساقه و ریشه این درختان خسارات فراوانی به آن‌ها وارد می‌کند و در نهایت باعث خشکیدگی درخت می‌شود.

برای مبارزه با این آفت می‌توان پنبه آغشته به کلرکپرین را در عمق لانه جانور قرار داد و با مسدودکردن تمام منافذ آن، باعث از بین رفتن آفت شد؛ ولی، بهترین روش مبارزه برای کنترل خسارت این آفت، توری پیچی دور درخت تا ارتفاع ۹۰ سانتی متر و با فاصله ۲ تا ۳ سانتی متر از تنه درخت و سنگ چینی اطراف تنه درخت است که این روش از آسیب زدن تشی به تنه درخت جلوگیری می‌کند.

انتهای پیام/ی

گربه تیغی به درختان بنه آسیب می زند

برچسب ها: محیط زیست ، حیات وحش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار