ورود پدر خوانده ها، افزایش امضا فروشی و رواج فساد در نظام مهندسی ساختمان معضل جدیدی است که در یک سال گذشته گریبان گیر این بخش شده است.
به گزارش خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، نظام مهندسی ساختمان به عنوان مهمترین رکن ساخت و ساز کشور به شمار میرود که در چند ماه گذشته درگیر حواشی و انحرافات بسیار زیادی شده به طوری که این موضوع تبدیل به تیتر مهمترین اخبار در حوزه ساخت و ساز شده است.
رخنه کردن فساد و ایجاد پدرخواندهها در حوزه نظام مهندسی, باعث شد که هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران این روزها درگیر مشکلات بسیار زیادی شود.
این روزها شاید کلمه پدرخوانده را در صدر اخبار مهندسی شنیده و یا دیده باشید؛ اما داستان پدرخوانده در حوزه نظام مهندسی ساختمان از کجا نشات میگیرد؟
داستان پدرخوانده در حوزه نظام مهندسی از آنجا شروع میشود که پدرخواندهها انجمنی متشکل از مهندسان هستند که اعضای آن در ۲ زمینه صلاحیت کار دارند، این انجمن با وجود آنکه نام صنفی را با خود یدک میکشد اما در هر دوره نمایندگانی در هیئت مدیره نظام مهندسی استان تهران دارند. نفوذ هیئت مدیره این انجمن, در هیئت مدیره دوره گذشته استان تهران به حدی بود که به جرأت میتوان گفت بیش از ۳۰ درصد بخش نظارت ساختمان به افراد زیرمجموعه انجمن رسیده است و این در حالی است که بسیاری از مهندسان به دلیل بیکاری و نبود ساخت و ساز به سمت شغلهای غیرمرتبط میروند.
از سوی دیگر امسال شاهد برگزاری هفتمین دوره انتخابات سازمان نظام مهندسی بودیم، انتخاباتی که برخلاف سال های گذشته حاشیههای بسیار زیادی را برای بخش مهندسی و وزارت راه و شهرسازی ایجاد کرد.
مشارکت نکردن اعضای نظام مهندسی در این انتخابات و به طول کشیدن چندین ماهه انتخاب رئیس هیئت مدیره این دوره از جمله حاشیههای انتخابات نظام مهندسی استان تهران بود به طوری که طولانیتر شدن انتخاب رئیس هئیت مدیره زمینه ساز هشدار از سوی وزارت راه و شهرسازی برای انتخاب هرچه سریعتر رئیس شد.
بعد از انتخاب شدن اعضای هیئت مدیره حاشیه ورود پدرخوانده ها به نظام مهندسی ساختمان استان تهران جدی تر شد به طوری که شنیده می شد پدرخواندهها برای اعضای نظام مهندسی تصمیمگیری میکنند که این خود باعث ایجاد مشکلات بسیار زیادی برای مهندسان ساختمان استان تهران شده است.
بحث امضا فروشی در یکی ۲ سال گذشته معضل دیگری است که گریبان گیر نظام مهندسی شده و خود تبدیل به معضل جدیدی مهندسان ناظر کشور شده است .
در یک تا ۲ سال گذشته آمارها از افزایش چشمگیر امضا فروشی در بین مهندسان حکایت دارد و همین بحث امضا فروشی خود باعث کاهش کیفیت در حوزههای ساختمانسازی کشور شده است به طوری که چندی پیش اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از افزایش امضا فروشی توسط مهندسان ساختمان کشور بسیار گله مند بود, گفت: افزایش امضا فروشی در بین مهندسان ساختمان کشور زمینهساز کاهش کیفیت و افزایش میزان خسارتهای ساختمانها در زمان بحران در کشور شده است.
از سوی دیگر بسیاری از مدیران مسکنی کشور از افزایش و رواج فروش امضاها در بین مهندسان کشور گلهمند بوده و این موضوع را یک معضل بزرگ برای جامعه مهندسی کشور عنوان کرده اند.
مدیران و مسئولان مهندسی کشور هشدار دادند در صورتی که نتوان مانع امضا فروشی در کشور شد شاهد ایجاد ساخت سازهای با عمر بسیار کوتاه در کشور خواهیم بود.
از طرفی دیگر بسیاری از سازندگان و مالکان کشور از افزایش هزینههای ساخت و ساز به دلیل ایرادات مهندسان ساختمان خبر داده این سازندگان به باشگاه خبرنگاران جوان گفته اند: برای دریافت تأییدیههای نقشه توسط مهندسان ناظر در یک ساختمان باید چندین بار هزینه کنیم ، بسیاری از مهندسان ساختمان کشور با گرفتن ایرادات مانع تحویل نقشههای تفکیک واحدهای مسکونی برای ما میشوند که این خود زمینهساز کاهش آمارهای ساخت و ساز در کشور شده است.
در همین رابطه بیژن خطیبی عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در گفتوگو با خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه نظام مهندسی ساختمان کشور هیچ هزینهای را در حوزه ساخت و ساز خارج از مصوبات قانونی از سازندهای دریافت نمیکند، گفت: در ۲ سال گذشته هیچ افزایش قیمتی در حوزه تعرفهها و یا تفکیک نقشههای واحدهای مسکونی نداشتهایم، این در حالی است که حقوق کارگر و یا کارمند در یک سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشته است که این خود باعث اجحاف در حق مهندسان ساختمان شده است.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اشاره به اینکه متأسفانه ورود افراد غیر ذیصلاح به حوزه ساختمان باعث ایجاد مشکلات بسیار زیادی در حوزه ساخت و ساز کشور شده است، گفت: بسیاری از مهندسان نظام مهندسی در حق افراد ذیصلاح لطف میکنند و مانع پلمپ شدن واحدهای ساختمانی میشوند و مهندسان ناظر با گرفتن ایرادات به سازندگان سعی میکنند هرچه سریعتر مشکل واحد مسکونی برطرف شده و مجددا برای بازرسی به واحدهای مسکونی آنها مراجعه میکنند.
خطیبی با اشاره به اینکه متأسفانه فساد اصلی در حوزه نظام مهندسی مربوط به سازنده غیر ذیصلاح است، گفت: به دلیل آنکه سازندگان فاقد صلاحیت وارد حوزه ساخت و ساز کشور شدهاند، اعضای نظام مهندسی ما مجبور هستند تا برای برطرف کردن ایرادات ساختمانها چندین بار مراجعه کنند، این در حالی است که اگر یک فرد و سازنده باصلاحیت یک واحد مسکونی را بسازد، شاهد چنین مشکلاتی در حوزه مهندسی و همچنین ساختمانی کشور نخواهیم بود.
او درباره ورود پدرخواندهها به نظام مهندسی ساختمان هم، گفت: دوستان بسیار زیادی در چند ماه گذشته از ورود پدرخواندهها به حوزه سازمان نظام مهندسی ساختمان خبر دادند که به نظر من این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور اظهار کرد: افراد معتقد هستند پدرخواندهها در حوزه مهندسی برای اعضای هیئت مدیره تصمیمگیری میکنند، ولی به نظر من این شایعات از سوی افرادی که در اقلیت قرار دارند مطرح شده است.
خطیبی با بیان اینکه این افرادی که در اقلیت قرار دارند میتوانستند با اعتمادسازی، افزایش توان و صلاحیت خود در اکثریت هیئت مدیره قرار بگیرند گفت: این افراد از سوی مردم و به انتخاب آنها برگزیده شدهاند بنابراین نباید حرفهایی مبنیبر ورود پدرخوانده در حوزه نظام مهندسی را جدی گرفت.
او تاکید کرد: بسیاری از گروهها و تشکلها در بخشهای مختلف کشور اتاق فکر و حزبهایی در بین خود دارند که از آنها مشورت میگیرند بنابراین قرار دادن اسم پدرخوانده و ورود آنها به حوزه نظام مهندسی کشور شایعهای بیش نیست.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور افزود: در صورتی که برخی عنوان میکنند فساد در حوزه نظام مهندسی کشور افزایش یافته میتوانند مدارک و مستندات خود را به دیوان عدالت اداری و یا سازمان بازرسی کشور ارائه دهند، به نظر من این شایعات از سوی افراد منحرف و غیر ذیصلاح مطرح شده تا در شرایطی که کشور در جنگ اقتصادی قرار دارد، این فکرها باعث منحرف شدن تفکرات مردم شود.
در ادامه محمود محمودزاده سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در گفت وگو با خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه من فساد در نظام مهندسی را در شرایط کنونی قضاوت نمیکنم، گفت: تأیید حدود فساد در نظام مهندسی نیاز به مستندات و رسیدگیهای بسیار زیادی دارد و ما در حال بررسی مراجع ذیصلاح این موضوع هستیم.
سرپرست معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی تأکید کرد: تا زمانی که شفافسازی در حوزه نظام مهندسی ایجاد نشود، نمیتوانیم در این مورد صحبت کنیم، اما ما به دنبال مستندات محکمه پسند و شفافسازی این موضوع هستیم و با ایجاد و راهاندازی سامانه الکترونیکی به زودی اقدام به توزیع عدالت در حوزه نظام مهندسی خواهیم کرد.
محمودزاده درباره وجود پدرخوانده در حوزه نظام مهندسی هم، گفت: هیچکدام از این موضوعات هنوز به ما اثبات نشده و با تشدید نظارتها و بازرسیها این موضوعات را به زودی بررسی خواهیم کرد.
گفتنی است بخش نظام مهندسی به عنوان مهمترین حوزه اقتصادی کشور در چند ماه گذشته درگیر مشکل دیگری از جمله عدم صدور پروانههای ساختمانی، لغو نامهها و چک لیستها توسط شرکتهای حقوقی شده است که این موضوع چندین بار توسط وزارت راه و شهرسازی بررسی شده است، اما متأسفانه صحبتهای اخیر مدیران کل دفاتر توسعه مهندسی ساختمان وزارت راه و شهرسازی باعث شده که بعد از گذشت چندین ماه هنوز این موضوع به صورت کامل برطرف نشده است بنابراین رسیدگی به مشکلات نظام مهندسی ساختمان و برطرف کردن ریشه فساد در این بخش باید هرچه سریعتر از سوی وزارت راه و شهرسازی و بخشهای قوه قضاییه در دستور کار قرار گیرد تا شاهد افزایش کیفیت در حوزه ساختمانسازی و ریشهکن شدن فساد در این بخش باشیم.
در ادامه رضا نگهبان مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران در گفت وگو با خبرنگار راه و شهرسازی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه مشکلات و حاشیههای نظام مهندسی ریشه در گذشته دارد، گفت: اداره کل راه و شهرسازی استان تهران با حوصله، با تمرکز به صورت چراغ خاموش سعی دارد مشکلات درونی نظام مهندسی کشور را برطرف کند تا در آینده شاهد چنین چالشهایی در حوزه مهندسی نباشیم.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با بیان اینکه برخیها عقیده دارند پدرخوانده فساد وارد جامعه مهندسی کشور شده است، گفت: بخشی از این حاشیهها از سوی فضای مجازی دامن زده میشود و هماکنون صلاح نمیدانم بیشتر از این به این موضوع بپردازم، اما ما با بررسیهای دقیقتر سعی خواهیم کرد ریشه این مشکلات را برطرف کنیم.
نگهبان با تأکید بر اینکه نمیگذاریم کیفیت ساخت و ساز در کشور از طریق چنین حاشیههایی کاهش یابد، گفت: نظارتهای پولی از سوی مهندسان ساختمان را دنبال خواهیم کرد و به زودی ریشه امضا فروشی در حوزه نظام مهندسی را قطع خواهیم کرد.
او یادآور شد: تمامی اعضای هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان کشور به دنبال فساد و سودجویی در حوزه مهندسی ساختمان نیستند، اما ما سعی داریم با حوصله و کارشناسی بیشتر ریشه چنین مشکلاتی را در حوزه نظام مهندسی ساختمان برطرف کنیم.
انتهای پیام/
خلاصه کاری به این حرفا و دعوا ندارم ولی با این وضعیت ساختمان های نوساز کاملا مشخصه که یک یا چند سازمان کارشون رو درست انجام نمیدهند....
این سهمیه هست ک فروخته می شه نه امضا.
تمام کشور های پیشرفته بالاترین متوسط دست مزد به مهندسین اختصاص داره. بعد تو ایران به فکر این هستید که حق مهندسی و نظارت مهندسی رو هم نپردازید؟
واقعا متاسفم برای این جامعه. 90 درصد فرار نخبه ها مربوط به رشته های مهندسی هست. آفرین ریشه کشور رو بزنید. من که همین الان بورسه
متری تقریبا ۱۰۰۰ تومن تعرفه نظارت نقشه برداری هست. یه ساختمان سه طبقه می شود ۳۰۰ تومن از مرحله شروع به پروانه گرفتن تا پایان کار حداقل من باید ۶ مرتبه به شهرداری جهت ارسال گزارشها مراجعه کنم و و حداقل ۶ مرتبه به ساختمان در حال ساخت یعنی هزینه اسنپ فقط.