به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مرجان انصاری عنوان کرد: نوجوانی، پلی میان کودکی و جوانی است، تغییرات هیجانی و اجتماعی در کنار تغییرات جسمانی از بزرگترین ویژگیهای دوره نوجوانی به شمار میرود.
این روانشناس اجتماعی بیان کرد: نوجوانی، مقطعی زودگذر اما حساس و پیچیده است و در این دوران اگر توجه جدی به نیازها و هیجانات اتفاق نیفتد، بحرانهای بزرگی را برای نوجوانان به همراه خواهد داشت، در برخی مواقع نیز در بین نوجوانان شاهد بروز رفتارهای نابهنجار و خطرآفرین هستیم که در این باره مراقبتهای ویژهای نیاز است.
وی اظهار کرد: وقتی نوجوان با ورود به دوران بلوغ خواستهها و نیازهایش تغییر میکند، در این تغییرات، تضادهایی جدی بین او و والدینش ایجاد میشود که حتی میتواند تبدیل به بحرانی جدی در روابط خانوادگی شود، همچنین هنوز وابستگیهایی در وجود نوجوان به دنیای کودکیاش و محیط امن خانه وجود دارد و این امر نیز تناقضاتی را در رفتار نوجوان به وجود می آورد که از آن به دوران سرکشی تعبیر میشود.
انصاری خاطرنشان کرد: در واقع به دلیل تغییرات در شرایط فیزیولوژیکی، فرد سرکش میشود، در اینباره چگونگی مهار نوجوان سرکش از اهمیت بالایی برخوردار است و گذراندن این دوره وابسته به نوع تربیت فرزند در کانون خانواده و محیط وابسته است.
وی گفت: در این دوران میتوان فرصتهای مناسبی را برای خلاقیت و استقلال نوجوان فراهم کرد، به ویژه اینکه نوجوانان به دنبال هویتیابی است و در این شرایط، پذیرش مسئولیتهای اجتماعی میتواند تا حد زیادی به نیازهای او پاسخ دهد.
این جامعه شناس و روانشناس افزود: متاسفانه چنین امر مهمی گاه از سوی اطرافیان و خانواده مورد غفلت و بیتوجهی واقع می شود، در حالی که دراین دوران، نوجوان به شدت علاقمند به فعالیتهای اجتماعی و ورود به اجتماع است.
وی گفت: افراد خانواده میبایست نوجوانان را در پذیرش نقش جدیدشان در اجتماع یاری کنند تا این مقطع حساس سپری شود، زیرا آنها علاوه بر علاقمندی به اجتماعی شدن، نیازمند آموختن مهارتهای ارتباطی و آموزش رفتار اجتماعی نیز هستند.
انصاری بیان کرد: اجتماعی شدن، یک فرایند پیچیده و جذاب است که در آن هنجارها، نگرش و رفتارهای نوجوان شکل می گیرند، برای شکلگیری تمامی این آموزههای ضروری و ارزشمند به نوجوانان، بهترین تکنیک، واگذاری مسئولیتهای اجتماعی متناسب با توانایی و سن آنهاست.
وی عنوان کرد: مسئولیتهایی که باعث شود نوجوان احساس توانمندی، ارزشمندی و مفید بودن کند، بسیار اثرگذار و مفید است و همگی در روند پذیرش اجتماعی او تاثیر مثبتی دارد، در این باره تشویقهای به جا و خودداری از سرزنش نوجوان در تقویت احساس عزت نفس، اعتماد به نفس، خودباوری و نوعدوستی نوجوان حائز اهمیت است.
این روانشناس اجتماعی اظهار کرد: حضور هوشیارانه و همراه بابرنامهریزی جامع و منطقی خانواده، مدرسه و جامعه برای پذیرش بعد اجتماعی نوجوانان در ساختن جامعهای سالمتر با جوانانی پر امید و توانا امری ضروری است، نیازی مهم که این روزها در جامعه، بیش از گذشته احساس میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر نگاهی منطقی به تحوّلات دوران نوجوانی از جمله تحولات جسمی، جنسی، شناختی و اخلاقی داشته باشیم در این دوران برخی از آسیبها و گرایش ها، نوجوانان را تهدید میکند و اگر توجه جدی به نیازهای نوجوانان صورت نگیرد، این گزایشها میتواند نوجوانان را گرفتار بذه و اعتیاد و یا دوستان نامناسب کند.
منبع : ایسنا
انتهای پیام/