امیر موسوی کارشناس سیاست خارجی در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اجرایی شدن گام چهارم اظهار کرد: گام چهارم آخرین گام از لحاظ فنی است و بعد از این در صورت ادامه بد عهدی اروپا به بندهای توافقنامه برجام جمهوری اسلامی ایران گامهای سیاسی را برخواهد داشت.
او ادامه داد:کشورمان تعهدات خود را از نظر فنی در ارتباط با برجام کاهش داده و موارد دیگری در این زمینه باقی نمانده است و گامهای سیاسی مورد توجه قرار میگیرد.بعد از این مرحله مطرح کردن موضوعاتی همچون رفت و آمدهای بازرسان و نوع بازرسی و از این قبیل موارد اجرایی مطرح خواهد شد که تحقق این شرایط به هیچ عنوان به نفع اروپاییها نیست.
موسوی با اشاره به تاثیر اجرایی شدن برجام بر روابط دیپلماتیک میان ایران و کشورهای عضو برجام اظهار کرد: با انجام شدن اقدام اخیر ایران، اروپاییها باید تصمیم خود را به طور کامل بگیرند که آیا میخواهند در کنار ایالات متحده باقی بمانند و کمکی به توافق برجام نداشته باشند، که در این صورت برجام بیش از این به خطر خواهد افتاد.
کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: نکته مهم دیگر این که در صورت نابودی برجام دو مسئله مطرح می شود، اول این که اگر بخواهند توافق جدیدی را مجدد به امضا برسانند به نتیجه رسیدن آن به سختی ممکن خواهد بود، چون اتخاذ شرایط از سوی جمهوری اسلامی ایران با توجه به تجاربی که در تعامل با اروپا و ایالات متحده داشته است، سختتر خواهد شد. شرایط کشورمان و تضمینهایی را که باید دریافت کند همچنین نوع برجام جدید به مراتب سختتر خواهد بود.
او افزود: موضوع بعدی اینکه، به دنبال از بین رفتن برجام ، مسائلی که در حاشیه این توافق از سوی ایران به اروپا قول به همکاری داده شده نیز به خطر میافتد، که شامل سه موضوع بود، اول بحث مهاجرت و جلوگیری از مهاجرت به اروپا از شرق ایران ،دوم بحث مواد مخدر و جلوگیری از ترانزیت مواد مخدر به اروپا و سوم موضوع مبارزه با تروریسم. این سه مورد برای جمهوری اسلامی ایران بسیار سنگین است و نزدیک به میلیاردها دلار هزینه برای کشورمان خواهد داشت.
موسوی در تشریح واکنش اروپایی ها به اجرایی شدن گام چهارم اظهار کرد: در آن صورت اروپاییها باید به اصطلاح به طور نقد با ایران کار کنند اگر میخواهند که ایران در این مسائل با آنها همکاری داشته باشد و به آنها کمک کند با توحه به تحریمها و با توجه به اینکه اروپاییها به تعهدات خود عمل نکرده و در نتیجه ایران متحمل ضررهای اقتصادی شد بعید به نظر میرسد که کشور ما بتواند تحمل هزینههای هنگفت بدون پایبندی طرف مقابل به تعهدات خود داشته باشد و من معتقدم این مسئله مشکل جدی کشورمان با اروپاییها خواهد بود.
او در پاسخ به این سوال که آیا اجرایی شدن گام چهارم اراده اروپا را برای عملیاتی کردن اینستکس در پی خواهد داشت پاسخ داد: تصور نمیکنم که اروپاییها دیگر برای جبران بد عهدیهای خودوقت زيادي داشته باشند، مگر اینکه تحولی در ساختار ایالات متحده به دنبال انتخابات آتی ریاست جمهوری در این کشور انجام شود، زیرا در صورت روی کار آمدن رئیس جمهور جدید و یا تغییر نظر دونالد ترامپ در قبال برجام که بعید به نظر میرسد، تحولی در سیاست خارجی اروپا و آمریکا ایجاد خواهد کرد،
کارشناس سیاست خارجی ادامه داد: اما با شرایط فعلی آمریکا و سیاستهای فعلی دونالد ترامپ بعید به نظر میرسد که اروپا بتواند حرکتی را در جهت رویکردی مثبت نسبت به برجام انجام دهند، زیرا اروپا در صورت برداشتن هر نوع اقدامی در حمایت از برجام و ایران با مخالفت آمریکا رو برو خواهد شد و وزارت خزانه داری آمریکا سریعا اقدامات متضاد را انجام خواهد داد لذا به نظر نمیرسد که اروپاییها با این شرایط بتوانند با جمهوری اسلامی ایران همکاری در جهت رسیدن به نتایج مطلوب در زمینه برجام داشته باشند.
حجتالاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور صبح روز سه شنبه چهاردهم آبان ماه با حضور در کارخانه نوآوری آزادی اظهار کرد: کارخانههایی که ما معمولا افتتاح میکنیم یا فولاد است یا مس و پتروشیمی و از این قبیل است، اما امروز وارد یک فاز نو و جدیدی شدیم. این کارخانه با همه کارخانههایی که قبلا افتتاح میکردیم متفاوت است و این کارخانه، کارخانه نوآوری است. رئیس جمهور کشورمان گفت: امروز (سه شنبه)به سازمان انرژی اتمی دستور میدهم از فردا تزریق گاز به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ در فردو آغاز شود.
انتهای پیام/