خراسان جنوبی بیشترین میزان تولید زرشک درایران را داراست که برای رونق اقتصادی استان، توجه به صنایع فرآوری و حمایت از زرشکاران و صادرکنندگان باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند  ،با سرد شدن تدریجی هوا کم کم خوشه‌های یاقوت زرشک آماده برداشت می‌شود و کشاورزان خراسان جنوبی روز‌های پر کاری را سپری می‌کنند.

اما در این میان کشاورزان استان در بحث فرآوری و نگهداری زرشک با مشکلات زیادی رو به رو هستند که سبب شده است سود و منفعت اصلی شامل حال آنان نشود و عده‌ای سودجو از این وضعیت سود ببرند.

استان خراسان جنوبی به دلیل شرایط آب و هوایی که برای تولید محصول زرشک دارد رتبه نخست تولید این محصول را به خود اختصاص داده است، اما با وجود شرایط آب و هوایی مناسب برای کاشت این محصول، باز هم در بحث صادرات کمتر از ۳ درصد زرشک تولیدی استان صادر می‌شود که در این راستا باید شرایطی فراهم شود تا میزان صادرات افزایش یابد.

گرچه سالیانه بهره‌برداران زیادی به ویژه در روستا‌ها از این محصول ارتزاق می‌کنند و زرشکی مطلوب را برای صادرات به آن سوی مرز‌ها تولید می‌کنند، اما چیزی که در این بین بازار خرید فروش زرشک را متلاطم می‌کند، دست درازی دلالان به مزارع زرشک است که عواقب سوء آن تنها گریبانگیر کشاورزان می‌شود چرا که عده‌ای از دلالان با دسترنج کشاورزان زحمتکش به تجارت می‌پردازند بی آنکه این قشر را در سود حاصل دخیل کنند.

همچنین نبود بارگاه زرشک برای خشک کردن زرشک یکی دیگر از مشکلات زرشکاران استان است که در این زمینه می‌طلبد دولت مردان کشاورزان را حمایت و چاره اندیشی کنند.

ثروتی که به تاراج می رود / مسئولان یاقوت سرخ کویر‌ را دریابند

نبود بارگاه زرشک مشکل اصلی زرشکاران

علی دهدار یکی از کشاورزان زرشک کار روستای شاخن نبود مکانی برای نگه داری و خشک کردن زرشک را یکی از مشکلات زرشک کاران عنوان کرد و گفت: در این زمینه دلالان به دلیل نبود مکانی مناسب برای نگه داری زرشک این محصول را سر زمین با قیمت بسیار پایین از ما خریداری می‌کنند.

او با اشاره به اینکه بنابراین سود اصلی به جیب دلالان می‌رود افزود: درخواست ما از مسئولان این است که در بحث ایجاد بارگاه زرشک و اعطای تسهیلات زرشک کاران استان را حمایت کنند.

اعطای تسهیلات به کشاورزان

احمد پردل یکی دیگر از زرشک کاران روستای شاخن نیز با بیان اینکه روستای شاخن حدود ۶۰۰ خانوار زندگی می‌کنند گفت: درآمد اصلی اکثر مردم این روستا از فروش زرشک است.

او خواستار ایجاد بارگاه زرشک در این منطقه شد و افزود: درخواست ما این است که مسئولان مکانی را برای زرشکاران فراهم کنند تا زرشک بر روی دستمان نماند.

دهیار روستای شاخن با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشتر اراضی کشاورزی این روستا به کشت زرشک اختصاص یافته است بیان کرد: در حال حاضر محصول زرشک این روستا مرغوب‌ترین زرشک خراسان جنوبی است.

اعزامی گفت: در حال حاضر یک هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت در این روستا ساکن و یک هزار نفر نیز به صورت غیر مستمر در روستا ساکن هستند.

او تاکید کرد: کشت زرشک در این روستا باعث شد در چند سال گذشته مهاجرت معکوس در روستا اتفاق بیفتد و تعداد زیادی از اهالی روستا دوباره به روستا برگردند.

اعزامی با اشاره به اینکه با افزایش سطح کشت این محصول سالانه ۳۰ خانوار به جمعیت روستا افزوده می‌شود افزود: جوانانی که به روستا برگشته اند، همه در حال بسته بندی و صادرات زرشک هستند، اما چون پشتیبانی از ناحیه دولت کم است مجدد تصمیم مهاجرت به شهر را می‌گیرند.

دهیار روستای شاخن با اشاره به مشکلات کشاورزان این روستا گفت: یکی از مشکلات مردم این روستا این است که فضایی برای نگه داری زرشک ندارند و همچنبین قیمت خرید زرشک از کشاورزان بسیار پایین است و علی رغم زحمات کشاورزان سود اصلی را دلال می‌برند.

او افزود:  به دلیل نبود فضای مناسب برای خشک کردن این محصول کشاورز ناچار است محصول را هرچه سریعتر و به قیمت خیلی پایین به دلال بدهد که در این زمیته با اختصاص زمینی از محل اراضی ملی برای احداث بارگاه تجمیعی بخشی از مشکلات زرشکاران برطرف خواهد شد.

اعزامی خواستار ارائه آموزش‌های علمی لازم برای کاشت و برداشت نهال و سموم به کشاورزان شد و بیان کرد: با توجه به کوهستانی بودن منطقه فضا برای پیشرفت نداریم و درخواست داریم در طرح هادی این امر نیز مدنظر قرار گیرد.

 

ثروتی که به تاراج می رود / مسئولان یاقوت سرخ کویر‌ را دریابند

پیش‌بینی برداشت بیش از ۱۹ هزار تن زرشک در خراسان جنوبی

غلامرضا قوسی نیز در بازدید از باغات زرشک روستای شاخن اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۱۶ هزار و ۷۲۶ هکتار از باغات خراسان جنوبی زیر کشت زرشک است.

او میزان برداشت زرشک در سال گذشته را ۱۸ هزار و ۸۳۰ تن عنوان کرد و افزود: امسال برداشت ۱۹ هزار و ۵۰۰ تن زرشک در خراسان جنوبی پیش بینی می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از وجود ۳۴ واحد بارگاه زرشک در استان خبر داد و بیان کرد: در حال حاضر ۱۸ هزار بهره‌بردار زرشک در خراسان جنوبی فعالیت دارند.

قوسی از فعالیت ۱۲ واحد فرآوری بسته بندی با ظرفیت ۹ هزار و ۳۷۰ خبر داد و تصریح کرد: این واحد‌ها شامل واحد‌های کنسانتره زرشک، آب و شربت زرشک در استان هستند.

او تاکید کرد: تسهیلات قابل پرداخت برای بسته‌بندی و فرآوری زرشک، احداث بارگاه‌های زرشک و در آینده نزدیک احداث باغ زرشک از محل بند الف تبصره ۱۸ تا سقف پیش‌بینی‌حدود ۴۵۰ میلیارد ریال خواهد بود.

رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی به فرآوری و بسته بندی زرشک در سطح استان اشاره کرد و یادآور شد: سالیانه ۶ هزار و ۶۰۰ تن بسته بندی و ۲ هزار ۷۷۰ تن زرشک فرآوری می‌شود.

قوسی به عملکرد بیمه در سطح باغات اشاره کرد و اظهار داشت: میزان عملکرد بیمه در سطح ۶ هزار و ۱۵۳ هکتار بوده است.

او با بیان اینکه میزان خسارت وارده به محصول و باغات در سطح هکتار برابر با ۴۱۰۰ هکتار بوده است افزود: غرامت پرداخت شده به خسارت دیدگان در سال گذشته مبلغ ۳۴ میلیارد تومان بوده است.

رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ترویج و توسعه پوشش در سطح باغات و اجرای سیستم‌های نوین آبیاری را از از جمله اقدامات انجام شده در راستای توسعه این محصول عنوان کرد.

قوسی از برگزاری کارگاه‌های آموزشی در خصوص نکات فنی کاشت و افزایش ماده آلی خاک برای بهره‌برداری در مصرف آب خبر داد و بیان کرد: آموزش راهکار‌های افزایش تولید در خصوص تغذیه، تغییر شیوه هرس باغات زرشک و بهینه‌کردن هرسفرمو هرس باردهی باغات، معرفی و پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش در سال گذشته از دیگر اقدامات انجام شده بوده است.

محمدی رئیس جهادکشاورزی بیرجند نیز در این بازدید با بیان اینکه در بحث بارگاه‌های زرشک قدم‌های خوبی برداشته شده است گفت: تاکنون کشاورزان استان با وجود تمام شرایط سخت تلاش زیادی داشته اند و عملکرد آنان در بحث تولید زرشک بسیار خوب بوده است.

ثروتی که به تاراج می رود / مسئولان یاقوت سرخ کویر‌ را دریابند

ایجاد ۱۵۰ هکتار بارگاه زرشک در خراسان جنوبی مدنظر است

محمدصادق معتمدیان، استاندار خراسان جنوبی نیز در بازدید از باغات زرشک روستای شاخن اظهار داشت: در بحث زرشک که از محصولات استراتژیک و با ارزش استان است چند اقدام را در دستور کار قرار دادیم.

او افزود: در این زمینه با حضور دانشگاه‌ها و بخش خصوصی در استانداری کمیته محصولات استراتژیک را تشکیل دادیم تا راه کار‌هایی را به منظور  کمک به کشاورزان اتخاذ کنیم.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه سال‌ها است کشاورزان زحمت می‌کشند، اما کمترین سود و منفعت برای کشاورزان است بیان کرد: باید با خرید توافقی و پیگیری‌های انجام شده از طریق سازمان تعاون روستایی به تثبیت قیمت و افزایش قیمت کمک کنیم تا منافع به جیب کشاورزان برود.

معتمدیان تصریح کرد: تلاش کردیم مراحل فرآوری در خود استان و در روستا‌ها توسط مردم انجام شود تا بیشترین منافع به جیب کشاورزان برود.

او با اشاره به اینکه حدود ۱۰ درصد فراوری زرشک در استان انجام می‌شود تاکید کرد: همچنین حدود ۳ درصد صادرات زرشک در استان انجام می‌شود.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه خراسان جنوبی رتبه اول جهان و رتبه نخست کشور را در بحث برداشت زرشک دارد یادآور شد: بحث فراوری محصول زرشک از اولویت‌های ما است.

معتمدیان با بیان اینکه منابع مالی، اعتبارات و تسهیلات ارزان قیمتی به منظور رسیدگی به کشاورزان فراهم کردیم اظهار داشت: همچنین تفاهم نامه‌ای با وزارت جهاد کشاورزی در حوزه گلخانه‌ها منعقد شده است که در راستای آن از یک هزار هکتار گلخانه ۱۵۰ هکتار برای بارگاه زرشک و زیرساخت‌ها ایجاد کنیم.

او با اشاره به اینکه تسهیلاتی برای کشاورزان در نظر گرفته شده که از طریق بانک کشاورزی و صندوق توسعه ملی به آنان اعطا می‌شود افزود: یکی از مناطقی که مورد توجه است همین منطقه شاخن است که امیدواریم اجرایی شود.

استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه در بحث ایجاد بارگاه زرشک در مکان‌هایی که اراضی ملی باشد درخواست مردم را اجرایی می‌کنیم گفت: کمتر از دو تا سه درصد میزان زرشک استان صادر می‌شود و در این راستا تلاش می‌شود موانع مرتفع و شرایط و زیرساخت صادرات زرشک افزایش یابد.


بیشتر بخوانید:خسارت ۸۳ میلیارد ریالی سرمازدگی به باغات زرشک


معتمدیان با اشاره به اینکه امسال دو درصد افزایش میران تولید را در استان شاهد بوده ایم یادآور شد: برآورد می‌شود میزان تولید زرشک در استان حدود ۲۰ هزار تن باشد.

او با بیان اینکه تقویت محصولات کم آب بر از اولویت‌های ما است تاکید کرد: در راستای مدیریت منابع آبی استان قدم‌های بلندی برداشته ایم.

استاندار خراسان جنوبی با اشاره به آسفالت جاده شاخن به ورقنه اظهار داشت: آسفالت این جاده جزو مصوبات سفر بنده بوده است.

معتمدیان با اشاره به اینکه مسئولان با برگزاری جلسات کش و قوس‌هایی که برای کشاورزان و مردم روستا‌ها وجود دارد را رفع کنند بیان کرد: دستگاه‌های اجرایی نباید با معطل کردن مردم آنان را به بازی بگیرند.

منبع تسنیم 

انتهای پیام / ط ا

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.