عابدینی گفت: نمیتوان نقش جنبش عدم تعهد را در موضوعات مختلف نادیده گرفت و امیدواریم این جنبش بتواند به حیات خود در راستای تأثیرگذاری بر روابط بینالملل ادامه دهد.
حسن عابدینی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره محورهای نشست «جنبش عدم تعهد» اظهار کرد: جنبش عدم تعهد شاید در زمره قدیمیترین و البته فراگیرترین جنبشهایی است که اعضای بسیاری دارد، به گونهای که دو سوم کشورهای مجمع عمومی سازمان ملل یعنی حدود ۱۲۰ کشور در آن عضو هستند، بنابراین میتواند نقش تعیین کنندهای در تحولات بین المللی داشته باشد.
او افزود: در دوران دوقطبی بودن جهان یعنی بلوک شرق و غرب، جنبش عدم تعهد متولد شد تا هم به غرب وابسته نباشد و هم با سیاستهای شرقی همخوان نباشد. در قرن بیست و یکم موضوع یک جانبه گرایی به ویژه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی مطرح شد، این جنبش تلاش کرد تا به گونهای با یک جانبه گرایی ایالات متحده آمریکا مقابله کند و در عرصه بین المللی بروز و ظهور داشته باشد.
عابدینی تصریح کرد: هجدهمین نشست جنبش عدم تعهد مسئله مقابله با یک جانبه گرایی در سطح دستور کار وزرای خارجه جنبش عدم تعهد و نشست سران است که از فردا در باکو برگزار میشود.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: طی سالهای گذشته یعنی از زمانی که ریاست جنبش عدم تعهد در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت، کشورمان تلاش بسیاری کرد تا جنبش عدم تعهد را فعال در مورد موضوعات منطقهای و بین المللی قرار دهد که شاید یکی از برجستهترین کارهایی که در این مقطع صورت گرفت حمایتی است که جنبش عدم تعهد همواره از فعالیتهای صلح آمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران داشت.
عابدینی اضافه کرد: در حقیقت چند کشور غربی به صورت مستمر خود را جامعه جهانی تلقی میکردند، اما وقتی که جنبش غیرمتعهدها بیانیه صادر میکرد، همگان به این نتیجه میرسیدند که جامعه جهانی تنها ۳ یا ۴ کشور غربی به اضافه آمریکا نیست، بلکه ۱۲۰ کشور دیگر هم از فعالیت صلح آمیز هستهای ایران دفاع میکنند و در سایر موضوعات هم تقریبا بدین گونه بوده است.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: از زمانی که ریاست جنبش عدم تعهد به ونزوئلا منتقل شد، متاسفانه به دلیل مشکلاتی که این کشور با آن دست و پنجه نرم میکرد و دخالتهای مستمری که آمریکاییها در این کشور آمریکای لاتین انجام میدادند، کمی از فعالیت آن کاسته شد، با این حال امیدواریم که با انتقال ریاست جنبش غیر متعهدها به جمهوری آذربایجان بار دیگر شاهد فعالیتها و نقش آفرینی بیشتری از جنبش عدم تعهد در موضوعات بین المللی باشیم.
او با اشاره به چالشهایی که جنبش عدم تعهد با آن مواجه است، گفت: برخی از کشورهایی که در جنبش غیر متعهدها عضو هستند اگرچه خود را عدم تعهد میدانند، اما وابستگی به سیاستهای آمریکا در آنها دیده میشود و این باعث میشود که اجماع به صورت کامل بر سر مبارزه با یک جانبه گرایی به وجود نیاید.
عابدینی ادامه داد: برخی از کشورهای عربی به شدت از سیاستهای آمریکا دنباله روی میکنند، ولی در عین حال عضو جنبش عدم تعهد هم هستند، در حقیقت نیازمند یک همگرایی میان اعضا غیر متعهدها هستیم، چرا که کشورهایی که عضو جنبش عدم تعهد هستند؛ (از آسیایی تا آفریقایی، از آمریکای لاتین تا چند کشور اروپایی) منافع و سیاستهای متفاوتی نسبت به موضوعات دارند، بنابراین ایجاد اجماع در چنین نهادی به غایت دشوار است.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: با همه این تفاسیر به نظر میرسد که نقش جنبش عدم تعهد را نمیتوان در موضوعات مختلف نادیده گرفت و همگان امیدوارند این جنبش بتواند به حیات خود در تأثیرگذاری بر روابط بین الملل ادامه دهد.
بیشتر بخوانید: نشست وزرای عدم تعهد در باکو با حضور ظریف آغاز شد
انتهای پیام/