به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، برای بار سوم هوشنگ مرادی کرمانی، نامزد دریافت جایزه آسترید لیندگرن شد.
این نویسنده کودک و نوجوان در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۷ هم نامزد دریافت این جایزه ادبی شده بود. جایزه آسترید لیندگرن از جوایز ادبی معتبر در جهان است و هر سال تعدادی از نویسندگان کودک و نوجوان از کشورهای مختلف نامزد دریافت آن میشوند.
جایزه ادبی آسترید لیندگرن در سال ۲۰۰۲ میلادی به بهترین برنامه یا برترین افراد در حوزه ادبیات کودک و نوجوان اهدا شد. این جایزه، سالیانه به یک یا بیش از یک هنرمند صرف نظر از زبان و ملیت آنها اعطا میشود. آثار این هنرمندان باید کیفیت بالای هنری و ارزشهای انسانی داشته باشد که آسترید لیندگرن به آنها باور داشت.
نویسندگان از سراسر دنیا انتخاب میشوند؛ از جمله آنها میتوان به بارت موئیارت نویسنده بلژیکی، ژاکلین وودسون، نویسنده آمریکایی، مگ راسوف نویسنده آمریکایی ساکن انگلستان، سازمان پرسا سازمانی برای ترویج کتابخوانی از آفریقای جنوبی، باربرو لیندگرن، نویسنده، شاعر، نمایشنامه نویس کودک و نوجوان و بزرگسال از سوئد، ایزول تصویرگر کارتونیست، گرافیست، خواننده و آهنگساز از آرژانتین، گاس کویر نویسنده هلندی و شان تان نویسنده - تصویرگر استرالیایی اشاره کرد.
اما آثار هوشنگ مرادی کرمانی چه ویژگیهایی دارد که باعث میشود، چندین بار برای دریافت این جایزه ادبی از ایران نامزد شود؟
مرادی کرمانی نخستین جایزه نویسندگی را به خاطر داستان «بچههای قالیبافخانه» در سال ۱۳۵۹ از شورای کتاب کودک کسب کرد. سپس برای همین کتاب جایزه جهانی «هانس کریستین اندرسن» را در سال ۱۹۸۵ به خود اختصاص داد. مرادی کرمانی در سال ۱۹۹۲ از سوی داوران جایزه جهانی هانس کریستین اندرسن برلین بهدلیل تأثیر عمیق و گستردهاش در ادبیات کودکان جهان به عنوان نویسنده برگزیده سال انتخاب و برندهٔ جایزه جهانی برلین شد. همچنین جایزه «خوزه مارتینی» (نویسنده و قهرمان ملی آمریکای لاتین) را در کشور کاستاریکا به دست آورد.
اما تنها در سطح جهانی به هوشنگ مرادی کرمانی توجه نشد، بلکه در ایران هم به او توجه کردند. فیلمسازانی کتابهای او را اساس کار سینمایی شان قرار دادند و براساس آن فیلم ساختند. از مشهورترین آنها میتوان به قصههای مجید اشاره کرد که اکنون بخشی از نوستالژیهای یک نسل را تشکیل میدهد.شاید او تنها نویسنده ایرانی باشد که آثار سینمایی یا تلویزیونی اقتباسشده از داستانهایش بیشتر بهخاطر جنبههایی متفاوت از هنر او، آثاری قابل تأمل و شاخص از کار درآمدهاند.
از فیلمهای سینمایی دیگری که از آثار هوشنگ مردای کرمانی اقتباس شده، میتوان به «صبح روز بعد»، «شرم»، «نان و شعر»، «خمره»، «چکمه»، «تیک تاک» و «کیسه برنج» اشاره کرد. این نویسنده کرمانی چهره ماندگار و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی شد. آنچه باعث شد به آثارش توجه شود، اصطلاحات عامیانه و ضرب المثلهایی بود که در آثارش وجود دارد و شیرینی خاصی به داستان هایش میدهد. البته نباید از زبان روان و سلیسی که در آثار این نویسنده کودک و نوجوان وجود دارد، غفلت کرد. این ویژگیها سبب شد هوشنگ مرادی کرمانی نویسندهای باشد که در حوزه کودک و نوجوان فعالیت میکند و با اقبال مخاطب روبه رو میشود؛ هم در ایران و هم در جهان.
انتهای پیام/