به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بیست و سومین مراسم بزرگداشت خواجه اهل راز شاعر نامدار فارسی که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد در آرامگاه حافظ برگزار شد، اظهار کرد: مردمیترین شاعر حافظ است و او پس از قرنها در حافظه مردم زنده و با طراوات است.
او با بیان اینکه امشب به دو محور میپردازم که از این زاویهها گرچه به آن توجه شده، اما میتوان باز هم به آن دوباره نگریست، اظهار کرد: نکته نخست این است که چرا حافظ به این میزان در حافظه مردمی ما زنده و با طراوت است؟
صالحی افزود: شش و نیم قرن از مرگ حافظ میگذرد، اما هنوز حافظ تر و تازه است و اگرچه بزرگان زیادی بعد از حافظ آمده اند، اما حافظ مردمیترین شاعر ایران است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه حافظ در حافظه این مردم، چون گل بهاریتر و تازه است ادامه داد: چرا و چگونه است که هنوز در حوزه نشر و انتشار دیوان حافظ هر سال با دهها دیوان با تصحیحهای مختلف با تیراژهای مختلف عرضه میشود و فضای مجازی هم مجالهای جدیدی برای مراجعه به حافظ ایجاد کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: از طرفی کمتر ایرانی است که چند بیتی از حافظ و گاه چندین غزل و گاهی غزلهای بسیار از حافظ به خاطر نداشته باشد حافظ کنار طاقچه، سفره عید و یلدا در متن زندگی و حاشیه ما ایرانیها است.
بیشتر بخوانید:آغاز مراسم بزرگداشت حافظ در آرامگاه خواجه اهل راز
صالحی تصریح کرد: چه اکسیری حافظ دارد که میتواند بیش از شش و نیم قرن، مردم ایران را اینگونه با خود همراه و هم نفس کند.
او با بیان اینکه از زاویههای مختلف به این پرسش میتوان پرداخت، ادامه داد: به چند نکته اشاره میکنم نکته نخست این است که به نظر میآید که حافظ به خود آگاهی ما کمک میکند.
صالحی افزود: با حافظ خطوط ارتباطی پیدا میکنیم، چون میتوانیم از طریق اول نقدی به درون مان بزنیم و چراغی به باطل مان بگشاییم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نصریح کرد: ساعتها میتوان در این زاویه سخن گفت که چگونه هر کس در آینه حافظ خودش را میبیند و تفسیر میکند، خودش را بهتر میشناسد و این یکی از رازهای ماندگاری حافظ است، چون حس می کنیم که با حافظ گویا نجوا با خود داریم.
صالحی بیان کرد: نکته دیگری که ما را با حافظ نزدیک میکند این است که ما مردم ایران در طول چهارده قرن یا چندین هزار سال در معبر زخمهای داخلی و بیرونی بوده ایم و حافظ سنگ صبور دردها و رنجهای ما است.
صالحی افزود: نکته دیگری که باز راز ماندگاری حافظ را در حافظه مردمی ما تعریف میکند این است که حافظ تنها یک شاعر نیست، حافظ یک رسانه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: حافظ انتقال دهنده معنا نیست، حافظ حتی مولد معنا هم نیست بلکه حافظ معنای خامی را تولید میکند که مخاطب این معنای خام را فرآوری میکند.
صالحی گفت: خواجه حافظ در لابلای کلماتش و سطورش نقطه چینهای فراوان دارد و این نقطه چینها را که مخاطب پر میکند و در یک مشارکتی با حافظ قرار میگیرد، احساس میکند که با حافظ دارد شاعرانگی میکند.
او بیان کرد: بخشی از ماندگاری حافظ به این است که جامعه ایرانی احساس نمیکند که شعر میخواند، بلکه احساس میکند با حافظ دارد شعر میسراید.
وزیر ارشاد با بیان اینکه حافظ در حافظه جهانی است، افزود: حافظ همانطوری که در حافظه ایرانی تداوم دارد در حافظه جهانی نیز تداوم دارد و ما باید جایگاه حافظ را در حافظه جهانی بیش از پیش بشناسیم.
انتهای پیام/م