پنجمین جلسه رسیدگی به پرونده گروه عظام در شعبه چهارم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی برگزار شد.

قاضی صلواتی خطاب به روغنی‌ها: مراقب پاهای خود باش؛ جز خدا از هیچکس نترسبه گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، پنجمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده گروه عظام در شعبه چهارم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی برگزار  شد.

عباس ایروانی، امیر رضا رفیعی، مرتضی روغنی‌ها، حامد خاتمی پور، علی کرم نیا، حسن صفریان و  مهدی شهابی  ۷ متهم اصلی این پرونده هستند.

متهمان این پرونده به اتهام  قاچاق سازمان یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو، پرداخت رشوه، جعل اسناد و استفاده از اسناد معجول تحت پیگرد قانونی قرار گرفته‌اند.

از دیگر اقدامات این گروه گاز سوز نشان دادن قطعات خودرو بزنین سوز برای پرداخت کمتر تعرفه‌های گمرکی است.

در جلسه اول این پرونده کیفرخواست متهمان قرائت شد و در جلسات پیشین متهمان عباس ایروانی، امیررضا رفیعی و مرتضی روغنی‌ها به دفاع از خود پرداختند.

در ابتدای جلسه دادگاه قاضی صلواتی خطاب به متهم ردیف سوم مرتضی روغنی‌ها گفت: بر اساس اقاریر شما مدیران گروه عظام آقایان ایروانی مرتضوی و رفیعی، از ماه‌ها پیش نگران اسناد تحقیقات کار بودند و از شما خواستند تا از خاتمی پور بخواهید اسناد شرکت را امضا کند.

متهم روغنی‌ها بیان کرد: پیش از سال ۹۵ من در شرکت حضور نداشتم، اما تیمی در آنجا بودند که فردی در میان آن‌ها صلاحیت لازم را نداشت، به همین دلیل من از خاتمی پور درخواست کردم تا اسناد را بررسی کند تا متوجه شود آیا مشکلی داشته یا خیر که نهایتاً این اتفاق افتاد و خاتمی پور گفت مشکلی وجود نداشت.

قاضی صلواتی پرسید: پس دستور امحا دادید.

متهم ردیف سوم پاسخ داد: خیلی دستور بررسی دادم.

قاضی صلواتی ادامه داد: مرتضوی گفته که شما به خاتمی پور گفتید که اسناد را امحا کند، زیرا نماینده گمرک برای بازرسی می‌آید.

متهم ردیف سوم بیان کرد: من گفتم که اسناد را بررسی کند، زیرا برای تهیه گزارش می‌آیند.

قاضی صلواتی گفت: در اظهارات خود گفتید که مدیران ارشد خواستند که اسناد جابجا شود و این اظهارات شما است.


بیشتر بخوانید: متهم ۱۸۰ میلیون دلاری: فرانسه برایم فرش قرمز پهن می‌کند


متهم روغنی‌ها گفت: من بسیاری از صحبت‌ها را چند مرتبه تکرار کردم و فقط اظهارات درباره سازه پویش را قبول دارم.

قاضی صلواتی تصریح کرد: تمامی جلسات فیلمبرداری شده‌اند و اگر نیاز باشد فیلم‌ها را اینجا پخش می‌کنیم. هیچ ترس و واهمه‌ای از ایروانی نداشته باشید. درباره دلایل خروج حسن شیرزاد یکی از شرکت‌های ترخیص کار با دستور عباس ایروانی توضیح دهید.

متهم روغنی‌ها گفت: گفتند که این آقا به دستور ایروانی از کشور خارج شده است، اما به این صورت نیست، زیرا وی سال پیش هم از کشور خارج شده بود.

قاضی صلواتی گفت: بیان شد که واحد لجستیک سازه پویش با هماهنگی مدیر وقت تنظیم شده است. این اظهارات شما درباره ایروانی در پرونده وی هم در همین دادگاه مطرح شده است.

متهم روغنی‌ها اظهار کرد: من تخصصی در گمرک نداشتم و از سال ۹۴ در جریان نیستم. من فقط اعلام کردم اسنادی که برای ترخیص کاران است و متعلق به زمان حضور من در شرکت بود.

قاضی صلواتی گفت: تهیه و تنظیم اسناد از سال ۹۰ تاکنون به منظور بهره‌مندی بیشتر و به دستور ایروانی صورت می‌گرفت.

متهم ردیف سوم گفت: آنچه که اعلام شد این بود که همیشه از تعرفه ترجیحی پایین‌ترین حالت ممکن اخذ گواهی کالا استفاده کنیم.

وی ادامه داد: آنچه رخ داده است دستور من نبود، بلکه همیشه انجام می‌شد و می‌گفتند پایین‌ترین تعرفه باید انجام شود. هر محموله‌ای که می‌خواست از گمرک خارج شود با حضور نمایندگان ایران خودرو بود.

قاضی صلواتی تصریح کرد: این‌ها همه عوامل آقای ایروانی بودند، معمولاً قطعه‌سازان از خودروسازان طلب دارند، اما درباره آقای ایروانی این موضوع برعکس است.

وی افزود: به جای تبصره ۶ از تبصره ۹ استفاده می‌شد.

قاضی صلواتی بیان کرد: هنگامی که از تبصره ۶ و ۹ صحبت می‌کنیم، مراقب پا‌های خود باشید.

متهم روغنی‌ها بیان کرد: در تبصره ۶ و ۹ هم خود شرکت نفوذ کرد.

قاضی صلواتی تصریح کرد: من اسامی افرادی که در اداره صنعت، معدن و تجارت رشوه گرفتند را گفتم، اما اکنون قبول نداریم و اگر اظهارات خود را قبول ندارید مشکلی ندارد و آن‌ها را در همین جلسه پخش می‌کنیم. آنچه که دیگران به تو می‌گویند را گوش نده و جز خدا از هیچ کس نترس.

متهم روغنی‌ها گفت: تمام مجوز‌ها که عنوان شده به خاطر توقف نشدن خط تولید بود نه جهت منفعت شرکت. فشاری که به ترخیص کاران وارد بوده برای این است که از توقف خطوط تولیدی جلوگیری کنند.

قاضی صلواتی بیان کرد: ۲۰۰ صفحه اقاریر شما موجود است. مگر می‌شود ضابط دیکته کند و همه صادقانه بود. یک چیزی بگو که در ذهن بگنجد.

متهم روغنی‌ها گفت: من ۳۷ تا ۳۸ بار بازجویی شدم. گفتم ارتباطی نداشتم و مطالب را نمی‌دانم و در مورد تسهیلات بانکی حرف‌هایی را که زدم براساس شنیده‌ها بوده است.

قاضی صلواتی گفت: شما مدیر شرکت بودید. فیلم بازجویی هست. ما نگران نیستیم. مشت نمونه خروار است. ۳ کارمند گمرک اینجا هستند که رشوه اخد کردند. کار شما یا جعل بوده یا رشوه. آقای روغنی‌ها از هیچ کسی نترس و تنها از خدا بترس. درست است که ایروانی هزینه وکلای شما و هزینه‌های آنچنانی را داده است، اما هر جا که فیلم بازجویی را خواستید، ما حاضریم در دادگاه پخش کنیم.

قاضی صلواتی ادامه داد: شما گفتید که مدیر شرکت باید به رئیس گروه هشدار می‌داد که ۱۸ درصد قطعات گازسوز است و بقیه بنزین سوز و فردا گمرک با ما برخورد می‌کند. راجع به این موضوع صحبت کنید.

متهم روغنی‌ها گفت: وقتی قطعات وارد می‌شود، ما نمی‌دانیم چه بخشی از سوی ایران خودرو تبدیل به بنزین سوز و چه بخشی تبدیل به گازسوز می‌شود. آنچه که عنوان شده ۱۰۰ درصد قطعات گازسوز بود و این اشتباهی فاحش است.

متهم روغنی‌ها گفت: من دستور رشوه نداده‌ام.

قاضی صلواتی با قرائت اظهارات متهم خاتمی‌پور گفت: این متهم می‌گوید شما دستور پرداخت دو سکه به کارمند درب خروج و مدیر او را صادر کرده‌اید.

متهم روغنی‌ها گفت: اولین بار است که این مورد را می‌شنوم.

رئیس دادگاه گفت: این اظهارات شماست. شما گفته‌اید به این دلیل که قطعات با ارز دولتی پرداخت شده مبنای قیمت‌گذاری با نرخ آزاد بوده که سود گروه عظام در بازار ۳۰ میلیارد تومان بوده است که این پول‌ها به جیب مردم تعلق دارد.

متهم روغنی‌ها پاسخ داد: گروه قطعات از ارز مرجع استفاده می‌کنند، اما قیمت در بازار براساس نرخ ارز مرجع تعیین نمی‌شود بلکه اساس آن رقابت است. قیمت در بازار براساس عرضه و تقاضا مشخص می‌شود.

قاضی صلواتی گفت: آیا عملکرد اشتباه گروه عظام در پرداخت رشوه و انجام قاچاق سبب گرانتر شدن قیمت خودرو و افزایش آلودگی هوا نشده است. مردم چه گناهی دارند.

متهم روغنی‌ها گفت: ایران خودرو بر اساس برنامه تولیدی خود می‌گوید که چه مقدار قطعه بنزین‌سوز و چه مقدار قطعه گازسوز لازم دارد و این امر برعهده شرکت نبوده است. شرکت نمی‌تواند برنامه تولید ایران خودرو را مشخص کند و بگوید براساس هر آنچه من وارد می‌کنم خودرو تولید کنید، بلکه آن‌ها برنامه تولیدشان مشخص است.

قاضی صلواتی گفت: شما ۱۷ تا ۲۰ میلیون تومان حقوق دریافت کرده‌اید و در مجموع ۴۰۰ میلیون تومان حقوق و ۸۰۰ میلیون تومان پاداش دریافت کرده‌اید که مبالغ پاداش‌ها از سود قاچاق تأمین شده است.

متهم روغنی‌ها گفت: عددی که بنده دریافت می‌کردم، ۱۵ میلیون تومان بود. معاون مالی و معاون فروش هم همین اعداد را دریافت می‌کنند. این موضوع وقتی درست است که بنده عایدی بالاتری نسبت به دیگران دریافت کرده باشم.

وی با بیان اینکه پاداش ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیون برای همه افراد وجود داشت، اظهار کرد: دریافتی‌ها براساس طبقه‌بندی مشاغل مدیران و معاونان صورت گرفته است.

رئیس دادگاه با اشاره به اظهارات این متهم در جلسات بازپرسی گفت: شما دستور دستکاری در اسناد و جعل سند را صادر کرده‌اید.

متهم ردیف سوم گفت: آن قسمتی که می‌فرمایید را تأیید می‌کنم، اما بنده تحت فشار بودم.

قاضی صلواتی گفت: بنده فیلم‌های بازجویی را دیدم. آن فیلم‌ها حرف شما را ثابت نمی‌کند. اگر اینگونه بود قطعا با خاطی برخورد می‌کردیم.

متهم روغنی‌ها گفت: روز آخری که فیلمبرداری شد روزی بود که فردایش می‌خواستم برای بار دوم به شعبه بازپرسی بیایم و خیلی با آرامش آنجا نشستیم و گفتند شما این موارد را عنوان کنید.

قاضی صلواتی گفت: جدا از آن جلسه، تمام جلسات بازجویی به طور غیرمحسوس فیلمبرداری شده است.

متهم پاسخ داد: آن اظهارات روز‌های اول بنده را ببینید.

قاضی صلواتی گفت: پرونده دیگری از گروه عظام هم می‌آید و این پرونده شاید خیلی پیش‌پا‌افتاده باشد.

در ادامه جلسه دادگاه، شاه‌محمدی نماینده دادستان گفت: شما گفتید درج بند ۹ با پرداخت رشوه صورت گرفته است.

قاضی صلواتی گفت: آقای روغنی‌ها ابتدا سوال را گوش کنید. به اندازه کافی به شما وقت داده خواهد شد تا از خودتان دفاع کنید.

نماینده دادستان درباره قوانینی که لزوم اخذ مجوز از وزارت صمت را بیان می‌کند، گفت: شما به این دلیل که مجوز نگرفته‌اید، طبق تعرفه بند ۶ عمل کردید و کالای خود را گازسوز عنوان کردید.

متهم روغنی‌ها گفت: در خصوص بند ۹ باید بگویم که این بند از سال ۹۶ آمده است و بنده و مجموعه ما اصلا از وجود این بند اطلاعی نداشتیم. چطور است در گمرک حتی یک درخواست هم از بند ۹ نداده‌اند؟

نماینده دادستان گفت: استناد به بند ۹ نیاز به اخذ مجوز موردی داشت و شما به این دلیل به بند ۹ استناد نکردید.

نماینده دادستان در ادامه جلسه دادگاه بند ۹ قانون مورد نظر را قرائت کرد.

متهم روغنی‌ها گفت: همان‌طور که شما بند ۹ را خواندید، سیستم EMS را مورد اشاره قرار می‌دهد، در حالی که ECU یکی از اجزای EMS است. این بند اشاره‌ای به گازسوز و بنزین‌سوز بودن ندارد.

قاضی صلواتی با اشاره به پرداخت رشوه به آقای موفق مدیریت و اکبری از اعضای اداره صمت استان کرج بیان کرد: پرداخت رشوه در قالب سکه تمام بهار آزادی هر دو ماه یک بار از محل اعتبارات شرکت عظام انجام می‌شد.

متهم روغنی‌ها گفت: پرداخت سکه برای تسریع در کار‌ها بود، زیرا مجوز چند هفته طول می‌کشید.

در ادامه شاه محمدی نماینده دادستان بیان کرد: ایران خودرو خود را با ۲۰ درصد کالا‌ها را وارد کشور کرد، چطور شما می‌خواستید با تعرفه ۵ درصد آن‌ها را وارد کنید.

متهم ردیف سوم گفت: راجع به ایران خودرو به جهت اینکه‌ EMS از قطعات و سیستم‌های هایتک است و تولیدکننده بالایی ندارد، به جهت سهولت کار‌ها انجام شده و نمی‌توانم جواب بدهم، چرا ایران خودرو ۲۰ درصد پرداخت کرده است.

نماینده دادستان گفت: شما می‌خواستید قاچاق انجام دهید، اما ایران خودرو به دنبال انجام این کار نبود، به همین دلیل با تعرفه ۲۰ درصد کالا را وارد کرده است.

شاه محمدی ادامه داد: شما دیروز برگه را از اداره گمرک قزوین نشان دادید. ابتدا درباره آن توضیح دهید و سپس بگویید چرا متهم امیر رضا رفیعی در پاسخ به حق و حساب به کارکنان و وزارت سمت عنوان کرده که آقای حسینی پور و حسین خاکساری برای ارتباط با اداره صمت البرز ۲ تا ۳ تا نیم سکه پرداخت کرده‌اند.

وی تصریح‌کرد: ٢ سکه تمام بهار آزادی به شیرزاد برای پرداخت مدیران گمرک داده شده است. وی ترخیص کار گمرک بود و اکنون فراری است.

نماینده دادستان وی با اشاره به گمرک قزوین گفت: در گمرک قزوین آقای نیک روش برای شما نامه‌ای را صادر کرد. این آقا خود عامل روانی شما بود. شما در هر یک از گمرک‌ها برای خود عامل‌های متعددی داشتید. در گمرک فرودگاه امام (ره) فتاحی و خدامی، در گمرک غرب اسدی و در گمرک قزوین هم نیک منش به عنوان عوامل شما بودند.

شاه‌محمدی گفته این افراد ذیل دریافت رشوه برای شما گواهی صادر می‌کردند و همین نامه‌ای که از سوی گمرک قزوین صادر شده است، با توسل به رشوه صورت گرفته است. کالای شما هنگامی که از اداره گمرک قزوین ترخیص شد، توسط ضابطان متوقف شد.

متهم ردیف سوم گفت: آنچه که مستندات کار نشان می‌دهد من روز گذشته حدود ۳۰۰ نامه را برای دادگاه خواندم که شما گفتید اسامی افراد پرتکرار که شنیده‌اید را بگویید و من هم این اسامی را گفتم.

قاضی صلواتی گفت: نامه با رشوه صادر می‌شود و هیچ جایگاهی ندارد.

نماینده دادستان با اشاره به اقاریر متهم ردیف سوم گفت: مهره‌هایی از دفتر خاتمی پور پیدا شده و شما گفتید که آن‌ها را امحا کند، اگر مهر به صورت اریب روی نامه‌ها خورده یعنی جعل به صورت کاملا حرفه‌ای در شرکت شما انجام شده است.

وی از متهم ردیف سوم پرسید: چرا با خاتمی پور تماس گرفتید و از وی خواستید که فرار کند و اسناد را امحا سازد؟ چه کسی در گمرک به شما خبر داد، عامل خبر شما چه کسی بود؟

متهم روغنی‌ها گفت: آقای مرتضوی با من تماس گرفت و به من این خبر را داد و من اصلا در آن روز با آقای ایروانی صحبت نکردم، در مورد جعل مهر نیز باید بگویم که به هیچ عنوان از وجود مهر خبر نداشتم.

انتهای پیام/

آخرین جزئیات پنجمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده گروه عظام

برچسب ها: دادگاه ، قوه قضائیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ذاکر
۰۴:۵۴ ۱۱ آبان ۱۳۹۸
چقدر اینها کثیف تشریف‌ دارند؟مگه‌اینهمه دزدی واختلاس‌میشه؟همشون‌راباید‌گردن‌زد
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۴:۳۵ ۱۰ آبان ۱۳۹۸
چرا سایت سایپا اینجوریه اصن ماشین ثبت نام نمیشه همون چند ثانیه اول میگه ظرفیت تمومه
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۷:۴۶ ۱۷ مهر ۱۳۹۸
چقدر فساد زياد شده تو مملكت...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۲ ۱۷ مهر ۱۳۹۸
عجب
آخرین اخبار