بیش از ۱۰ روز است که ترکیه با چراغ سبز آمریکا تجاوز نظامی به اراضی شمالی سوریه را آغاز کرد که این اقدام انتقادات بین‌المللی بسیاری را در پی داشت و برخی کشور‌ها نیز تحریم تسلیحاتی علیه آنکارا را در دستور کار قرار دادند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تجاوز ترکیه در شمال سوریه از روز ۹ اکتبر (۱۷ مهرماه) با اعلام «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور این کشور، آغاز شد و نیرو‌های ارتش ترکیه اقدام به هدف قرار دادن مواضع نیرو‌های موسوم به دموکراتیک سوریه کردند.

 

نتایج عملیات

چراغ سبز آمریکا برای تجاوز ترکیه به خاک سوریه
پیش از آغاز تجاوز ترکیه در شمال سوریه، رئیس جمهور ترکیه طی یک تماس تلفنی با دونالد ترامپ درباره این عملیات رایزنی کرد؛ ترامپ با انتشار پیامی اعلام کرد که نظامیان آمریکایی مستقر در شمال سوریه، از مواضع خود عقب‌نشینی می‌کنند.

این عقب نشینی نظامیان آمریکا چراغ سبزی برای ترکیه به شمار می‌رود اگرچه کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای مدعی شده بود که از حملات ترکیه در شماب سوریه حمایت نمی‌کند.

مواضع واشنگتن درباره کرد‌های سوریه و تشدید بی‌اعتمادی به واشنگتن
یکی از موضوعات قابل توجه در تجاوز ترکیه به سوریه، رها کردن نیرو‌های دموکراتیک از سوی آمریکا و عدم حمایت واشنگتن از آن‌ها در برابر ترکیه است.

نیرو‌های دموکراتیک سوریه از متحدان آمریکا به شمار می‌رفتند و در موضوع سوریه نیز در پیشبرد اهداف واشنگتن مورد استفاده قرار گرفتند، اما آن‌ها اشتباه راهبردی «اعتماد به آمریکا» را مرتکب شدند و آنچه امروز در شمال سوریه اتفاق افتاده تا حدود زیادی ناشی از همین اشتباه است.

بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان پشت کردن واشنگتن به کرد‌های سوریه در برابر ترکیه را خیانت به این گروه توصیف کرده و مقامات نیروهالی دموکراتیک سوریه نیز به شدت این اقدام آمریکا را مورد انتقاد قرار دادند.

اما این خیانت آمریکا بار دیگر غیر قابل اعتماد بودن واشنگتن را نشان داد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و حتی شخصیت‎های آمریکایی، این عدم پشتیبانی از کرد‌های سوریه می‌تواند به کاهش اعتماد کشور‌ها به واشنگتن منتهی شود.

ابراز نگرانی متحدان آمریکا
آغاز عملیات ترکیه در شمال سوریه و رها کردن نیرو‌های دموکراتیک از سوی واشنگتن نگرانی در میان متحدان آمریکا در منطقه و به خصوص رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی را در پی داشت.

نتایج عملیات

رها شدن نیرو‌های دموکراتیک سوریه از سوی آمریکا وحشت و نگرانی را در سرزمین‌های اشغالی در پی داشت و تعدادی از مقام‎های رژیم صهیونیستی ضمن ابراز نگرانی از این موضوع، به تنها شدن در منطقه اذعان کرده بودند.

گسترش انتقادات علیه ترکیه در پی آغاز تجاوز به شمال سوریه
رئیس جمهور ترکیه در پی آغاز این تجاوز مدعی شد که هدف از انجام این عملیات مبارزه با تروریسم و ایجاد منطقه امن در مناطق مرزی با سوریه است.

نتایج عملیات

رجب طیب اردوغان نام این عملیات را «چشمه صلح» گذاشت.

به محض آغاز تجاوز ترکیه در شمال سوریه، انتقادات علیه این کشور به شدت بالا گرفت و بسیاری از کشور‌ها خواستار توقف حملات به مواضع کرد‌های سوریه شدند.

تحریم تسلیحاتی ترکیه از سوی کشور‌های اروپایی

تعدادی از کشور‌های اروپایی در پی آغاز علیات ترکیه در سوریه، این اقدام را مورد انتقاد قرار داده و تحریم تسلیحاتی آنکارا را در دستور کار خود قرار دادند.سوئد، فرانسه، بلژیک، آلمان، نروژ، فنلاند از جمله کشور‌هایی هستند که صدور تسلیحات به ترکیه را متوقف کردند.

علاوه بر این کشورها، روز سه‌شنبه انگلیس، اسپانیا، ایتالیا و کانادا نیز اعلام کردند که توافق‌های تسلیحاتی با ترکیه را به حالت تعلیق درمی‌آورند.

مواضع متناقض آمریکا در قبال تجاوز ترکیه

عقب‌نشینی نیرو‌های آمریکایی از مواضع خود در شمال سوریه را می‌توان یکی از مقدمات اصلی تجاوز ترکیه در شمال سوریه به حساب آورد و چراغ سبزی که واشنگتن با خروج نیرو‌های خود از شمال سوریه به ترکیه داد نکته قالب ملاحظه‌ای است، اما با این وجود واشنگتن مدعی است که با این عملیات ترکیه مخالف است.

دولت آمریکا از یک سو تحریم‌هایی را علیه ترکیه اعمال کرده و از سوی دیگر پنتاگون تلاش می‌کند تا صدور تسلیحات به این کشور همچنان جریان داشته باشد و قرارداد‌های تسلیحاتی از تحریم‌ها علیه آنکارا معاف شوند.

«نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، به این موضع‌گیری متناقض اشاره کرده و می‌گوید که ترامپ از سویی به ترکیه چراغ سبز حمله به نیرو‌های دموکراتیک سوریه را می‌دهد و از سوی دیگر علیه این کشور تحریم‌هایی را اعمال می‌کند.

نتایج عملیات


توافق نیرو‌های دموکراتیک سوریه با دمشق
روز یکشنبه گذشته نیرو‌های دموکراتیک سوریه با دمشق به توافق رسیدنند و یگان‌های ارتش سوریه برای استقرار در شهر‌های شمالی این کشور، به مناطق شمالی اعزام شدند.
روز دوشنبه گذشته نیرو‌های ارتش سوریه برای نخستین بار طی سال‌های اخیر وارد شهر‌هایی مانند منبج شدند که پیش از این در کنترل نیرو‌های دموکراتیک سوریه قرار داشت.


این توافق و استقرار نیرو‌های سوری در شهر‌های شمالی سوریه واکنش آنکارا را در پی داشت به گونه‌ای که دولت ترکیه با انتشار بیانیه‌ای این توافق را «توافقی کثیف» توصیف کرد.

بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران، توافق دمشق با نیرو‌های دموکراتیک سوریه را دستاورد و پیروزی بزرگی برای دولت سوریه برشمردند.

آتش بس شکننده در شمال سوریه
مقام‎های آمریکا و ترکیه اخیرا بر سر آتش بسی که بر اساس آن طرفین درگیری به ترک مخاصمه اقدام کنند به توافق رسیدند.
بر اساس این توافق ترکیه تا زمان عقب نشینی نیرو‌های دموکراتیک دست به عملیاتی نظامی نخواهد زد.مقام‎های ترکیه تاکید کردند که توافق آن‌ها با آمریکا بر سر تعلیق عملیات نظامی بوده و توقف آن واقعیت ندارد.

این در حالی است که از زمان اعلان این آتش بس حملات ترکیه به شمال سوریه ادامه داشته است.


منبع:میزان

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.