جعفر قنادباشى کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره محورهای نشست «جنبش عدم تعهد» اظهار کرد:جنبش عدم تعهد بزرگترین سازمان بین المللى جهان است که در آن قدرت هاى بزرگ حضور ندارند. این نشست در سطح سران هر سه سال یکبار تشکیل مى شود.
او افزود: در جنبش عدم تعهدها ١٢٠ کشور عضو هستند و در اجلاس غیر متعهدها علاوه بر تعیین رئیس بعدى سه ساله اجلاس که یکى از کشورهای عضو انتخاب مى شوند، تلاش مى شود تا مهمترین مسائلى که کشور هاى جهان سوم به آن مبتلا هستند را بررسى کنند.
قنادیاشى ادامه داد:عملکرد سازمان جنبش غیر متعهدها به زمان جنگ سرد برمى گردد که کشورها نمى خواستند در سلطه یک ابر قدرت قرار بگیرند.سازمان جنبش عدم تعهد در سال ١٩٦١ تشکیل شد، در آن سال کشورهاى جهان تقسیم شدند چراکه باید طرفدار یکی از دو گروه اتحادجماهیر شوروى یا دنیاى غرب یعنى آمریکایى ها می بودند.
او با اشاره به بنیان گذاران جنبش متعهد ها، گفت:سران کشورهاى اندونزى احمد سوکارنو، جواهر لعل نهرو در هند، مارشال تیتو در یوگسلاوى و جمال عبدالناصر در مصر دور هم جمع شدند و بنیان سازمان غیر متعهدها را گذاشتند یعنى کشورهایى که تعهدى به هیچ ابر قدرتى ندارند، که البته برخى به عنوان سازمان عدم تعهد برخى هم به عنوان غیر متعهدها از آن یاد مى کنند.
قنادباشى با بیان اینکه در ابتدا سازمان جنبش عدم تعهد از اعضاى کمى برخوردار بود، تصریح کرد:اعضاى اولیه جنبش غیر متعهدها ابتدا ٤ و رفته رفته افزایش یافت. تا زمانى که شوروىها فروپاشید و اتحادجماهیر شوروى به عنوان یک قطب جهان از میان رفتند، از آن زمان اعضاى جنبش رو به ازدیاد رفت.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: در پى فروپاشى اتحاد جماهیر شوروى کشور های مختلفی مستقل شده و به عضویت جنبش غیر متعهد ها افزوده شد، در نتیجه تا اندازه زیادى فلسفه جنبش غیر متعهدها مبنی بر اینکه از اعضایى تشکیل شده باشد که به هیج کشورى تعهد نداشته باشد، از بین رفت و دست نشاندگان آمریکا عضو جنبش عدم تعهد شدند.
او گفت:برخىها معتقدند که جنبش غیر متعهد در ابتدا مدافع استقلال کشورها در برابر قدرت هاى بزرگ بود و مى توانست یک همگرایى را بین کشورهاى جهان سوم و اعضاى غیر متعهدها ایجاد کند، اما بعد از فروپاشى شوروى سابق، تحولى که در جهان صورت گرفته و عضویت تعداد کشورهایى که به غربىها تعهد داشتنددر این جنبش ماهیت غیر متعهدها را تغییر داد.
قنادباشى تصریح کرد: با همه این هاجنبش عدم تعهد یک گردهمایى بسیار مهمى از کشورهاى غیر ابر قدرت است و به رغم اینکه فلسفه اولیه جنبش غیر متعهدها حفظ نشده ولیکن گردهمایىها و جلساتشان مى تواند بسیار به نفع کشور هاى عضو باشد و اعضای این جنبش می توانند از آن در راستاى پیشبرد سیاست هاى خود استفاده کنند.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: زمانى که اجلاس جنبش عدم تعهد در مالزى تشکیل شد، ١٢٠ کشور جهان حق بهره بردارى از انرژى هسته اى براى ایران را مورد تایید قرار دادند در حال حاضر باز هم به رغم اینکه اصول اولیه این جنبش حفظ نشده و کشورهایى در آن عضو هستند که با قدرت هاى بزرگ پیمان دارند، ولى چون ابر قدرت در آن حضور ندارد مى تواند اجتماع مفیدى باشد.
او افزود: سازمان جنبش عدم تعهد با سازمان ملل جلساتی دارد که مى تواند در پیشبرد مقاصد جهان سوم کمک کننده باشد، در حقیقت یکى از تقسیماتى که در جهان اتفاق افتاده است کشورهاى شمال و جنوب بوده، (کشور هاى شمال منظور کشورهاى ثروتمند و کشورهاى جنوب یعنى کشورهایى که فقیر و اهل سلطه نیستند) بنابراین جنبش عدم تعهد به انسجام کشورهاى جنوب کمک می کند.
قنادباشى خاطر نشان کرد:در اواخر دولت خاتمى و ابتداى دولت احمدى نژاد سه سال ریاست جنبش عدم تعهد به عهده کشورمان بود و ایران یکى از عناصر اصلى این جنبش تلقى مى شود، ما زمانى عضو این جنبش شدیم که سیاست کشور نه شرقى نه غربى بود؛ دقیقا همان سیاستی که آنها تحت عنوان عدم تعهد در مقابل دو ابر قدرت داشتند.
او افزود: زمانى که ما عضو سازمان جنبش عدم تعهد شدیم، از نظر ساختارى، شعار هاى اصلى و منافع ملى مان متناسبترین و در مطابقت، مطابقترین سیاست را نسبت به اصول اولیه جنبش عدم تعهد بود، بنابراین همواره از منافع و فعالیت این جنبش دفاع کردهایم.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به برگزارى هجدهمین نشست عدم تعهد در آذربایجان، گفت: در این نشست همواره تلاش می شود که مسائل اصلى کشورهاى جهان سوم مطرح شود، البته باید آنچه که در بیانیه پایانی مى آید به اجماع کشورها برسد، که مبحث های آن مسلما مسائل مربوط به شرایط ظالمانه امروزى است و ضرورت دارد که در بیانیه پایانى به این موضوع اشاره شود.
قنادباشی ادامه داد: میزبان اجلاس جنبش عدم تعهد در تدوین اصول و مفاد بیانیه پایانى نقش اساسى دارد، در واقع سیاستها و نگرانى هاى کشور میزبان مى تواند بر مقاصد کشورها سایه بیاندازد و بیانیه را تا اندازه اى تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین خروجى غیر متعهدها و آنچه که به عنوان بیانیه پایانى بیرون خواهد آمد مسلما مى تواند بیانگر بخش بزرگى از خواسته هاى جهان سوم باشد.
بیشتر بخوانید:جنبش عدم تعهدنقش تعیین کنندهای در تحولات بین المللی دارد
انتهاى پیام/